Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

Contribuţii şi drepturi sociale, inclusiv pentru românii fără acte

Email Imprimare PDF

Contribuţii şi drepturi sociale, inclusiv pentru românii fara acte

Drepturile dvs. decurg din statutul pe care îl aveţi. Pentru angajaţi, legea belgiana conţine o serie larga de masuri de protecţie cum ar fi impunerea unui salar minim, a numarului de ore lucrate, încheierea de asigurari în caz de accident de munca, etc; este bine de ştiut ca inclusiv angajaţii fara documente beneficiaza de drepturi, iar pentru a le cunoaşte bine accesaţi pagina www.orcasite.be. Informaţiile se gasesc pe site şi-n limba româna, inclusiv un ghid de drepturi pentru angajaţii fara documente.

Pentru independenţi, protecţia este mai puţin prevazuta. Independenţii care provin dintr-o ţara membra UE nu sunt supuşi procedurilor speciale pentru obţinerea permisului de şedere, dar trebuie sa dovedeasca, în termen de 5 luni, ca au demarat o afacere, ceea ce implica nu doar obţinere de venituri ci şi achitarea taxelor catre stat.

În ceea ce priveşte angajaţii, patronul este cel care achita la ONSS toate contribuţiile sociale. Taxele sunt obligatorii şi va asigura drepturi: înscrierea la fondul de asigurare de boala, alocaţie pentru copii şi prima de naştere, concediu de boala platit, pensie, ajutor de şomaj. Independenţii au obligaţia sa-şi plateasca singuri la INASTI contribuţiile sociale. În plus, alocaţia pentru copii, prima pentru primul copil, precum şi pensiile sunt mai mici; nu se acorda nici o indemnizaţie de boala în prima luna a concediului de boala, iar ulterior se acorda o suma fixa pe zi, care nu reprezinta un procent din veniturile realizate de dvs, ca şi în cazul angajaţilor; nu exista dreptul la alocaţie de şomaj, ci doar la alocaţia de faliment (12 luni). Pentru mai multe informaţii consultaţi site-ul INASTI : www.rsvz-inasti.fgov.be.

Atât angajaţii cât şi independenţii pot beneficia de aceste drepturi, fara sa aiba obligatoriu un permis de şedere. Singura condiţie impusa este plata taxelor prevazute. Pentru a beneficia de rambursarea costurilor medicale şi a indemnizaţiilor de boala şi de alocaţie de concediu de maternitate, trebuie sa deveniţi membru la fondul de boala. Independenţii aflaţi în incapacitate de munca pe o perioada mai mare de 3 luni (cauzata de boala), pot solicita o ‘evaluare’ - îşi pastreaza aceeaşi asigurare de boala ca în cazul independenţilor activi, dar nu mai platesc contribuţii sociale.

Pentru ca şi persoanele fara documente legale sa poata beneficia de îngrijiri medicale este prevazuta procedura Ajutor Medical de Urgenţa; trebuie sa contactaţi CPAS-ul din area de domiciliu. Doar medicul este în masura sa aprecieze ce fel de ajutor medical este necesar, fiind nevoie în final însa de aprobare de la CPAS.

Dintre organizaţiile neguvernamentale care se ocupa de drepturile muncitorilor se distinge O.R.C.A. -Organizaţia pentru muncitorii emigranţi clandestini (contact doar prin telefon, e-mail sau solicitând un rendez-vous). Adresa O.R.C.A. - 164 rue Gaucheret, 1030 Bruxelles; Tel. 02 274 14 31, Fax 02 274 14 48; Email: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ; www.orcasite.be

Birouri de asistenţa juridica - Pentru un prim aviz juridic şi eventual un avocat pro deo (= avocat gratis), puteţi gasi biroul cel mai apropiat sunând la: Tel: 02/2275470 (neerlandeza); Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ; www.advocaat.be; sau la Tel: 02/6482098 (franceza); Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , www.avocat.be.

 

 
        
Decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.6478
RON - TRY 0.7641

Utilizatori

We have 120 guests and 0 members online


Ghidul romanului in Belgia