Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

Reminder: Ziua Internaţională a Francofoniei sărbătorită la Bruxelles

Email Imprimare PDF

Institutul Cultural Român şi Centrul Român de Informare de la Bruxelles organizează o serie de manifestări culturale dedicate sărbătoririi Zilei Internaţionale a Francofoniei în zilele de 17 şi 18 martie 2010 la PassaPorta - Casa Internaţională a Literaturii din Bruxelles şi la sediul organizaţiei Youth Forum Jeunesse. Manifestările includ o seară literară românească - À la Roumanie Soirée de poésie roumaine contemporaine et jazz ce va cuprinde recitaluri de poezie românească contemporană ( în limbile română, engleză şi franceză) în lectura autorilor şi un mini- recital de jazz, în ziua de 17 martie, ora 20.00 şi o dezbatere cu tema  EUROPEAN ART NOW AND THEN- Is there a common ground for different generations? ce va avea loc în ziua de 18 martie, la ora 18.30.

   NORA IUGA (n 1934) poetă, prozatoare şi traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a Pen Club. A publicat 12 volume de poezie, 4 romane. A primit de 3 ori Premiul Uniunii Scriitorilor din România. A colaborat la principalele reviste literare din România. A tradus din germană în română peste 10 autori de renume. În 2007 a primit Premiul Friedrich Gundolf, oferit de Deutsche Akademie fur Sprache und Dichtung, acordat celor care contribuie la răspândirea culturii germane în lume. A susţinut numeroase lecturi publice în România, Germania, Elveţia, Slovenia, Italia, Austria, Statele Unite ale Americii. Are 2 volume de poezie publicate în Germania, care s-au bucurat de numeroase recenzii favorabile şi un roman tradus şi publicat în Slovenia. În 2009 a primit cea mai prestigioasa bursă germană acordată scriitorilor străini – DAAD.

 

  VALERIU MIRCEA POPA (n 1947) poet, profesor universitar, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi a Pen Club. Doctor în psihologie, specializarea psihologia artei. A publicat 5 volume de poezie şi a primit de două ori Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. A colaborat la numeroase reviste literare din România. A fost inclus în proiectul de lecturi publice Scriitori pe calea regală sub Înaltul Patronaj al Casei Regale din România şi în antologia 27 poezie de Bucureşti. Tradus în limba engleză.

 

 

 

 

 

 OCTAVIAN SOVIANY (n 1954) poet, prozator, dramaturg, eseist, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Doctor în filologie, specialitatea literatura română. Colaborează cu articole şi poeme la principalele reviste literare din România. A publicat până în prezent 15 volume de poezie, proză, teatru şi critică. A primit de 2 ori Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1994, 2001), bursa pentru dramaturgie a Fundaţiei Soros (1993), deţine titlul de Cavaler al Meritului Cultural oferit de Preşedintele României (2004). Tradus în franceză, poloneză, maghiară, germană. Romanul său Textele de la Montenegro (2003) se află în atenţia editurii Dalkey Archive Press pentru a fi tradus şi publicat în 2010 în Statele Unite ale Americii.

 

  ANDRA ROTARU (n 1980) poetă, jurnalistă. Pentru volumul de debut Într-un pat sub cearşaful alb a primit  Premiul Naţional Mihai Eminescu/opera prima, Premiul naţional Tudor Arghezi, Premiul Naţional Iustin Panţa al Filialei Uniunii Scriitorilor din Sibiu şi Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. În 2008 volumul său a fost tradus şi publicat în Spania cu titlul En una cama bajo la sabana blanca, comentat favorabil în revistele de specialitate. Poeme traduse în arabă, spaniolă, franceză, engleză. A participat la Festivaluri internaţioanle de poezie din Spania şi Mexic, unde a susţinut lecturi publice. A participat în cadrul proiectului Scriitori pe Calea Regală/09 mai - 14 mai 2008/jurnal de călătorie, sub Înaltul Patronaj al Casei Regale din România. Publică articole şi interviuri în numeroase reviste culturale din România.

 

  COSMIN PERŢA (n 1982) poet, prozator, jurnalist. Doctorand al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat 5 volume de poezie şi 1 roman pentru care a primit numeroase premii literare şi recenzii favorabile. Antologat în volumul Generaţia 2000 coordonat de criticul Marin Mincu (2004). A susţinut lecturi publice în România, Cehia  şi  Franţa şi a beneficiat de o bursă de rezidenţă la Paris în 2009, oferită de Institutul Cultural Român. A publicat articole şi poezie în numeroase reviste literare din România. În 2004 este co-autor al volumul Dicţionarul Echinox. Lucrează în prezent ca secretar general de redacţie la revista Cuvântul şi ca editor la pagina culturală a revistei VIP. Nominalizat la premiul “Tânărul jurnalist cultural al anului 2008”, organizat de fundaţia Freedom House, pentru editorialele din Cuvântul. Poeme apărute în traducere în revistele: Confluences poétiques (Franţa), Magyar Naplo (Ungaria), Électron libre (Maroc),  Alora, la bien cercada (Spania), Balkani (Bulgaria), Literaturnaia (Slovenia).

