permis de munca

Modalitati de emigrare,acomodare,cazare,gasirea unui job,viata in Belgia pentru noii veniti.Inainte de a pune intrebari in acest forum nu uitati sa consultati "intrebari frecvente ale emigrantului roman" in meniul din stanga.

Moderators: Moderatori Rombel, Editor Rombel

Re: permis de munca

Postby amandine on Fri Jun 29, 2012 11:47 pm

Din cate inteleg prietenul este italian nascut in Belgia. Intai trebuie vazut daca el are cetatenia belgiana, pt ca daca nu o are (cum sunt marea majoritate a italienilor de pe aici), s-ar putea in asta sa constea refuzul celor de la comuna de a face coabitatea.
amandine
Membru
Membru

Postby Georgiana Andreea on Sat Jun 30, 2012 12:05 am

amandine wrote:Din cate inteleg prietenul este italian nascut in Belgia. Intai trebuie vazut daca el are cetatenia belgiana, pt ca daca nu o are (cum sunt marea majoritate a italienilor de pe aici), s-ar putea in asta sa constea refuzul celor de la comuna de a face coabitatea.

NU ARE NICIO TREABA
Georgiana Andreea
Senior
Senior

Postby Bambolina on Sat Jun 30, 2012 1:56 pm

Georgiana Andreea wrote:Sunt incompetenti mai peste tot - cel putin in ceea ce priveste legislatia cu strainii. Asa ca stai linistita.

Te-au inregistrat prost, trebuia prietenul tau sa te ia in spatiu si aveai deja cartea de sejur.

Permisul B este destul de greu de obtinut - mai usor sunt pentru cazurile de medic, infirmiera, inginer si mai sunt cateva dar putine; in rest sunt minciuni spuse chiar si de ministrul muncii.......Ti-au spus minciuni ca sa scape de tine, asa cum fac cu majoritatea; dar daca stii unele chestii si legi nu mai au curaj sa zica tampenii.

Du-te si fa coabitarea, nu stiu de ce pierzi deja timpul (???).....si iti garantez ca nu o sa treaca 6 luni; de la inceputul anului s-au schimbat ceva legi.
Or sa iti dea nr national, poti sa iti faci asigurare medicala (nu privata), daca nu ai inca si de a doua zi dupa coabitare ai drept de munca. Cu timpul vei avea si carte E, dar avand coabitarea nu te mai intereseaza. Apoi mai ceri o hartie la regiunea wallonne, ca sa nu te puna foremul pe drumuri si te poti inscrie la ei si inclusiv poti urma ce cursuri doresti.

Eu iti vorbesc din experienta personala si din discutii cu regiunea wallonne si foremul si cunoastere de legi..........asa ca nu mai pierde timpul. Sunt cateva drumuri de facut la of de straini si forem dar totul este posibil.

Prietenul meu nu poate sa ma ia in spatiu pentru ca venitul obtinut din somaj nu este suficient.
Noi am intrebat ce este mai bine de facut si ei au raspuns...cum spui tu ca sa scape de mine.
Am sunat la Spw ieri si au spus ca dupa cererea de coabitare legala?aceasta se investigheaza (sper ca totul sa mearga bine pentru ca ne cunoastem de aproape un an dar eu am fost clandestina 8 luni dar am locuit impreuna neoficial,lucru cam greu de explicat si divulgat totodata-poze si marturii sunt),dupa 3 luni primesc o carte de sejur si o dispensa temporara de permisu de munca iar dupa inca alte 3 luni cartea E si dispensa definitiva de permis de munca.
Pierd timpul daca tu vrei,pentru ca nu suntem siguri daca in urma unei coabitari legale i se diminueaza somajul,ramane ca luni sa intrebam direct la sursa pentru ca toti ridica din umeri,iar daca raspunsul este unul favorabil ne incepem procedura.
Asigurarea medicala a prietenului meu nu ma acopera si pe mine in conditiile in care el devine sef de familie sau trebuie sa ma inscriu separat la o mutualité?
Ce document trebuie sa cer la regiunea wallone si cand?

