Impozit pe venit

Orice tine de perfectarea actelor pentru stabilirea in Belgia sau reinoirea actelor romanesti

Moderators: Moderatori Rombel, Editor Rombel

Impozit pe venit

Postby ciorica_roxana on Wed May 26, 2010 9:36 am

Buna,

Am o mare problema, poate ma ajuta cineva cu lamuriri.
Am locuit o perioada in Belgia, in Herentals si am lucrat timp de 2 luni la Leuven. Acum m-am intors in Romania si am primit o scrisoare cu niste acte de declarare a venitului. Imi poate spune cineva care este procedura pentru impozitarea venitului in Belgia, cum trebuie sa completez actele, trebuie sa anexez fluturasi de salar, trebuie sa platesc ceva impozit personal?

Va multumesc anticipat,
Roxana.
ciorica_roxana
Nou venit
Nou venit

Re: Impozit pe venit

Postby Adnana on Wed May 26, 2010 10:28 am

Daca ai lucrat timp de doar 2 luni in mod normal poti declara acest venit in Romania (in formularele aferente) si sa iti fie impozitat acolo (peste 183 zile pe an fiscal lucrate in Belgia e musai sa depui in Belgia) . Apoi, dupa ce obtii dovada de la fiscul roman ca te-au taxat trimiti documentul cu o traducere in fr/nl catre fiscul Belgian si ceri sumele retinute in belgia (impozit, taxe etc) inapoi. Acu' problema este cu obtinerea dovezii de la fiscul roman. Eu in peste 20 de ani de munca in Romania plus declaratii de venit depuse an de an dupa ce am venit in Belgia pentru venituri altele decat salariul nu am obtinut NICIODATA o astfel de hartie!!!

Daca insa preferi poti si sa depui declaratia in Belgia: completezi formularele primite. Poti sa anexezi o copie a fluturasului de salariu (ar trebuii insa sa fie fisa anuala!!) - insa asta nu e musai pentru ca oricum fiscul belgian deja are fisa asta. Formularele (si anexele daca alegi sa le pui) le trimiti in plicul maro primit catre adresa deja imprimata pe formulare prin recomandata (nu-i musai cu confirmare de primire - dar retii hartiuta de la posta ca asta e dovada ta). NU UITA sa mentionezi fie contul din Belgia fie contul din Ro (IBAN!!!). Dupa cat ma pricep eu la impozite in Belgia cred ca vei primi inapoi o suma frumusica daca nu ai lucrat decat 2 luni (in mod normal angajatorul unde ai lucrat ti-a retinut impozit ca si cand ai lucrat 12 luni, ceea ce in mod evident inseamna mai mult venit brut si deci impozit mai mare; lucrand doar 2 luni, intri la transa minima de impozit sau chiar la scutire... deci ai de primit). Conform cu calendar fiscal din Belgia, declaratia ta va fi tratata pana maxim iunie 2011 si vei fi instiintata de rezultat undeva in iulie-aug 2011. (in cazul tau cred ca e de preferat alternativa asta pentru ca 16% taxat in RO sigur e mai mult decat va percepe Belgia!)

Ai aici detalii cum sa completezei declaratia: http://www.minfin.fgov.be/portail2/fr/t ... /paper.htm
La link sunt documentele care te vor indruma ce sa scrii si la ce cod. Documentul preparator este practic forma veche a delcaratiei unde codurile au si explicatiile. Documentul explicativ iti explica fiecare cod in parte si daca/ce trebuie sa treci acolo. In declaratia finala (formularul primit deja) nu vei scrie decat codurile care ti se aplica si sumele corespunzatoare lor.

Cele de mai sus sunt cel mult info indicative - pentru un sfat concret si pertinent poate e bine sa iei legatura cu biroul federal de impozite si te vor lamuri specific la cazul tau. (ai un numar chiar pe link-ul de mai sus)
A. Einstein: "The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant.
We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift."
Adnana
Consilier Rombel
Consilier Rombel

Postby ciorica_roxana on Wed May 26, 2010 11:16 am

Multumesc frumos de ajutor!
ciorica_roxana
Nou venit
Nou venit

Postby Adnana on Wed May 26, 2010 12:47 pm

Cu placere :-)

De indata ce iti faci o idee despre ce coduri si ce sume, poti incerca modulul asta de estimare a rezultatului (primesti sau mai ai de dat). Personal am avut intotdeauna o estimare cu o marja de eroare foarte mica.
http://ccff02.minfin.fgov.be/taxcalc/ap ... ox/home.do
A. Einstein: "The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant.
We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift."
Adnana
Consilier Rombel
Consilier Rombel

