RomBel - Români în Belgia este partener al Festivalului "Terres mythiques" organizat in perioada 24- 26 septembrie 2021 de catre Asociatia EuropaNova Bruxelles si va invita la activitatile propunse in cadrul Festivalului. Trei zile de intalniri cu scriitori, pictori, autori si mestesugari din comunitatea romaneasca si multiculturala din Bruxelles pentru a sarbatori impreuna "Ziua Internationala a Limbilor vorbite". Ajuns la editia a 8-a festivalul va propune si-n acest an intalniri culturale prin expozitii, lansari de carte, fragmente de carti in curs de aparitie in lectura autorilor, targ de lucru de mana, club de lectura si muzica. Parteneri RomBel - Români în Belgia, Ambasada Romaniei in regatul Belgiei si Asociatia Femeilor Românce din Belgia. Intalniri culturale, de suflet - va asteptam!

 
Ziua Limbilor Europei este o manifestare care celebrează diversitatea lingvistică, plurilingvismul / multilingvismul, învățarea limbilor străine pe durata vieții. Ziua Europeană a Limbilor are ca obiectiv să atragă atenția publicului asupra importanței învățării limbilor străine și să îl sensibilizeze cu privire la existența și valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa, încurajând învățarea lor. Manifestarea a debutat în anul 2001, an care a fost declarat de Consiliul Europei Anul european al limbilor vorbite. De atunci, în fiecare an, la 26 septembrie, în fiecare din cele 45 de state membre ale Consiliului Europei, se sărbătorește Ziua limbilor vorbite. În Europa se vorbesc 24 de limbi oficiale, dar există și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limba regionala sau minoritară. (Sursa: Wikipedia) 

Rombel va aduce in premiera bucuria participarii Romaniei la Festivalul FLEURAMOUR si va face cunostinta cu echipa de profesionisti iubitori de flori si de frumos, care ne va reprezenta in acest an. In perioada 23-27 septembre 2021 la Alden Biesen in Belgia, castelul local este gazda celei de-a 24-a editii a Festivalului Fleuramour, intr-un cadru feeric, unde se intrec in maiestrie echipe internationale. Echipa Romaniei este coordonata de Andreea Stör, designer florist, care ne impartaseste despre pasiunea sa si despre cum este sa reprezinti tara intr-o competitie internationala. 

 

 

➢ Cum au fost inceputurile in aceasta profesie ? Cum ai ales-o ?

Cred ca toate experientele din viata noastra au un scop si nimic nu este intamplator, astfel ca in  urma unei calatorii in Germania, studenta fiind in anul 3 in cadrul Facultatii de hortcultura Cluj, am descoperit o revista de design floral. Vorbim de anul 2005, cand in Romania nu exista expresia "design floral". In momentul cand am deschis revista, s-a deschis o alta lume pentru mine si am avut un sentiment foarte puternic “eu asta vreau sa fac!”. Peste 3 luni deja participam la primul workshop international, unde am intrat in acest univers al florilor, cunoscand profesori de design floral, campioni mondiali, floristi talentati din mai multe colturi ale lumii. Au urmat ani de zile de training peste tot prin lume pentru a dobandi cat mai multe abilitati si tehici de design floral. Stiam foarte clar ca-mi doresc la randul meu sa devin profesor de design floral si dupa 7 ani de educatie internationala si 5 ani de facultate am deschis usile primei scoli de floristica din Romania. Am introdus denumirea de "design floral" in Romania, avand bucuria sa lucrez cu mii de floristi de-a lungul celor 9 ani de cand am infiintat scoala FLORISTIQ ART si "Asociatia Floristior Romani".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 NL ⤵️ zie hieronder

RO Eminescu tradus in neerlandeza- Imaginea Romaniei se sustine si astfel, felicitari Jean-Paul Van der Elst si multumim! 🙏 👏👏Jean Paul ia parte de 3 decenii la activitatile Actie Dorpen Roemenië si a tradus in neerlandeza 30 de poezii eminesciene, printre ele numarandu-se si "Luceafarul", care are 98 de strofe. Cartea are si poeziile in versiune originaa. Efortul este cu atat mai de apreciat cu cat volumul este publicat exclusiv prin grija autorului, fara ajutorul unei edituri. Proficiat! La multi ani astazi, 14 august, la aniversare, Jean Paul. 🍀 Hartelijke gefeliciteerd en geniet van een erg fijne verjaardag.
Poza este preluata dintr-un articol aparut astazi in publicatia Nieuwsblad.
 