Week-end placut in continuare!!!
Bambolina
Nou venit
Nou venit

Postby OanaRosca on Sat Jun 30, 2012 4:39 pm

Atat timp cat nu ai un venit, esti pe asigurarea lui, (à sa charge), cel putin asta este regula cand coabitantul legal este angajat cu un contract de munca.
Nu stiu cum stau lucrurile cand el este somer, dar banuiesc ca e cam acelasi principiu.
El cum de nu si a gasit job in aceste 8 luni de cand sunteti impreuna? El nu are nici o restrictie.
OanaRosca
Membru
Membru

Postby Georgiana Andreea on Sat Jun 30, 2012 5:17 pm

Inseamna ca voi ati fost la comuna si asa v-au explicat, si anume ca nu te poate lua in spatiu din cauza veniturilor lui........aici au avut dreptate. Legea s-a schimat din noiembrie anul trecut.
Daca faci coabitare, prietenul tau devine sef de familie, plus tu nu ai venituri.....deci chiar nu vad cum ar putea sa-i scada somajul. Eu cred ca are si sanse sa creasca.
Incearca sa nu mai suni la regiunea walona, ci sa trimiti emailuri.........ramane scris si esti acoperita.
Dupa cererea de coabitare, da, ei pot investiga.........politie, poze, bilete de avion, autocar, martori .........va pot cere orice.

Cu asigurarea medicala faci cum vrei (si aici legea s-a schimbat de la inceputul anului) - eu de exemplu am ramas pe asigurarea mea bine merci. Cum nu am avut avantaje, nu am schimbat. Cel mai bine te duci la mutualite si iti calculeaza cat platiti atat daca te ia pe a lui, cat si daca iti faci singura. Eu asa vad cea mai buna solutie.

Nu exista dispensa temporara si dispensa definitiva :alien: Citeste legea cu coabitarea legala si cu dreptul muncii si o sa imi dai dreptate.
Am vorbit cu functioanari (atasat al ministerului) de la regiunea walona, apoi le-am demonstrat cu legea in mana celor de la forem (chiar si oficiului juridic) ca in cazul coabitarii legea are singurul cuvant. Si prin lege ai automat dispensa. Asta cu temporar or fi vrut sa te sperie, ca stiu ca sunt multi care fac acte la negru.
Cartea de sejur si cartea E nu sunt lucruri diferite......deci cum sa primesti acelasi lucru de 2 ori la distanta de 3 luni???????? :alien: Vei primi cartea de sejur E.

Teoretic nici nu ai nevoie de dispensa, pentru ca prin lege esti acoperita (LEGEA DA DREPTUL SI NU DISPENSA, DISPENSA INTARESTE DOAR PENTRU CEI CARE NU CUNOSC LEGEA), dar cum sunt multi prosti in randul foremului, interimuri, angajatori e bine sa o ceri la regiunea walona. Cand ziceam de hartie asta era, dispensa - era pentru forem care iti mai cere si composition de ménage si hartia de coabitare, si alte acte ale tare, diplome etc si e posibil sa iti mai ceara o hartie pe care ti-o elibereaza comuna.

Sper ca m-am facut inteleasa ca m-a cam consumat subiectul asta........ :sick:
Daca vrei iti dau nr meu sa ma suni si daca vrea al tau sa vb cu al meu, poate intelege altfel.

O zi buna
Georgiana Andreea
Senior
Senior

Postby Bambolina on Mon Jul 02, 2012 6:07 pm

Multumesc tuturor pentru sfaturi si informatii,au fost de mare folos!
Bambolina
Nou venit
Nou venit

Postby ionut_rovin_popescu on Thu Jul 05, 2012 10:13 am

Salutare,

Am citit informatiile date de voi si este extraordinar cate detalii si cat de documentati pot fi unii dintre voi.

Apelez si eu la ajutorul vostru pentru a clarifica cateva nedumeriri.

Tocmai ce am primit o oferta de munca din Belgia, eu voi lucra in Antwerp insa voi locui in Brusells.

In prezent lucrez in Germania cu sotia mea.

