Viata in Belgia

Discutii a caror teme nu se incadreaza intr-unul din celelalte forumuri

Moderators: Moderatori Rombel, Editor Rombel

Viata in Belgia

Postby Violeta.Dana on Thu Aug 30, 2012 7:20 pm

Sunteti fericiti in Belgia? Ce v-a determinat sa migrati acolo si ce va tine acolo? Eu am oportunitatea de a face un master in BXL, dar nu cred ca o sa profit de ea, pentru ca, desi este o tara dezvoltata, nu-mi vad viitorul acolo, mi se pare greu sa reusesti ca roman si cred ca tot timpul as trai sub umbra faptului ca sunt un strain. Voi ce ziceti? As vrea sa aud povestile voastre :).
Violeta.Dana
Nou venit
Nou venit

Re: Viata in Belgia

Postby RLC on Thu Aug 30, 2012 7:48 pm

Buna,

Nu te astepta sa citesti, aici, povesti.Citeste forumul si vei descoperi singura.......

Bafta!

C.
RLC
Moderator
Moderator

Postby Violeta.Dana on Thu Aug 30, 2012 7:53 pm

L-am citit, forumul asta a fost un factor care m-a descurajat, am vrut sa vad daca sunt totusi si oameni mai optimisti...
Violeta.Dana
Nou venit
Nou venit

Postby aprov on Thu Aug 30, 2012 8:07 pm

Viata in Belgia nu e usoara indiferent de ceea ce citesti pe forum.Dar nici in Romania nu e usor.Poate acum stai cu parintii si nu simti ,insa atunci cand vei fi la casa ta cu vreo 3 copii si fara job o sa intelegi de ce au plecat de acasa mai mult de jumatate din ,,fericitii" pe care-i vezi ca posteaza pe aici.
Si in al doilea rand un master in Belgia nu inseamna ca trebuie sa ramai aici.Te poti intoarce acasa. La somaj se ajunge mai usor daca ai un master in Belgia. :yycryy:
aprov
Junior
Junior

Postby Violeta.Dana on Thu Aug 30, 2012 8:21 pm

Da, ai dreptate, ma pot intoarce acasa, dar atunci nu mai are niciun rost un master acolo, daca tot aici vin. Cheltui bani degeaba, mai bine stau aici si ma duc la ASE, unde intru la buget si nu platesc nimic si pentru angajatorii romani nu prea conteaza diploma din cate am vazut. De aceea ma gandeam, ca daca plec la master, ar fi ideal sa si raman pe acolo.
Si desi stau cu parintii, lucrez inca din primul an de facultate ... din pacate salariile pe aici sunt mizere, dar, sunt la inceput de drum ... Initial ma gandeam ca in Belgia oportunitatile de angajare ar fi mai mari ca aici, ca oamenii sunt judecati dupa CV si dupa raspunsurile de la interviu, nu dupa cine stie ce relatii, dar din cate am citit aici, despre permisul de munca si complicatiile aferente, nu cred ca si-ar bate vreun angajator belgian capul cu un roman ...
Violeta.Dana
Nou venit
Nou venit

Postby RLC on Thu Aug 30, 2012 8:35 pm

Violeta.Dana wrote:nu cred ca si-ar bate vreun angajator belgian capul cu un roman

Depinde.....totul e relativ si negociabil.
RLC
Moderator
Moderator

Postby speedyvera on Fri Aug 31, 2012 6:42 am

Violeta.Dana wrote:din cate am citit aici, despre permisul de munca si complicatiile aferente, nu cred ca si-ar bate vreun angajator belgian capul cu un roman ...

Rabdare , incepind din 2014 nu va mai fi nevoie de acest permis de munca . Va urma o "selectie" naturala in urma careia (cred eu) ca primii care vor fi acceptati pe piata muncii nu vor fi cei cu diplome si masterate ci cei care vorbesc limba regiunii unde-si gasesc de lucru . Bataia de cap a angajatorului belgian va fi sa aleaga pe cel mai bun dintre cei mai " ieftini" ;)
Furia si intoleranta sint dusmanii unei bune intelegeri

Gandhi
speedyvera
Guru
Guru

Postby caesarb on Fri Aug 31, 2012 10:15 am

Violeta.Dana wrote:Sunteti fericiti in Belgia? Ce v-a determinat sa migrati acolo si ce va tine acolo? Eu am oportunitatea de a face un master in BXL, dar nu cred ca o sa profit de ea, pentru ca, desi este o tara dezvoltata, nu-mi vad viitorul acolo, mi se pare greu sa reusesti ca roman si cred ca tot timpul as trai sub umbra faptului ca sunt un strain. Voi ce ziceti? As vrea sa aud povestile voastre :).