NL Eminescu vertaald in het Nederlands –
Met deze volume poëzie van Mihai Eminescu is het imago van Roemenië ondersteund en geef ik een dikke pluim aan de auteur Jean-Paul Van der Elst! 👏👏 Al 3 decennia neemt hij deel aan de activiteiten van Actie Dorpen Roemenië en heeft ook 30 Eminescu- gedichten in het Nederlands vertaald, waaronder "Luceafarul", dat 98 strofen; en heeft ook gedichten in de originele versie. Valt ook te vermelden dat Jean-Paul het gedichten boek ook zelf bekostigde. Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag 🍀 en geniet ervan! De foto is ontleend aan een artikel dat vandaag in het Nieuwsblad is verschenen.
Pictorita Avdia Avrumutoaie  se alatura urarilor noastre: Gelukkige verjaardag Jean-Paul! Idd Jean-Paul verdient een dikke pluim voor zijn hele activiteit sinds hij werkt als freelance schrijver bij ADR Vlaanderen. Een echte promoter van de Roemeense cultuur! La multi ani fericiti si multe succese! 
 

Nu este disponibilă nicio descriere.

 

 


De peste 30 de ani, asociația flamandă Actie Dorpen Roemenië - ADR Vlanderen simte și trăiește românește, alături de oamenii și activitățile întreprinse de-a lungul anilor, fie în România, fie în Belgia. Peste 50 de grupuri de voluntari din Flandra sunt încă activi în satele partenere din România. ADR-Vlaanderen este organizația umbrelă a acestor grupuri locale ADR și, prin urmare, și-a construit în 30 de ani o expertiză unică atunci când vine vorba de România. Ca organizație umbrelă, ADR-Vlaanderen dorește să îndrume și să sprijine grupurile de voluntari pentru a aborda constructiv grupul în creștere constantă a cetățenilor români din Flandra, prin diferite inițiative și partenariate cu organizații și servicii locale. 

Astfel, în primăvara acestui an, la inițiativa dnei Avdia Avrumutoae (artist plastic -ARTRO FV organizatie socio-culturala Romano- Belgiana), ADR-Vlaanderen, în partenariat cu RomBel - Români în Belgia a lansat un proiect artistic : " Oneindige Zuil - Coloana Infinitului" , un proiect de artă bilingv (RO - NDLS ) cu participare GRATUITA pe o perioada de 3 luni, adresat atât românilor , cât și belgienilor, invitându-i să descopere universul simbolurilor în legatură cu trei teme prestabilite: Brâncuși, Simbolurile IIA și Mituri și Legende.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Despre acestea ne-a povestit inițiatoarea, dna Avdia Avrumutoae în interviul următor:

 
https://vimeo.com/572172475

Rombel - Romani in Belgia va invita la dialogul despre asigurari  in data de 29 iunie, ora 18.30.
Vom vorbi despre
✅ asigurarea obligatorie
✅ asigurarea familiala
✅ asigurarea de sănătate
✅ asigurarea de viața/deces/repatriere
✅ protecție juridică/ salariu garantat etc
✅ asigurarea de incendiu si alte calamitati
✅ ​asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale ptr independenți si nu numai.
✅ pensii private
Va invitam sa adresati intrebarile dvs la adresa de email: 
📧 sau in grupul RomBel de pe Facebook
Raspunsul la toate intrebarile va fi oferit in direct de catre consilieri/brokeri de asigurari .
 