Pentru a incepe jobul in Belgia va fi nevoie de un permis de munca, pentru a obtine permisul an nevoie doar de oferta de munca, actul de indentitate (Pasaport si CI) si o fisa medicala. Corect?

Sotia mea primeste automat permis de munca in cazul in care eu primesc unul?

Aveti idee ce se intampla cu fondul de pensii la care am contribuit in Germania? stiu ca pot cere restituirea banilor insa abia dupa 2 ani, exista un fond comun intre statele UE pentru a avea continuitate ?

Orice alte sfaturi legate de o asemenea mutare sunt bine venite.

Multumesc mult,
Ionut
ionut_rovin_popescu
Nou venit
Nou venit

Postby Georgiana Andreea on Thu Jul 05, 2012 10:33 am

Buna,

Am vazut ca ai mai deschis un subiect asemanator cu venirea ta in Belgia dupa ce ai tot in Germania.
Se pare ca ai inteleg ca atata timp cat nu esti cetatean german, drepturile tale s-au oprit la granita.

Pentru a obtine permisul de munca, depui actele care iti sunt cerute........nu te gandi ce au depus altii, ce ti se cere depui, dar sa nu te gandesti ca asta este singura conditie.........important este ca meseria ta sa fie o meserie in penurie si angajatorul sa aiba dificultati in a gasi un alt angajat.

Sotia nu primeste automat permis daca tu vei primi.

De ce vei locui la Bruxelles daca vei munci la 50 de km?
Georgiana Andreea
Senior
Senior

Postby ionut_rovin_popescu on Thu Jul 05, 2012 11:09 am

Merci mult de raspuns,

Am ales Brussels pentru ca sotia vorbeste franceza si ii va fi mai usor sa gaseasca ceva in Brussels decat in Antwerp.

Avand masina imi va fi destul de usor sa fac cei 50 Km zilnic.

Ionut
ionut_rovin_popescu
Nou venit
Nou venit

Postby Georgiana Andreea on Thu Jul 05, 2012 11:39 am

Cu placere.

Sa ne mai povestesti ce a-ti mai facut.
Georgiana Andreea
Senior
Senior

Postby ionut_rovin_popescu on Thu Jul 05, 2012 3:32 pm

Cunoaste cineva o firma de consultanta in Belgia care ma poate ajuta in obtinerea permisului?

In felul asta lucrurile se vor misca mai repede si ar fi mult mai clar de ce as avea nevoie.

Multumesc anticipat.
Ionut
ionut_rovin_popescu
Nou venit
Nou venit

Postby Adnana on Thu Jul 05, 2012 9:08 pm

Georgiana Andreea wrote:Buna,

Am vazut ca ai mai deschis un subiect asemanator cu venirea ta in Belgia dupa ce ai tot in Germania.
Se pare ca ai inteleg ca atata timp cat nu esti cetatean german, drepturile tale s-au oprit la granita.

Pentru a obtine permisul de munca, depui actele care iti sunt cerute........nu te gandi ce au depus altii, ce ti se cere depui, dar sa nu te gandesti ca asta este singura conditie.........important este ca meseria ta sa fie o meserie in penurie si angajatorul sa aiba dificultati in a gasi un alt angajat.

Sotia nu primeste automat permis daca tu vei primi.

De ce vei locui la Bruxelles daca vei munci la 50 de km?

La o oferta de munca salariat permisul il cere angajatorul asadar el alcatuieste dosarul si il depune. Nu tu. Eventual poate fi un intermediar tocmit de angajator.
Mai citeste pe forum, ghidul... Sunt intr-adevar enorm de multe info utile exact pt situatia ta... Si mult mai calitative...

