Casatoria în Belgia

În cazul în care sunteţi deja în Belgia, actele pregatitoare se pot obţine de la Ambasada; daca nu, atunci mai uşor şi mai repede le obţineţi din România de la Oficiul de Stare Civila din oraşul în care locuiţi. Despre Ambasada României la Bruxelles gasiţi informaţii aici: www.bruxelles.mae.ro. Birourile de traduceri în general se ocupa de întreg procesul, adica tradus, legalizat şi apostilat. Costa puţin mai mult decât daca v-aţi deplasa personal, dar aşa nu pierdeţi timp şi obţineţi şi actele în 2-3 zile. Declaraţia de casatorie trebuie depusa cel târziu cu 15 zile înaintea datei casatoriei. Este bine sa ştiţi ca în final s-ar putea sa fie o alta data decât cea stabilita de voi -daca nu sunt locuri libere, primaria va poate propune mai multe variante.

Pe lânga actul de identitate, actele necesare pentru oficializarea casatoriei sunt urmatoarele:

1. Copie dupa Certificatul de naştere pentru viitorii soţi (Certificatul de naştere trebuie sa fie de tip nou, internaţional şi se elibereaza la Oficiul starii civile al localitaţii de domiciliu; în cazul în care aveţi certificat de tip vechi, veţi putea sa-l preschimbaţi pe baza unei cereri şi dupa plata unei taxe). E recomandat sa depuneţi o copie legalizata şi apostilata.

2. Copie dupa actul de deces al soţului, soţiei (în cazul în care sunteţi vaduv/a)

3. Copie dupa transcripţia dupa toate divorţurile precedente (daca aţi fost casatoriţi şi aţi divorţat)

4. Certificat de domiciliu eliberat pentru casatorie

5. Certificat de celibat - ATENŢIE! trebuie sa scrie foarte clar ca NU sunteţi casatorit! (şi nu o formulare de genul "nu apare ca fiind casatorit") - se poate obţine din ţara dar şi de la Ambasada, pe baza unui act de identitate

6. Certificat de naţionalitate -se elibereaza pe baza paşaportului

7. Certificat de tradiţie (certificat de cutuma) - prezinta condiţiile de fond pentru încheierea casatoriei prevazute de legislaţia statului de cetaţenie şi este emis de autoritaţile statului de cetaţenie

8. Trebuie sa aveţi doi martori - sa aiba asupra lor acte de identitate

9. Atestat de la notar în cazul în care aţi decis sa faceţi un contract prenupţial (depus cu cel târziu o saptamâna înainte de casatorie)

Atenţie! Declaraţia de casatorie nu poate fi depusa daca nu aveţi toate actele aşa cum vi se cer şi trebuie sa fie prezenţi ambii parteneri la depunerea actelor (având şi carţile de identitate). Documentele eliberate de autoritaţile straine care nu au convenţia de la Haga trebuie sa fie legalizate de o ambasada sau consulat belgian în ţara în care sunt eliberate. Documentele care nu sunt în franceza sau neerlandeza trebuie traduse de un translator autorizat în Belgia. Apostila - convenţia de la Haga - este dovada de legalizare din România. Toate actele trebuie apostilate în România, altfel nu sunt valabile. Data apostilarii nu are nici o importanţa, nici data eliberarii certificatului de naştere, a sentinţei de divorţ, etc. În schimb data certificatului de celibat trebuie sa fie recenta. Daca sunteţi deja înregistrat în Belgia, dovada de domiciliu se solicita la primaria localitaţii de domiciliu, şi nu în România. În cazul în care casatoria a fost încheiata în faţa autoritaţilor straine (Oficii de stare civila dintr-o ţara straina, Ambasada sau Consulatul unui stat strain din România) puteţi opta pentru înscrierea Certificatului de casatorie în registrele de stare civila române de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din strainatate; daca nu, atunci este obligatorie transcrierea în termen de 6 luni de la data când cetaţeanul român s-a întors în România sau de la primirea din strainatate a Certificatului de casatorie. Daca doriţi transcrierea certificatului de casatorie fara a reveni totuşi în România, puteţi apela la un avocat. Pentru transcrierea casatoriei din Belgia în România este nevoie de Certificatul de casatorie apostilat în Belgia şi care trebuie sa poarte deja semnatura unui ofiţer public, primarul în principiu, şi nu a unui funcţionar comunal delegat. Acelaşi lucru este valabil şi pentru certificatele de naştere. Şi o informaţie foarte utila: pentru toţi cei nascuţi în România şi casatoriţi în Belgia certificatul de naştere tradus şi legalizat cerut pentru casatorie, se va depune şi pastra dupa încheierea casatoriei la tribunalul oraşului, arondismentului judiciar de care aparţine localitatea de domiciliu. Un extras al certificatului de naştere se poate obţine oricând printr-o simpla vizita la grefa tribunalului şi dupa plata a 2,75 euro pentru un exemplar. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cei care au obţinut cetaţenia belgiana şi sunt nascuţi în România.