Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

Omagiu enescian în templul muzicii la Bruxelles, 6 decembrie 2015

Email Imprimare PDF

Institutul cultural român Bruxelles si Ambasada României la Bruxelles aniversează Ziua naţională printr-un recital de pian ce aduce un omagiu personalitătii lui George Enescu, devenit simbolul artei vegheate de Euterpe, adulat ca violonist, dirijor şi compozitor, profesor, inegalabil ca pianist.Evenimentul are loc duminică 6 decembrie la ora 11,00 la Muzeul instrumentelor muzicale din Bruxelles. «Enescu este absolutul prin care îi judec pe alţii», spunea Yehudi Menuhin despre profesorul şi prietenul său.

Concertul este susţinut de Eduard Stan pianist de talie internaţională, artist cu o maturitate artistică şi "un eminent sens al timbrelor tonale şi al culorilor", aşa cum titrează Fkankfurter Allgemeine Zeitung. Aclamat pe marile scene muzicale ale lumii (Carnegie Hall New York, Concertgebouw Amsterdam, Kennedy Center Washington DC,BOZAR Bruxelles, Konzerthaus and Philarmonie în Berlin sau Queen's Hall din Copenhaga), pianistul Eduard Stan a cântat cu mari orchestre sub bagheta unor dirijori celebri (Shinya Ozaki, Lutz Köhler, George Balan şi Thomas Dorsch), alături de muzicieni recunoscuţi, precum violonsita Nina Karmon, contrabasistul Romain Garioud, clarinetistul Johannes Peitz sau violista Aida-Carmen Soare.


 

Mă simt onorat să dedic recitalul meu amintirii lui George Enescu, personaj inegalabil pe firmamentul muzical european, cu ocazia celor 60 de ani de la trecerea în nefiinţă a geniului român. Contextul acestui concert, organizat în jurul Zilei Naţionale a României, mă emoţionează cu atât mai mult cu cât îmi readuce aminte de locurile iîn care am copilărit, în Braşovul meu iubit, la poalele muntelui” declară Eduard Stan

Pentru acest concert aniversar muzicianul a ales un repertoriu care oferă o simbioză între inspiraţia maestrului din plaiurilor moldoveneşti şi reperele spre centrele unde a fost şcolit: conservatorul din Viena şi din Paris. Sonata în la minor op. 42 (D 845) pentru pian solo compusă de compozitorul austriac Franz Schubert în mai 1825, urmată de Barcarola de Chopin, capodoperă a şcolii franceze. În incheierea recitalului său, Eduard Stan va interpreta Suita a doua pentru pian în RE major op 10, dedicată de Enescu profesorului său de pian de la Conservatorul din Paris, Louis Diémer, lucrare ce i-a adus compozitorului satisfactia primului premiu , oferit de revista pariziană « Musica », o recunoaştere importantă datorită faptului că a fost acordată de un juriu valoros format din Claude Debussy, Alfred Cortot, Charles Malherbe etc.

Acces: intrare liberă

Dată: 6 decembrie 2015, 11h00

Loc: Muzeul instrumentelor muzicale din Bruxelles

Notă pentru ziarişti: informaţii suplimentare şi cereri de interviuri la ICR Bruxelles: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Site internetwww.icr.ro


Institut culturel roumain Bruxelles, membre d'EUNIC Bruxelles et d'EUNIC Netherlands
Roemeens Cultureel Instituut Brussel, lid van EUNIC Brussel en EUNIC Netherlands
107 Rue Gabrielle / Gabriellestraat 107 - 1180 Uccle / Ukkel

 
        
August 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.6569
RON - TRY 0.6623

Utilizatori

We have 326 guests and 0 members online