M-i s-au furat actele!!!! Ce fac??

Orice tine de perfectarea actelor pentru stabilirea in Belgia sau reinoirea actelor romanesti

Moderatori: Moderatori Rombel, Editor Rombel

M-i s-au furat actele!!!! Ce fac??

Mesajde alonalary pe 16 Mar 2011, 15:32

Buna tuturor. Numele meu este Andra si am o mare problema, de fapt mai multe! Am venit in Belgia in Decembrie 2010, impreuna cu iubitul meu; ne-am inregistrat la primarie, dar intre timp acele acte ne-au expirat. Iubitul meu v-a avea contract de munca si de sedere cel mai tarziu pe saptamana viitoare, insa eu nu am gasit nimic, desi am cautat personal la fabrici si institutii, plus la toate interimurile din oras si din orasele vecine. Am citit multe despre problemele cu care se confrunta fiecare, si am gasit raspunsuri la unele din problemele mele, insa mai am intrebari si as fi recunoscatoare daca cineva m-ar putea ajuta cu un sfat, poate cineva care s-a confruntat cu aceeasi problema. De 2 zile am fost la Paris cu iubitul meu, el lucreaza ca si sofer de camion, iar dintr-o parcare de unde am oprit m-i s-au furat telefonul si actele(portmoneul), singurul act care-l mai am este pasaportul. Daca noi nu mai avem dreptul legal de sedere, in urma expirarii termenului de 3 luni, cum pot sa-mi fac alte acte fara sa merg in Romania? Ambasada tine cont de faptul ca ai sau nu permis de sedere in Belgia, pentru a-ti obtine actele din Romania? Sunt foarte confuza, si nu stiu in care directie sa merg! In Romania nu pot merge din cauza situatiei financiare in care ne aflam, dar vrem sa facem toate demersurile pentru dosarul de samenwonen, eu urmez cursuri de flamanda, am inceput in Ianuarie si ne dorim sa ne stabilim aici definitiv. Stim ca toate procedurile sunt anevoioase si legislatia e restrictiva, insa nu vrem sa ne descurajam. Pentru a ne casatorii la ambasada este nevoie de permisul de sedere valabil 1 an pentru ambii, sau e suficient doar unul din noi sa-l obtina? Imi cer scuze daca am pus prea multe intrebari intr-o rubrica gresita.
Va multumesc anticipat.
O zi frumoasa tuturor.
alonalary
Nou venit
Nou venit
 
Mesaje: 6
Membru din: 16 Mar 2011, 15:01
Locaţie: Tielt 8700

Re: M-i s-au furat actele!!!! Ce fac??

Mesajde Adnana pe 16 Mar 2011, 16:09

alonalary scrie:m-i s-au furat telefonul si actele(portmoneul), singurul act care-l mai am este pasaportul. Daca noi nu mai avem dreptul legal de sedere, in urma expirarii termenului de 3 luni, cum pot sa-mi fac alte acte fara sa merg in Romania? Ambasada tine cont de faptul ca ai sau nu permis de sedere in Belgia, pentru a-ti obtine actele din Romania?


Un pic mai precis:
- ce acte ti s-au furat?
- ai declarat furtul politiei autorizate din locul unde s-a produs furtul?

Daca ai declaratia (procesul verbal de declarare a furtului) pentru actele/documentele Belgiene te poti adresa comunei unei ai facut formalitatile prima oara.
Pentru actele/documentele romanesti ... daca pasaportul este inca valabil o suma de ani atunci ar trebui sa fie ok pentru moment. Poate intre timp faci demersul pentru concubinaj si atunci te poti adresa consulatului roman din Bruxelles pentru celelalte acte romanesti furate. Insa si in cazul asta iti trebuie un proces verbal de constatare a furtului de la politie.

Daca nu ai delcarat furtul... atunci e mai complicat. Cumva va trebui sa il declari... poti sa intrebi la politia locala de unde locuiesti (tu sau prietenul tau) si vezi ce te sfatuiesc ei sa faci. Cu siguranta nu esti prima de care afla sa treaca prin asa intamplare.