Cam scumpa viata in Belgia. taxe si iar taxe
caesarb
Junior
Junior

Postby Georgiana Andreea on Fri Aug 31, 2012 10:45 am

Mai stiu eu pe cineva care dupa ce a venit aici a spus "ba stiam ce salariu aveam, dar nu ma gandeam ca am de platit si facturi" :yycryy:
Georgiana Andreea
Senior
Senior

Postby Violeta.Dana on Sat Sep 01, 2012 1:19 pm

Am inteles, multumesc de informatii!
Violeta.Dana
Nou venit
Nou venit

Postby leukeroemeen on Sun Sep 02, 2012 7:44 pm

Depinde cu cine de combini. Depinde de care sunt aspirațiile pe care le ai. Depinde de cum tratezi eșecurile.
leukeroemeen
Guru
Guru

Postby diana spanu on Mon Sep 03, 2012 2:22 pm

Draga Violeta Dana, daca accepti un sfat de la o romanca pe care o cheama aproape ca pe tine (Violeta Diana, pe bune!) si care si-a macinat trei ani in Belgia, nu te duce acolo. E o tara rece, cu clima rece, oameni reci... Daca esti un suflet cald si viu, stai in Romania. Sfatul meu.
diana spanu
Nou venit
Nou venit

Postby SuperPippo on Wed Sep 05, 2012 2:15 pm

Eu sunt fericit in Belgia.

Din punctul meu de vedere e o diferenta mare intre un master in Bruxelles si unul in Bucuresti. Altfel va fi CV-ul tau peste cativa ani si cu putin noroc poate obtii si o slujba buna in Belgia sau alta tara apropiata.

Daca nu te sperie cateva picaturi de ploaie, putina infatuare din partea strainilor pentru statutul tau de romanca, esti deschisa la nou, iti place sa inveti limbi straine, vrei sa incepi o viata noua, iti place civilizatia si organizarea etc. atunci iti recomand cu caldura Belgia.

Daca iti place sa mergi cu mamica prin mall-uri, sa auzi numai limba romana imprejur, si multe alte aspecte atunci ramai in Romania.
I don't care what you say about me, just spell my name right!
SuperPippo
Membru
Membru

Postby welkom on Wed Sep 12, 2012 11:47 am

buna.
parerea mea e ca daca romania nu avea probleme cu cei de sus era mult peste belgia ......mai multe nu spun
multi dintre cei care raman aici o fac doar pentru ca in numai cateva luni in belgia reusesti sa faci datorii de mii de euro si daca ai putina materie cenusie in cap ramai si incerci sa rezolvi problema aici , pentru ca daca pleci cu cateva mii de euro datorie in tara e mult mai greu sa iti revii......chiar daca majoritatea nu recunosc (cel putin aici pe forum) asta e unu din motivele pentru care mai mult de jumatate din romanii care vin aici mai si raman.......
una peste alta si mai pe scurt , primele 6 (sa zic asa) luni sunt de la grele in sus si daca ai putin noroc dupa aia incetisor incepi sa-ti revii si ce e drept dupa inca cateva luni de munca in care incepi sa-ti achiti datoriile incepi sa duci o viata sa zic eu decenta....
spun decenta pentru ca in ciuda faptului ca daca ai ajuns pe zero cu datoriile si mai lucreaza si sotu/sotia poti pune deoparte bani si chiar bani frumusei , niciodata nu o sa ai bucuria si ce vrei tu in suflet ca in romania ...........eu de ex. in romania cand luam micutul salariu de 1500 sau 2000 (era undeva intre , nu era fix) ma bucuram multtttt mai mult decat acum , cu toate ca iau mult peste ce luam acasa.....si cu toate ca fiind aproape am vizitat tari ca franta ,germania,anglia,italia si urmeaza spania , ceva nu ma lasa sa ma bucur de chestiile astea si eu cred ca de vina e stilul de trai de aici sau poate faptu ca oamenii sunt destul de rai (chiar daca unii spun ca nu e asa vino o luna si bagate in seama cu lumea si vb dupa aia) , nu stiu ce anume dar ceva nu ma lasa sa ma bucur de chestiile care odinioara ma bucurau enorm si erau decat in stagiu de planuri.....
aaaaa si inca o mica observatie pe care o am de spus , parerea mea este ca in europa sunt multe , repet multe , tari care sunt mult mai frumoase si cu oameni mult mai primitori decat aici....

legat de studii , e oarecum normal ca o diploma de aici sa fie vazuta mai bine , atat in tara dar si peste hotare :P si asta se datoreaza tot celor de sus.............deci pentru viitorul tau cred ca ar prinde mai bine o diploma de aici decat una din romania ..
welkom
Junior
Junior

Postby unuser on Wed Sep 12, 2012 8:03 pm

Sa-mi dau si eu cu parerea... fiecare relateaza in functie de experientele avute.

Eu ca programator n-am avut absolut nici o problema de adaptare - mai ales ca stiam franceza cand am ajuns aici.
Colegii de serviciu f de treaba - am doar colegi belgieni: valoni si flamanzi. Si TOTI sunt f ok. Nu e doar de suprafata - chiar sunt OK, mai ok decat colectivele in care am fost in tara... fiecare cu experientele lui. Si cu modul lui de a fi. Eu sunt apreciat pt modul in care imi fac treaba, le am castigat respectul si ma simt ca intre ai mei. Colegii mai in varsta sunt si ei f de treaba.

Depinde si de atitudinea ta, eu nu m-am considerat niciodata inferior celor de aici. Si asta cred ca a atras si respectul lor.

Referitor la postul celui dinaintea mea, nu mi-am facut nici o datorie aici pentru ca am gasit jobul inca din tara, si am fost platit din prima zi.

Fiecare cu experientele lui, bineinteles. Sa dea Dumnezeu sa fie bine in continuare!

Succes!
unuser
Nou venit
Nou venit

Next

Return to General