Postby gabi1g on Tue Sep 25, 2012 6:06 pm

buna ziua domnilor

am o nelamurire,nu am intrebat inca la fisc,dar poate stie cineva,desi cred ca este o aberatie

daca locuiesti singur temporar,sa zicem 6 luni,cu o familie,si te inregistrezi la primarie,politia si buletinul pe aceeasi adresa,creste impozitul la cineva din familia respectiva,desi este un alt nume?

sau alta situatie,daca locuiesti 2 familii in acelasi apartament,e posibil sa fie o legatura intre taxele anuale?

din cate stiu eu,impozitul este ori individual ori pe familie

normal ca vine pe aceeasi adresa taxa pentru gunoi,apa,curent,gaz,dar nu cred pe impozitul anual

stie cineva din sursa sigura? :bgrin:
gabi1g
Junior
Junior

Postby gabi1g on Tue Sep 25, 2012 6:13 pm

Adnana wrote:Daca ai lucrat timp de doar 2 luni in mod normal poti declara acest venit in Romania (in formularele aferente) si sa iti fie impozitat acolo (peste 183 zile pe an fiscal lucrate in Belgia e musai sa depui in Belgia) . Apoi, dupa ce obtii dovada de la fiscul roman ca te-au taxat trimiti documentul cu o traducere in fr/nl catre fiscul Belgian si ceri sumele retinute in belgia (impozit, taxe etc) inapoi. Acu' problema este cu obtinerea dovezii de la fiscul roman. Eu in peste 20 de ani de munca in Romania plus declaratii de venit depuse an de an dupa ce am venit in Belgia pentru venituri altele decat salariul nu am obtinut NICIODATA o astfel de hartie!!!

Daca insa preferi poti si sa depui declaratia in Belgia: completezi formularele primite. Poti sa anexezi o copie a fluturasului de salariu (ar trebuii insa sa fie fisa anuala!!) - insa asta nu e musai pentru ca oricum fiscul belgian deja are fisa asta. Formularele (si anexele daca alegi sa le pui) le trimiti in plicul maro primit catre adresa deja imprimata pe formulare prin recomandata (nu-i musai cu confirmare de primire - dar retii hartiuta de la posta ca asta e dovada ta). NU UITA sa mentionezi fie contul din Belgia fie contul din Ro (IBAN!!!). Dupa cat ma pricep eu la impozite in Belgia cred ca vei primi inapoi o suma frumusica daca nu ai lucrat decat 2 luni (in mod normal angajatorul unde ai lucrat ti-a retinut impozit ca si cand ai lucrat 12 luni, ceea ce in mod evident inseamna mai mult venit brut si deci impozit mai mare; lucrand doar 2 luni, intri la transa minima de impozit sau chiar la scutire... deci ai de primit). Conform cu calendar fiscal din Belgia, declaratia ta va fi tratata pana maxim iunie 2011 si vei fi instiintata de rezultat undeva in iulie-aug 2011. (in cazul tau cred ca e de preferat alternativa asta pentru ca 16% taxat in RO sigur e mai mult decat va percepe Belgia!)

Ai aici detalii cum sa completezei declaratia: http://www.minfin.fgov.be/portail2/fr/t ... /paper.htm
La link sunt documentele care te vor indruma ce sa scrii si la ce cod. Documentul preparator este practic forma veche a delcaratiei unde codurile au si explicatiile. Documentul explicativ iti explica fiecare cod in parte si daca/ce trebuie sa treci acolo. In declaratia finala (formularul primit deja) nu vei scrie decat codurile care ti se aplica si sumele corespunzatoare lor.

Cele de mai sus sunt cel mult info indicative - pentru un sfat concret si pertinent poate e bine sa iei legatura cu biroul federal de impozite si te vor lamuri specific la cazul tau. (ai un numar chiar pe link-ul de mai sus)

buna
am o intrebare
am lucrat 4 luni in belgia in 2011
sunt rezident in italia,am depus declaratia in italia anul acesta,2012,fara venitul din belgia,pentru ca am intrebat interimul respectiv,si mi spune ca trebuie sa vina niste hartii prin dec 2012,eventual niste bani
stie cineva cum ar trebui sa fie situatia?

am intrebat saptamina gtrecuta la fisc in belgia,si nu ma gaseste in comp :tooth:
gabi1g
Junior
Junior

Return to Acte/Proceduri/Consulat&Ambasada