 

   MIRUNA VLADA (n 1986) poetă, manager cultural. A publicat două volume de poezie. A primit Premiul de Debut (în revistă) al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, Premiul de Debut al revistei Luceafărul, Premiul de Debut al Filialei Uniunii Scriitorilor din Iaşi Horatiu Ioan Lascu, Premiul al III-lea la concursul internaţional de nuvele în limba franceză PIJA - Prix Internationales des Jeunes Auteurs, Liege, 2005, Premiul al III-lea al Taberei de Creaţie Săvârşin 2007, Premiul I şi Bursa Ars Amandi acordate de Fundaţia Culturală Delta, iunie 2008. A publicat eseuri sau poezie în majoritatea revistelor literare din România. Tradusă în limba engleză, franceză, poloneză. Antologată în volumele Generaţia 2000 coordonat de criticul literar Marin Mincu şi PIJA 2005 Contes et nouvelles. Recueil de textes laureats (editura Le Grand Miroir  Bruxelles).

Activităţi de management cultural: Co-organizator al Festivalului Internaţional Printemps des Poetes (2006 – 2009) în colaborare cu Uniunea Scriitorilor şi Institutul Cultural Francez, a coordonat peste 20 de lecturi publice în cafenele şi licee în 5 oraşe din România. Co-organizator şi moderator al proiectului de dezbateri culturale din clubul bucureştean Twice (Cafeneaua Erotică Twice 2006, 2007, 2008) şi a altor lansări de carte, lecturi publice de poezie şi dezbateri culturale. Co-organizator al proiectului internaţional de fotografie SEE Visions destinat tinerilor artişti din Sud Estul Europei (vernisajul a avut loc la Sarajevo, martie 2009) sub egida Anului European al Creativităţii şi Inovaţiei al Uniunii Europene.

 

  ALINA-OLIMPIA MIRON (n. 1984) traducător, profesor de limba engleză/franceză. A publicat traduceri de poezie şi proză în „Timpul”, „Diagonale”, „The Measure”, „Egophobia”, antologia bilingvă „Mi-ar trebui un şir de ani/It might take me years”(PEN Club), şi la diverse edituri româneşti. În prezent este masterand în cadrul programului Traducerea Textului Literar Contemporan, condus de prof.dr. Lidia Vianu; de asemenea, este secretar de redacţie/traducător la revista „Contemporary & Literary Horizon” şi coordonează traducerea site-ului Radio România Muzical.

 

 

 LIVIU BUTOI (n. 1953) remarcabil saxofonist şi jazz man, membru fondator al trupei Phoenix. Muzica sa poate fi caracterizată ca “un amestec între jazz, explorarea sunetului şi improvizaţiile compoziţiilor sale”. Între 1973-1980 a avut turnee în ţară şi a cântat alături de muzicieni de renume ca Mircea Tiberian de care îl leagă o veche prietenie de peste 25 de ani, sau Johnny Răducanu, Marius Pop, Nicolas Simoin şi Paul Weiner. În 1984 alături de Mircea Tiberian devine co-leader al cvartetului Liviu Butoi-Mircea Tiberian. În 1992 pune bazele primului club de jazz privat din România Pod 16, la Timişoara. În 2003, Liviu Butoi primeşte din partea Radiodifuziunii Române premiul Muzicianul anului, iar în 2004 albumul său Păsări (Păsări, Liviu Butoi Quartet cu Mircea Tiberian, Edward Perraud şi Arnault Cuisinier) câştigă la categoria cel mai bun album de jazz. Acelaşi album a primit din partea revistei de artă Cuvântul, premiul pentru Compoziţie de jazz, în anul 2005. În ultimii 7 ani, Liviu Butoi a concertat foarte mult peste hotare în Franţa, Germania, Austria, Spania sau Suedia. A participat la Jazzy Colours Festival - Paris, Friday Night Fever - Viena, Warsaw Summer Jazz Days - Polonia şi a cântat cu Burton Greene, John Betsch, Jan Roder, Michael Griener şi Maurice de Martin.

 

Pentru mai multe informaţii despre aceste evenimente puteţi găsi pe site-ul Centrului Român de Informaţii de la Bruxelles www.crib.mae.ro sau contactaţi Carmen Ducaru Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ; tel. + 32 2 344 41 45

 

 

 

 
        
Decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.6478
RON - TRY 0.7641

Utilizatori

We have 116 guests and 0 members online