Cornel Radu-Loghin, 54 de ani, trăiește la Bruxelles din 2009. Spune despre el, simplu: „Sunt absolvent al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii din Bucureşti şi după 23 de ani de muncă în România, am decis în 2009 să mă mut la Bruxelles pentru a lucra într-o organizaţie non-profit activă în domeniul sănătăţii publice, continuând astfel o activitate voluntară începută în 1994. De fapt, pentru mine, aceasta nu a fost o schimbare, ci un pas logic de a accepta să lucrez într-o organizaţie ce face la nivel european ceea ce eu oricum făceam voluntar în România. Concret, în anul 1994 a inițiat în Romania Mișcarea pentru apărarea drepturilor nefumatorilor "AER PUR Romania", împreună cu doi prieteni, Claudiu Ilisei și Ovidiu Radu. Apoi, în 1997, organiza pentru prima dată într-o țară est-europeană Adunarea Generală a Uniunii Europene a Nefumătorilor.
Acesta a fost doar începutul.

În 2011, a obținut pentru ENSP - Rețeaua Europeană Pentru Prevenirea Fumatului, pentru care lucrează- un important premiu din partea de la Organizația Mondiala a Sănătății: WNTD Award. Acum, după 10 ani, acest premiu îi este acordat personal. Cornel Radu-Loghin a fost unul dintre inițiatorii Legii Antifumat din România. L-am întrebat cum a apărut interesul lui pentru un domeniu care, în anii 90, era inexistent în România lupta împotriva fumatului.
Citeam mult înainte de decembrie 1989 însă informațiile veneau din cărțile de la cele două biblioteci din București la care eram abonat ( Sadoveanu și Slavici) și, desigur, din cărțile disponibile în librării. După “Revoluție” au fost câțiva ani buni pe parcursul cărora citeam cam tot ce se publica în presă. Au fost ani de conectare cu lumea. Așa am descoperit, în anul 1994, un anunț la mica publicitate din ziarul Bursa, trimis spre publicare de o doamna doctor din Olanda, Lisette Stembor. Dânsa vizitase România, văzuse cum se fuma peste tot și caută persoane din România interesate în apărarea drepturilor nefumătorilor, în special în spațiile publice. Mi s-a părut un subiect foarte interesant, nu mi-a plăcut niciodată să fiu “afumat” de cei ce fumau în public și, undeva, în memorie am și acum mirosul greu de fum de tutun impregant în hainele părinților atunci când se întorceau acasă de la muncă. Erau nefumători, însă lucrau în birou cu foarte mulți fumători ce nu se sfiau să fumeze în interior. Am încercat la un moment dat să fumez însă nu mi-a plăcut și acest obicei nociv nu s-a prins de mine.
 
🔵🟡🔴 IN PREMIERA IN DIASPORA! proiectul continua ... 
Asociatia non-profit RomBel - Communauté Roumaine en Belgique (ASBL) a lansat in aprilie 2021 proiectul   ✅"ORA DE CONSULTANTA CONSULARA", impreuna cu Ambasada Romaniei in Regatul Belgiei.
A treia intalnire va avea loc pe data de 15 iunie, de la ora 18h00 (Belgia) si are ca tema de discutie - ACTELE NOTARIALE, iar raspunsul la toate intrebarile va fi oferit in direct de catre reprezentantii Sectiei consulare de la Bruxelles.
Va invitam sa adresati intrebarile dvs la adresa de email: 📧 sau in grupul RomBel.- https://www.facebook.com/groups/rombel.org/
Ne dorim un proiect pe termen lung, este in interesul nostru al tuturor sa initiem si sa pastram un dialog civilizat si deschis, spre folosul tuturor.
 
Multumim anticipat! Va asteptam!
 
Echipa RomBel
📧
📧
 
🎯 13 aprilie, ora 18:00 (Be)- Documente de calatorie
🎯 11 mai, ora 17:00 (Be) - Acte de stare civila
🎯 15 iunie ora 18:00 (Be)- Acte notariale
 
Secția Consulară a Ambasadei României la BruxellesADRESĂ: Boulevard du Régent 47-48, 1000 Bruxelles (zona Arts-Loi/ Trône/ Madou)