Casuta

Disctutii despre si cu informatii utile pentru romanii din Belgia

Moderators: Moderatori Rombel, Editor Rombel

Re: Casuta

Postby lorena on Sat Mar 03, 2012 7:07 pm

Nu este adevarat ca nu se negociaza cu notarul. Noi am facut o oferta mult mai mica decat a cerut el , iar el a prezentat-o proprietarului. La inceput nu a fost de acord cu pretul nostru , dar vazand ca nu are alti clienti , dupa 3 saptamani aproximativ ne-a contactat notarul si ne-a anuntat ca sunt de acord cu pretul nostru daca mai suntem interesati.
Asa s-a intamplat si nu am de ce sa va mint.
Si chiar daca tu cumperi de la privat , tot pe la notar treci orice ai face!!!!
Iar agentiile negociaza foarte mult deoarece au adosuri enorme. Au de unde lasa la pret.
Noi am vorbit cu un proprietar o data care cerea un pret rezonabil , dar deoarece vindea casa prin agentie pretul ajunsese ceva de speriat.
Cum va este norocul acum!
lorena
Junior
Junior

Postby Topolino on Sat Mar 03, 2012 7:24 pm

Si crezi ca notarul lucra pe gratis ?
Comisionul notarului nu se vede dar te asigur asigur ca este piparat rau... Nu vorbesc dupa stele ci dintr-o oarece experienta in domeniu. Stii cit costa caietul de sarcini, la o vinzare prin notar ? Este cel putin dublu fata de comisionul practicat de o agentie ....Comisionul agentiei este de max 3%, cu degresivitate in functie de valoarea imobilului. Comisioanele agentiilor sunt sub control. Vorbesc de un control dublu, chiar triplu. Sunt multe perechi de ochi care se uita la ce si cum manevreaza agentul ...
Toate babele si toti mosnegii care spera sa obtina un pret bun trec pe la notar si nu pe la agentie... La notar pretul este umflat cum trebe din start. Daca se negociaza, se negociaza pt ca sa va imaginati ca vi s-a facut o placere/favoare. Si nu uita un lucru: un notar cind are o afacere extra pe mina nu o scoate la mezat ci o dirijeaza catre cine trebuie.
Vazind ca nu are clienti, notarul v-a contactat ... De cit timp era bunul pe piatza ? Stiti de ce v-a contactat notarul ? Pen'ca proprietaru' nu mai avea rabdare si nici chef ca sa plateasca o a doua runda la caietul de sarcini.... .... Nu mai continui deoarece nu am chef sa va stric bunatate de wikend si va las sa credeti ca ati pus mina pe afacerea secolului. :brick:
“Dictatura îţi închide gura; Democraţia te lasă să vorbeşti cît te ţin puterile.”
Topolino
Membru
Membru

Postby lorena on Sun Mar 04, 2012 8:14 pm

Nu te contrazic deoarece nu cunosc aceste lucruri. Ceea ce stiu este ca noi am platit doar pretul pe care l-am considerat rezonabil pentru felul in care arata casa , zona si utilitatile! Sincer, pe noi altceva nu ne-a interesat. Noi am vrut casa noastra si nu ne-am gandit sa facem o afacere din asta! Daca sunt altii care pot face afaceri din a cumpara case bravo lor!
lorena
Junior
Junior

Postby flory on Sun Mar 04, 2012 9:49 pm

Multumesc din suflet pentru raspunsuri!Suntem in faza de cautari si gasirea binenteles a celei mai bune variante.Stiti inafara de immoweb.be si zimmo.be alte adrese de cautare a unei locuinte?Indraznesc sa mai pun o intebare legata de zona in care este locuinta.....Care este diferentele la cumpararea unei case(prima in Belgia) in zona flamanda,francofona sau Bruxelles?Multumesc anticipat tuturor celor care au bunavointa de a ne raspunde!O sera placuta tuturor!
flory
Junior
Junior

Postby tony on Sun Mar 04, 2012 11:01 pm

www.jannonce.be
www.vlan.be
www.kapaza.be
www.logic-immo.be
www.immotransit.be
+ agentiile immobiliare din zona unde doriti sa cumparati
tony
Membru
Membru

Postby Topolino on Tue Mar 06, 2012 9:39 pm

flory wrote:.....Care este diferentele la cumpararea unei case(prima in Belgia) in zona flamanda,francofona sau Bruxelles?Multumesc anticipat tuturor celor care au bunavointa de a ne raspunde!O sera placuta tuturor!