Cu situatia sotiei insa Andreea a punctat corect. Insa 2013 nu e departe...
A. Einstein: "The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant.
We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift."
Adnana
Consilier Rombel
Consilier Rombel

Postby mishulyna on Sat Jul 14, 2012 12:23 am

Bambolina wrote:Sunt incompetenti,poate in regiunea ta sunt mai informati ca in Liege sunt cretini.
Noi le-am explicat situatia si ei m-au inregistrat ca turist pentru 3 luni (si urma ca eu sa imi gasesc un angajator care sa ceara permisul de munca) in loc sa facem direct coabitarea legala.
Asa am pierdut 3 luni degeaba,acum dupa cum spui tu trebuie sa mai astept inca 6... :brick:

Nu-s deloc incompetenti cei de la commune din Liège, ti-o spune una care sta aici de 5 ani. Sau poate te-asteptai sa-ti întinda covorul rosu la intrare c-ai venit sa coabitezi c-un somer? Au mai vazut ei coabitari dintr-astea, n-avea tu grija!

N-am avut niciodata nevoie de permis de munca, habar n-am cum arata. Initial am fost independent, am acumulat datorii de-am platit un an jumate timp în care am mâncat doar jambon si pâine de 67 centi de la Colruyt si nu m-am dus sa-mi vad parintii în tara.

Când mi-am gasit de munca m-am dus cu contractul CDI la commune si-mi tremurau chilotzii sa nu-mi ceara facturier ca n-aveam o comanda ca independent. Functionarul s-a uitat la contract si-a zis ca-i suficient, mi-au eliberat carte E+ fara sa fi avut vreodata coabitant somer sau de orice alta culoare.

Si tot la commune la Liège am auzit pentru prima data de la un functionar public expresia "à votre service Madame", când eu abia aterizasem cu pluta pe Meuse!

Asa sunt unii români: nu ca-s tâmpiti si se pun în menaj cu alti tâmpiti puturosi, functionarii sunt cretini!
Mieux vaut aller seul quelque part que nulle part à plusieurs.
mishulyna
Guru
Guru

Postby mishulyna on Wed Jul 18, 2012 8:41 pm

Stiu c-am fost dura dar am o experienta de citit postari de naive.
Acum vreo doi-trei ani a mai scris o românca sa se plânga ca "iubitul" ei fusese la commune si i s-a spus ca nu poate primi acte de coabitare c-o românca pentru ca "românii sunt toti tigani". Fata era îngrozita de rasismul si reaua-vointa a functionarilor belgieni. Dupa câteva saptamâni si-a dat seama ca de fapt "iubitul" inventase toata povestea pentru ca el avusese chef doar de-o relatie (scurta si intensa) de trei luni si nicidecum de batai de cap cu concubinaj declarat legal.
Poate mai citeste cineva înainte sa vina pentru concubinaj cu un necunoscut în Belgia si-i va prinde bine!
Mieux vaut aller seul quelque part que nulle part à plusieurs.
mishulyna
Guru
Guru

Postby Bambolina on Fri Oct 26, 2012 7:13 pm

mishulyna wrote:Stiu c-am fost dura dar am o experienta de citit postari de naive.
Acum vreo doi-trei ani a mai scris o românca sa se plânga ca "iubitul" ei fusese la commune si i s-a spus ca nu poate primi acte de coabitare c-o românca pentru ca "românii sunt toti tigani". Fata era îngrozita de rasismul si reaua-vointa a functionarilor belgieni. Dupa câteva saptamâni si-a dat seama ca de fapt "iubitul" inventase toata povestea pentru ca el avusese chef doar de-o relatie (scurta si intensa) de trei luni si nicidecum de batai de cap cu concubinaj declarat legal.
Poate mai citeste cineva înainte sa vina pentru concubinaj cu un necunoscut în Belgia si-i va prinde bine!

El merge cu mine peste tot si ne batem capul de luni de zile,numai am nervi si rabdare,de 7 luni numai am nici un venit si ii mai fac si probleme pe ici pe colo muncind la negru...
Pt coabitare in afara de faptul ca trebuie strand cateva sute de euro sa obtinem documentele de la ambasada trb dovedit legal k am locuit impreuna 1 an iar la primarie nu ma pot inregistra decat pt o perioada de 3 luni...fain
Din ianuarie daca va beneficia de un CDI si ma poate lua in spatiu (prise en charge),mai este putin,voi obtine astfel dispensa de la permisul de munca sau numai prin coabitare sau casatorie?

Multumesc
Bambolina
Nou venit
Nou venit

PreviousNext

Return to Emigreaza in Belgia