PS: pentru carduri nu ezita sa le blochezi cat mai curand...
A. Einstein: "The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant.
We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift."
Avatar utilizator
Adnana
Consilier Rombel
Consilier Rombel
 
Mesaje: 1383
Membru din: 29 Dec 2003, 00:00
Locaţie: Belgium

Re: M-i s-au furat actele!!!! Ce fac??

Mesajde alonalary pe 16 Mar 2011, 16:39

Actele furate sunt romanesti, eu neavand alte acte aici, respectiv belgiene. Cardul de aici l-am blocat si o sa-mi elibereze unul nou, cel din Ro nu pot sa-l blochez. Am vorbit cu jandarmii din Franta si ei au zis ca trebuie sa declar acest lucru la autoritatile din Belgia, insa eu daca nu mai am permisul de sedere( cel de 3 luni) valabil, e posibil sa am probleme, nu? Pentru actele de concubinaj avem nevoie de anumite acte din Ro, pe care speram sa le putem obtine prin Ambasada, dar ce pot sa fac fara acest permis de sedere valabil? Parca sunt legata de maini si de picioare. MULTUMESC pentru raspuns.
alonalary
Nou venit
Nou venit
 
Mesaje: 6
Membru din: 16 Mar 2011, 15:01
Locaţie: Tielt 8700

Re: M-i s-au furat actele!!!! Ce fac??

Mesajde Adnana pe 16 Mar 2011, 17:29

alonalary scrie:Actele furate sunt romanesti, eu neavand alte acte aici, respectiv belgiene. Cardul de aici l-am blocat si o sa-mi elibereze unul nou, cel din Ro nu pot sa-l blochez. Am vorbit cu jandarmii din Franta si ei au zis ca trebuie sa declar acest lucru la autoritatile din Belgia, insa eu daca nu mai am permisul de sedere( cel de 3 luni) valabil, e posibil sa am probleme, nu? Pentru actele de concubinaj avem nevoie de anumite acte din Ro, pe care speram sa le putem obtine prin Ambasada, dar ce pot sa fac fara acest permis de sedere valabil? Parca sunt legata de maini si de picioare. MULTUMESC pentru raspuns.


Ciudat ca politistii francezi nu au facut o constatare. Asa imi parea normal - s-au spalat cam usor pe maini... firesc si legal este constatarea furtului de catre autoritatile din locul unde se produce.

Si totusi... ceva documente Belgiene inteleg ca ai avut - adica ati fost la comuna si te-ai declarat si probabil ti-au dat o hartie ceva (vorbesti de un permis de 3 luni...). Chiar si daca a trecut valabilitatea... intre timp ai fost inapoi in ro (in principal pentru documentele necesare concubinajului) dupa care ai facut o excursie in franta dupa care urma sa veniti la comuna sa faceti doc de concubinaj. Intre timp s-a intamplat furtul. Nu cred sa fie probleme. Oricum e musai sa mergi la comuna - altfel n-ai cum sa incepi procedura legala de concubinaj.

Problema va fi pentru obtinerea actelor din ro - dar cred ca hartia pe care primaria ti-o va da dupa ce declarati concubinajul iti va fi suficienta sa mergi la consulat (ambasada nu are treaba cu asa ceva) si acolo sa poti cere fie documentele necesare fie sa faci o procura pentru cineva in tara sa ti le obtina.
A. Einstein: "The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant.
We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift."
Avatar utilizator
Adnana
Consilier Rombel
Consilier Rombel
 
Mesaje: 1383
Membru din: 29 Dec 2003, 00:00
Locaţie: Belgium

Re: M-i s-au furat actele!!!! Ce fac??