Diferentele sunt multe ....de la cumparare , pina la prime pt renovari, taxe si alte chestii.

Avantajele, la cumparare, la categoria taxe/ "droits d'enregistrement":

- zona Flandra : taxele sunt de 10 % si se platesc o singura data atita vreme cit aveti in proprietate o singura locuinta.
Daca doriti sa o vindeti peste ceva timp si sa cumparati o alta locuinta de valoare egala nu mai platiti taxele de 10 % .
Ex: ati cumparat la 200.000 si ati platit 10 % taxe de inregistrare. Peste ceva vreme vindeti si cumparati o alta de 250.000,
o sa platiti taxe de 10% dar numai pentru ceea ce depaseste 200.000 (adica 50.000 taxati) . Daca cumparati sub 200.000 nu mai platiti taxe dar nici nu recuperati....

- Zona Bruxelles: taxe de 12.5 % si platiti de ficare data cind cumparati un imobil, chiar daca acest imobil este unica dvs. proprietate. In schimb, aveti prima transa de 60.000 sau 75.000 €(in functie de cartierul in care este situata locuinta) care nu este taxata. Cumparati o casa de 200.000 , o sa platiti taxe de 12% calculate numai pe valoarea de 140.000 sau 125.000 €.

- Zona Valonia : taxele sunt de 12.5 % si le platiti la fiecare tranzactie imobiliara.
“Dictatura îţi închide gura; Democraţia te lasă să vorbeşti cît te ţin puterile.”
Topolino
Membru
Membru

Postby flory on Wed Mar 07, 2012 12:07 pm

Multumesc ptr lamuriri dar......mai am o intrebare!Daca eu cumpar un apartament in zona flamanda si peste 20 de ani ma hotarasc sa il vand dar fara sa am intentia de a cumpara alt imobil(ex. vreau sa ma intorc in Romania) mai recuperez taxa platita la inceput?Multumesc inca o data ptr rspuns......asa sunt incepatorii au f multe intrebari!O zi minunata in continuare!
flory
Junior
Junior

Postby tony on Wed Mar 07, 2012 12:13 pm

sant taxe la stat (regiune /zona) / NU le mai recuperati
tony
Membru
Membru

Postby Topolino on Wed Mar 07, 2012 9:51 pm

flory wrote:Multumesc ptr lamuriri dar......mai am o intrebare!Daca eu cumpar un apartament in zona flamanda si peste 20 de ani ma hotarasc sa il vand dar fara sa am intentia de a cumpara alt imobil(ex. vreau sa ma intorc in Romania) mai recuperez taxa platita la inceput?Multumesc inca o data ptr rspuns......asa sunt incepatorii au f multe intrebari!O zi minunata in continuare!

Recuperati NUMAI atunci cind vindeti singura locuinta (pt care ati plati deja taxe la cumparare, în Flandra ) ca sa cumparati o alta locuinta in zona flamanda.

Daca vindeti dupa 3 sau 20 de ani (indiferent ca ramineti in Flandra sau va duceti pe meleaguri mai insorite), nu recuperati nimic din taxele platite la cumparare.

Aceasta facilitate de transfer de taxe de la o locuinta la alta, este valabila numai in Flandra.
Topolino
Membru
Membru

Postby flory on Tue Sep 25, 2012 11:05 am

Buna!Dupa luni de cautari ,vizite si negocieri am ajuns in faza la care ne gandim sa cumparam o casa sau un apartament nou.Din informatiile pe care le detin daca imobilul este nou se plateste 21% TVA dar nu se mai plateste taxa de 10 sau 12,5% inregistrare!Rugamintea mea este daca cineva a cumparat un apartament sau casa noua sa confirme sau sa_mi explice ce taxe trebuiesc achitate inafara de pretul afisat pe anunt.Mentionez ca informatiile pe care le detin sunt de la o persoana care nu a fost in situatia de a cumpara un imobil nou!Multumesc tuturor celor care au amabilitatea de a_mi raspunde la aceasta dilema!O zi buna in continuare!
flory
Junior
Junior

