Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

Noi reguli pentru combaterea muncii la negru

Email Imprimare PDF

Noi reguli pentru combaterea muncii la negru

Deputaţii europeni au votat în luna februarie 2009 poziţia formala a Parlamentului European referitoare la directiva privind angajarea de imigranţi ilegali. Directiva prevede sancţionarea angajatorilor de imigranţi ilegali în timp ce acestora li se vor oferi condiţii legale de munca. În cazurile cele mai severe, deputaţii solicita sancţiuni penale şi responsabilizarea companiilor pentru acţiunile sub-contractorilor. În Uniunea Europeana lucreaza între 4.5 şi 8 milioane de imigranţi ilegali în sectoare precum construcţii, agricultura şi turism.

Prezenta propunere de directiva, împreuna cu directiva privind returnarea şi cea referitoare la card-ul albastru pentru lucratorii cu înalta calificare profesionala, face parte din pachetul legislativ propus de Comisia Europeana, care are ca obiectiv general reducerea imigraţiei ilegale şi încurajarea celei legale.

Sancţiuni penale -Directiva prevede sancţiuni penale împotriva angajatorilor pentru infracţiuni repetate, angajarea unui numar mare de persoane care se afla într-o situaţie neregulamentara, practici de exploatare, daca angajatul este victima traficului cu fiinţe umane şi angajatorul cunosţte acest fapt sau daca angajatul este minor.

Recuperarea salariilor neplatite - Un angajator gasit vinovat trebuie sa returneze orice ajutor de stat primit în ultimii ani şi sa plateasca o amenda graduala în funcţie de numarul imigranţilor ilegali încadraţi. În plus, trebuie sa plateasca toate impozitele şi alte taxe pe care ar fi trebuit sa le achite daca lucratorul ar fi fost angajat legal, iar unde este cazul, costurile legate de returnarea imigrantului. Se presupune ca relaţia de munca este de cel puţin trei luni, cu excepţia cazului în care angajatorul sau angajatul pot dovedi contrariul. Deputaţii europeni au solicitat ca procedurile necesare pentru recuperarea salariilor neplatite sa fie automate şi sa nu necesite acţiuni suplimentare din partea angajatului. Europarlamentarii au pledat pentru ca statele membre sa stabileasca amenzi reduse pentru persoanele care folosesc serviciile imigranţilor clandestini în gospodariile particulare, asigurându-se însa ca nu are loc exploatarea acestora.

Depunerea unei plângeri - Parlamentul doreşte ca statele membre sa stabileasca un mecanism care sa ofere posibilitatea imigranţilor ilegali de a depune o plângere. Parţilor terţe desemnate de statele membre, precum sindicatele, ar trebui sa li se permita sa denunţe un angajator de imigranţi ilegali fara însa a exista riscul de a fi judecaţi din cauza faptului ca ar oferi asistenţa unei persoane care se afla în mod ilegal pe teritoriului statului membru. În cazul în care imigranţii ilegali coopereaza în procesul intentat angajatorului, aceştia vor putea obţine un permis de şedere pentru o perioada limitata.

Inspecţii eficiente -Statelor membre li se solicita sa întreprinda inspecţii regulate pentru a controla angajarea imigranţilor ilegali. Inspectorii trebuie sa solicite angajatorilor sa controleze valabilitatea permisului de şedere al angajaţilor non-UE şi sa informeze autoritatea naţionala competenta cu privire la orice noua recrutare a unor cetaţeni non-UE.

 

 
        
Banner
Ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.7142
RON - TRY 0.7739

Utilizatori

We have 265 guests and 0 members online


Ghidul romanului in Belgia