Mesajde alonalary pe 16 Mar 2011, 22:18

Da, insa pentru actele de concubinaj trebuie sa solicit ajutorul ambasadei sau chiar sa plec in Ro( ceea ce pt mine e aproape imposibil) deoarece am nevoie de schimbarea certificatului de nastere(pentru ca e tip vechi), iubitul meu nu-si gaseste certificatul, deci are nevoie de unul nou, are nevoie de sentinta de divort(el a mai fost casatorit)de la Judecatoria din Cluj, poate cineva din familie sa ne scoata hartiile de la primaria unde domiciliam in Ro, care atesta ca nu suntem casatoriti( cu altcineva), plus dovezi ca noi suntem inpreuna de 2 ani, pe cand noi avem 5 ani si nici un act care sa arate acest fapt, decat fotografii. Dupa ce obtinem toate aceste documente, trebuie traduse si legalizate, abia apoi putem depune dosarul, iar acest lucru dureaza foarte mult; iar eu sa stau asa fara acte nu cred ca pot. Permisul de sedere de la comuna a expirat in 10 martie.
Daca merg acum sa declar furtul la politie?...... probabil ca e prea devreme, o sa-si de-a seama ca eu nu am plecat din Belgia. Sau dupa ce mi-au expirat acele 3 luni de sedere si plec in Ro, daca revin mai primesc inca 3 luni? Cat timp trebuie sa stau in Ro si cand revin sa mai am dreptul la aceste 3 luni de sedere?
Multumesc foarte mult pentru raspuns.
alonalary
Nou venit
Nou venit
 
Mesaje: 6
Membru din: 16 Mar 2011, 15:01
Locaţie: Tielt 8700

Re: M-i s-au furat actele!!!! Ce fac??

Mesajde tgeorgescu2 pe 16 Mar 2011, 23:03

Ai drept de sedere in Belgia din momentul in care ai depus cererea de card de strain pana in momentul in care, in caz ca-ti este refuzat, refuzul devine defintiv si irevocabil.

Mai clar exprimat: drept de sedere ai/n-ai in baza Directivei 2004/38/EC, iar comuna nu face altceva decat sa constate acest lucru si sa-ti elibereze dovada constatatoare a acestui drept.
Avatar utilizator
tgeorgescu2
Guru
Guru
 
Mesaje: 1405
Membru din: 14 Aug 2009, 23:47
Locaţie: Zwolle

Re: M-i s-au furat actele!!!! Ce fac??

Mesajde chrisdoina pe 16 Mar 2011, 23:07

In mod normal e trei luni aici , trei luni in romania sau sase luni aici sase in romania.tE SFATUIESC SA TE INTORCI IN ROMANIA SI SA REZOLVI IN TIMPUL ASTA TOATE ACTELE CE_TI TREBUIE PENTRU CONCUBINAJ;aCOLO DECLARI PIERDUT BULETINUL DE ROMANIA SI_TI FACI ALTUL ACOLO LA POLITIE;cIT DESPRE ACTELE BELGIENE DACA SINTEXPIRATE NU TE MAI INCURCA= EXPIRATE? FURATE? PIERDUTE TOTUNA E;
Avatar utilizator
chrisdoina
Guru
Guru
 
Mesaje: 1359
Membru din: 07 Feb 2006, 00:00

Re: M-i s-au furat actele!!!! Ce fac??

Mesajde alonalary pe 16 Mar 2011, 23:10

Cererea pentru acest card de strain de depune la comuna? Sincer nici nu prea stiu cum si ce trebuie sa fac. In ce conditii pot sa cer acest card? Daca eu am avut drept de sedere aici 3 luni si acum nu mai am, nu am nici servici, ce pot sa fac?
Multumesc.
alonalary
Nou venit
Nou venit
 
Mesaje: 6
Membru din: 16 Mar 2011, 15:01
Locaţie: Tielt 8700

Re: M-i s-au furat actele!!!! Ce fac??

Mesajde tgeorgescu2 pe 16 Mar 2011, 23:15

alonalary scrie:Cererea pentru acest card de strain de depune la comuna? Sincer nici nu prea stiu cum si ce trebuie sa fac. In ce conditii pot sa cer acest card? Daca eu am avut drept de sedere aici 3 luni si acum nu mai am, nu am nici servici, ce pot sa fac?
Multumesc.

Poti ramane ca membru de familie al unui cetatean european, dar pentru asta trebuie sa dovedesti acest fapt.