Postby Topolino on Wed Sep 26, 2012 10:19 pm

un imobil nou se cumpara cu taxa de tva adica cu 21% si nu se mai aplica taxa de inregistrare.
Pentru alte taxe : numai la notar se platesc toate.
Daca se cumpara cu ipoteca atunci mai este si taxa de inscriere a ipotecii, dosarul la banca .... Notarul le stie. Oricum trebuie sa aveti un notar pt tranzactie.
Topolino
Membru
Membru

Postby Adnana on Thu Sep 27, 2012 5:17 pm

Topolino wrote:un imobil nou se cumpara cu taxa de tva adica cu 21% si nu se mai aplica taxa de inregistrare.
Pentru alte taxe : numai la notar se platesc toate.
Daca se cumpara cu ipoteca atunci mai este si taxa de inscriere a ipotecii, dosarul la banca .... Notarul le stie. Oricum trebuie sa aveti un notar pt tranzactie.

Doar o precizare (sa evitam un set nou de intrebari) - incepand din acest an TVA se plateste atat la constructie cat si la teren!
Acesta din urma era scutit pana in 2011 inclusiv...
A. Einstein: "The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant.
We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift."
Adnana
Consilier Rombel
Consilier Rombel

Postby dorin on Mon Oct 01, 2012 2:15 pm

Adnana wrote:Doar o precizare (sa evitam un set nou de intrebari) - incepand din acest an TVA se plateste atat la constructie cat si la teren!

Daca nu ma insel, e valabil daca se cumpara la pachet, teren+casa. Totusi, daca se cumpara doar terenul (fara casa) nu se plateste TVA pe teren.
dorin
Site Admin
Site Admin

Postby Adnana on Tue Oct 02, 2012 1:05 pm

dorin wrote:
Adnana wrote:Doar o precizare (sa evitam un set nou de intrebari) - incepand din acest an TVA se plateste atat la constructie cat si la teren!

Daca nu ma insel, e valabil daca se cumpara la pachet, teren+casa. Totusi, daca se cumpara doar terenul (fara casa) nu se plateste TVA pe teren.

Yep, buna precizarea - gandisem din prisma "la pachet" din start dar poate fi si separat. Terenul cumparat separat este inca scutit de TVA (raman insa taxele de inregistrare... cred)
A. Einstein: "The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant.
We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift."
Adnana
Consilier Rombel
Consilier Rombel

Postby ETET on Tue Oct 02, 2012 6:39 pm

Pentru imobilele "vechi" = mai vechi de cinci ani si pentru terenuri se plateste "taxa de inregistrare de 12.50 % DE (Bruxelles)).

Pentru imobilele noi, daca si terenul si constructia apartin aceleeasi persoane (fizice sau morale) se palteste 21 % TVA.
Daca terenul este cumparat de la o alta persoana decat promotorul , terenul e taxat cu 12.5 % DE si constructia cu 21 % TVA. Exista multi promotori care parceleaza cu o societate si construiesc cu alta : clientul plateste mai putin la teren ;

A cumapara o constructie noua e intotdeauna o afacere proasta din start din punctul meu de vedere :

- suprafata real cumparata cuprinde si +/- 50 % din suprafata de sub zidurile exterioare si interioare, ceea ce reprezinta +/- 20 % in plus fata de suprafata real locuibila. La valoarea totala se plateste TVA 21 %

- constructia nu poate fi vanduta mai devreme de cinci ani, pentru a nu plati impozit pe difierenta de valoare ; chiar daca doriti sa vindeti in acesti primi cinci ani, sunteti obligati sa vindeti la randul dvs. cu TVA 21 % ; din acest TVA puteti recupera doar 60 % cu conditia ca imobilul sa fie vandut in mai putin de doi ani de la data cumparatii : ceilalti 40 % sunt pierduti definiv; tinand cont ca in general valoarea unei constructii noi scade imediat ce aceasta a fost locuita (chiar si pentru o perioda scurta) este aproape imposibil sa se poata recupera TVA-ul de 21% platit la inceput

- daca doriti sa vindeti constructia dupa cinci ani, legea va obliga sa vindeti metri patrati locuibili, deci cu +/- 20 % mai putini metri decat ati cumparat, metri patrati care se vand la un pret in general mai mic decat daca ar fi constructie nous ; in acelasi rationament, sunt foarte rare cazurile unde imobiliarele aduc 20 % randament plus TVA 21 % platit initial.
Dovada existentei civilizatiilor extratereste inteligente exista : nu ne-au contactat inca.
ETET
Membru
Membru

Previous

Return to Utile/Societate/Adrese