Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

Căutaţi de lucru în Belgia?

Email Imprimare PDF

Doriţi câteva sfaturi despre redactarea unui CV? In rândurile ce urmează veţi afla câteva lucruri esenţiale legate de procedura de solicitare, de ce trebuie să spuneţi şi ce trebuie să evitaţi în timpul unui interviu şi despre importanţa aspectului cultural în managementul belgian. Căutarea unui loc de munca într-o ţara străină presupune mai mult decât simpla traducere a unui CV. Solicitantul se poate confrunta cu situaţii la care nu se asteaptă atunci când alege o carieră internaţionala, situaţii care pot avea un impact serios asupra desfăşurarii procesului de solicitare.

 

Diferitele norme şi reguli care privesc imigraţia, procedurile de solicitare a unui loc muncă, cele legate de procedurile de selecţie şi de gestionare a culturii locale sunt foarte importante. O cunoaştere  temeinică a acestora garantează un început pozitiv a procesului de solicitare pentru un loc de munca în tara pe care o alegeţi. In cazul în care alegeţi Belgia, este bine de ştiut următoarele informaţii.


Permisele de şedere/muncă în Belgia:

• Spaţiul Economic European (SEE) : cetăţenii sunt liberi să locuiască şi să lucreze oriunde în cadrul SEE
• trebuie să solicitati un permis de şedere, care se eliberează în primele şase luni de la sosire
• contactaţi Ambasada Belgiei din ţara dumneavoastră ( unde aveţi rezidenţa curentă) pentru mai multe informaţii


Procedura de aplicare în Belgia:

• una dintre modalităţile de a găsi un loc de muncă în Belgia este prin intermediul solicitarilor speculative ( exemplu de solicitare speculativă : http://www.alec.co.uk/jobsearch/specapps.htm)
• tineţi cont de diferenţele lingvistice din Belgia : cu excepţia capitalei , unde există un mediu cultural bilingv, majoritatea flamanzilor nu apreciază dacă sunt abordaţi în limba franceză; de asemenea valonii nu vor să răspundă la o solicitare formulată în limba olandeză
• un angajator belgian  acordă multă atenţie experienţei acumulate, motivaţiei şi abilităţilor sociale

Scrierea unui CV în Belgia:

• un element-cheie al CV-ului ar trebui să fie abilitatea de a convinge angajatorul sa vă invite la un interviu : prin urmare, un CV este un instrument de marketing, care trebuie să fie adaptat la piaţa în care intenţionaţi să îl utilizaţi

• formatul comun pentru un CV în Belgia este cel organizat urmând o ordine cronologică inversă (de exemplu : cele mai recente date sunt trecute primele).
• inainte CV-urile belgiene erau destul de extensive , astăzi însă nu se întind pe mai mult de una sau două pagini (A4)

• rezultatele obţinute în procesul educaţional trebuiesc menţionate doar dacă au o referinţă directă la poziţia pentru care faceti solicitarea


Scrisoarea de intenţie:

• Un aspect important al scrisorii de intenţie in Belgia este limba pe care o folosiţi: încercaţi să urmaţi îndeaproape instrucţiunile prevăzute în anunţul redactat pentru locul de muncă respectiv

• activităţile extracurriculare sunt şi ele importante când redactaţi scrisoarea

•recomandările sunt de obicei verificate, deci anuntaţi persoanele care v-au recomandat din timp


Ce trebuie să folosiţi/faceţi în cadrul redactării unui interviu:

•  cuvinte puternice şi verbe de acţiune

• fiţi foarte specific atunci când descrieţi experienţele şi calităţile dvs

• adăugaţi recomandările la CV-ul dvs, acest lucru este deosebit de important pentru străini
• cereţi repetarea întrebărilor daca nu le înţelegeţi de prima dată
• furnizaţi exemple pentru a demonstra realizările dvs

• fiţi atent şi puneţi întrebări în cadrul  interviului
• după interviu, de obicei, urmeaza să primiţi o scrisoare, un e-mail sau un telefon cu rezultatul întrevederii

 

Ce nu trebuie sa folosiţi/faceţi în cadrul redactării unui interviu

• nu mintiţi în privinţa furnizării informaţiilor plasate în CV-ul dvs - viitorul şef va afla adevărul la un moment dat

• nu vă pierdeţi calmul , nu divagaţi ci concentraţi-vă pe rezultate/fapte concrete

Cultura managementului în Belgia

• dualitatea omniprezentă între regiunea francofonă şi cea olandeză se reflectă de asemenea în multe organizaţii belgiene
• autoritatea managerială se bazează mai degraba pe competenţă decât pe ierarhie
• în general, belgienii colaborează pe bază de compormis şi acest lucru se reflectă şi în afaceri
• în Belgia, angajatorii se aşteaptă să vă sustineţi ideile cu fapte şi date clare
•  belgienii apreciază contactul direct şi nu agreează să facă afaceri prin telefon sau prin e-mail

Pentru mai multe informaţii accesaţi : www.labourmobility.com.

Cum găseşti de muncă în Belgia

Cu totii ştim că regiunea Bruxelles este un punct de atracţie pentru cei care doresc un loc de muncă bine platit în cadrul instituţiilor europene. Deşi anunţurile de locuri de muncă în cadrul acestor instituţii apar destul de des, acestea presupun o serie de examene, în urma cărora cei care le trec cu succes sunt plasaţi pe listele de rezervă , ca posibili angajaţi. Această procedură durează aproximativ un an , însă este bine de ştiut că nu există un loc de muncă garantat la sfârşitul acesteia.