A nu cere la timp cardul de strain se pedepseste. El trebuie cerut de cetatenii europeni (avand intentia de a ramane in Belgia mai mult de 90 de zile) in termen de 8 zile de la intrarea pe teritoriul belgian.
Avatar utilizator
tgeorgescu2
Guru
Guru
 
Mesaje: 1405
Membru din: 14 Aug 2009, 23:47
Locaţie: Zwolle

Re: M-i s-au furat actele!!!! Ce fac??

Mesajde thanatos718 pe 17 Mar 2011, 00:56

salut,
ti-au fost furate buletinul romanesc si hartia(anexa 8 sau 19,ceva de genul) emisa de comuna unde locuiesti in belgia;
cartea de identiatate romaneasca:ai pasaportul care ii tine locul(atat timp cat e in term. de valabilitate);
- cred ca la consulatul roman din bxl(rue gabrielle 105, uccle) poti solicita o procura prin care imputernicesti pe cineva din romania sa faca demersurile pt.obtinerea cartii id ro. .nu trebuie neaparat sa invoci furtul ci mai simplu,pierderea ;nu ti se va cere prin urmare dovada declararii furtului la politie;nu stiu insa daca nu o sa ti se ceara dovada declararii pierderii,in monit.oficial parca.cel mai bine e sa te interesezi direct la consulat unde vei avea parte de toata intelegerea si bunavointa;
-cu pasaportul valabil poti circula inclusiv pana in romania si sa rezolvi mai simplu,si cartea de id dar si certif de nastere de tip vechi;nu cred ca lipsa banilor constituie chiar un motiv serios,tinand cont ca un sofer pe camion in occident castiga decent iar un bilet de avion dus-intors luat din timp e in jur de 100 de euro,bine,inca 100 de transport si mici taxe de timbru prin romania;asta ar fi varianta cea mai sanatoasa,parerea mea;
hartia de la comuna de aici : ti-a fost furata dar era deja expirata;nu mai are nici o relevanta sa o declari pierduta pe la politie sau comuna;
legal esti acoperita:
-la comuna: faci demersurile necesare dobandirii statutului de concubinaj dupa trei luni de la data expirarii hartiei ;
-intre timp,daca se intampla sa fii oprita si legitimata la un control de rutina pe strada: ai pasaportul;esti in vizita la un prieten;nu o sa isi bata capul absolut nimeni sa verifice cand ai venit tu in belgia,daca te-ai declarat la comuna, daca a expirat sau nu permisul de sejur de trei luni;sederea unui strain in belgia este intr-adevar reglementata si prin urmare abaterile de la textul reglementarii sanctionate;dar pericolul social,in comparatie cu tonele de infractiuni de furt ,trafic de droguri sau evaziune fiscala e mic,mic tare;
sanatate.
Avatar utilizator
thanatos718
Junior
Junior
 
Mesaje: 36
Membru din: 24 Apr 2008, 23:00

Re: M-i s-au furat actele!!!! Ce fac??

Mesajde alonalary pe 17 Mar 2011, 12:05

Norocul meu e ca azi, iubitul meu a fost din nou in Franta, a oprit la acea benzinarie, a vorbit cu politia, si trebuie sa depuna o plangere la orice sectie de politie de acolo. Cu acel proces verbal pot sa merg la abasada si sa solicit eliberarea de alte acte. Multumesc pentru raspunsuri. In ceea ce priveste castigurile unui sofer de camion strain in Belgia pot sa spun ca sunt jumatate fata de castigurile unui belgian in aceeasi meserie, iar cheltuielile aici sunt mari. O sa ne descurcam, pentru ca suntem optimisti!!!! O sa incerc sa fac toate actele, si pt concubinaj de aici.
Bafta tuturor si multumesc inca o data.
O zi minunata!
alonalary
Nou venit
Nou venit
 
Mesaje: 6
Membru din: 16 Mar 2011, 15:01
Locaţie: Tielt 8700


Înapoi la Acte/Proceduri/Consulat&Ambasada

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori


Not able to open ./cache/data_global.php