Limba

Dacă decideţi sa concuranţi pe piaţa de muncă naţională,  va trebui să cunoaşteţi cel puţin bine, sau foarte bine - în funcţie de postul pe care îl căutaţi- limba franceză sau olandeză,  sau ambele în cazul în care tintiţi regiunea Bruxelles. O a treia limbă, cum ar fi limba engleză este fie un bonus sau o cerinţă pentru obţinerea unui loc de muncă. Dacă vreţi să lucraţi într-un mediu internaţional veţi avea nevoie de limba engleză cu siguranţă , pe lângă limbile oficiale din Belgia.  Orice limbă în plus faţă de cele menţionate este un bonus care vă va aduce o sansă în plus.


Unde să căutaţi

Găsirea unui loc de muncă depinde foarte mult de abilităţile pe care le aveţi şi limbile pe care le vorbiţi dvs. în această ţară multilinguală. Dacă doriţi să lucraţi în limba franceză sau olandeză (ori folosindu-le pe amândouă - în ​​Bruxelles), puteţi consulta ziarele Le Soir şi  Het Laatse Nieuws unde sunt publicate joburi performante cu renumeraţie decentă.

Pentru vorbitorii de limba engleză utile pot fi site-ul ww.jobs.expatica.com, ziarele săptămânale European Voice şi The Bulletin care publică de obicei poziţiile de secretariat şi de conducere din mediul internaţional , sau job-uri legate de afaceri publice şi de predare în cadrul sistemului de învăţământ. Există, de asemenea, o serie de agenţii de recrutare axate pe ocuparea forţei de muncă, oferind locuri de muncă în diferite domenii. Agenţiile de headhunting sunt de asemenea pupulare în Belgia, însă acestea tind să se specializeze în funcţii de conducere.

ex : http://www.executivesonline.be/executive_recruitment?gclid=CMDyzfzw2qkCFcRO4QodwFVaWA

http://directory.justlanded.com/en/Belgium/Jobs_Recruitment-agencies/1

http://www.justlanded.com/english/Belgium/Belgium-Guide/Jobs/Employment-Agencies

http://www.pagepersonnel.be/candidature-spontanee.html

http://www.approba.com/

Permisele de muncă :

Tipul B:

Acest tip este cel mai obişnuit permis de muncă şi este valabil pentru un singur angajator pentru o perioadă de un an.  Dacă vă schimbaţi locul de muncă acest permis devine invalid. Pentru a obţine acest tip de permis de muncă potenţialul angajator  trebuie să aplice pentru un permis de muncă la Oficiul pentru Ocuparea Forţei de Muncă regional. Odată ce acest permis este eliberat sunteţi automat eligibil pentru permis de tip B. Este posibil să vi se ceară un certificat medical în cadrul acestei proceduri.

Tipul A:

Este valabil pe timp nelimitat şi poate fi folosit pentru orice angajator. Pentru a aplica pentru acest permis trebuie ca dvs.să fi avut reşedinţa în Belgia pentru o perioadă neîntreruptă de cinci ani, în mod legal , sau trebuie să veţi fi trăit şi lucrat în Belgia pentru cel puţin patru ani şi să deţineti deja un permis de munca tip B.


Începerea lucrului

După ce aţi găsit un loc de muncă, există de obicei o perioadă de probă de două săptămâni pentru muncitori şi o lună şi douăsprezece luni pentru funcţionari, în estimare luându-se în calcul şi salariul oferit. De obicei, cei care câştigă mai puţin de 34.261 de euro vor avea o perioadă de probă între o lună şi şase luni, în timp ce cei cu salariul depăşind aceasta sumă pot trece printr-o perioadă de probă ce depăşeşte 12 luni. În timpul aceastei perioade, contractul poate fi reziliat , în urma unui preaviz de şapte zile.

Săptămâna de lucru medie este de 38 de ore, deşi se practică mai multe ore de muncă , în special în cadrul instituţiilor internaţionale. Plata pentru orele suplimentare nu se aplică în toate împrejurările, deci fiţi pregătiţi să nu fiţi recompensaţi pentru acestea.

În Belgia, trebuie să lucraţi timp de un an înainte să aveţi dreptul la concediu plătit. Acesta este calculat pe baza numărului de luni de muncă prestate în timpul anului precedent. Insă, daca aţi lucrat un an calendaristic complet, aveţi dreptul la un minim de douăzeci de zile calendaristice. În plus, există zece sărbători legale în Belgia, multe dintre acestea reprezentând sărbători religioase. Dacă o zi de lucru cade la sfârşit de săptămână, aveţi dreptul la o zi libera în loc. Aveţi, de asemenea, dreptul la o indemnizaţie de concediu, care variază în funcţie de tipul locului de muncă.

Agenţii pentru plasarea forţei de muncă

ORBEM
www.orbem.be
Boulevard Anspach 65
1000 Bruxelles
02 505 1411

VDAB
www.vdab.be
Keizerlaan 11
1000 Bruxelles
02 506 15 11

FOREM
www.forem.be
Oficiul  Wavre pentru
010 224 324

sursa : www.labourmobility.com.; Expatica.com

traducere si adaptare : Talida Barbé

 
        
Iunie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


Curs Valutar
RON - EUR 4.6686
RON - TRY 0.8488

Utilizatori

We have 147 guests and 0 members online


Ghidul romanului in Belgia