Obţinerea cetaţeniei belgiene

Obţinerea cetaţeniei belgiene se face în doua moduri: prin naturalizare sau prin alegerea naţionalitaţii. Cel mai bine este sa va interesaţi direct la primarie, la serviciul de stare civila pentru a evita confuziile, informaţiile eronate sau neaduse la zi. Aveţi dreptul de a cere cetaţenia prin naturalizare dupa 3 ani de şedere continua în Belgia, dosarul se întocmeşte la primaria localitaţii de domiciliu, se completeaza un formular care se depune la primarie împreuna cu toate celelalte documentele solicitate -de consultat: www.diplomatie.be

Conform legii belgiene SNEL BELG WET -traducere aproximativa "Legea pentru a deveni rapid belgian" - pentru cetaţenii straini care doresc sa aplice pentru NAŢIONALITATEA BELGIANA ( CU RENUNŢAREA LA CETAŢENIA DE ORIGINE) se cer 7 ani de şedere neîntrerupta în Belgia. Trebuie ştiut ca pentru obţinerea cetaţeniei trebuie sa aveţi un trecut "curat" -cazierul judiciar curat, fara amenzi pentru deranjarea ordinii publice, fara implicari în scandaluri publice sau sa fiţi banuit de implicare în acţiuni de terorism sau orice ar aduce atingere securitaţii naţionale a Regatului Belgiei. Procedura de naturalizare este foarte bine explicata pe site-ul www.lachambre.be. Dosarul de naturalizare trece prin mai multe comisii care vor face cercetari şi îşi vor da avizul (un singur aviz negativ înseamna însa refuzul cetaţeniei). Documentele care însoţesc formularul de cerere de naturalizare (care se ia de la primarie) şi care se cer în mod obligatoriu sunt:

1. Certificatul de naştere apostilat;

2. O copie certificata la primarie dupa cartea de identitate;

3. Un certificat de rezidenţa cu istoricul adreselor unde aţi locuit (extras de la comuna unde aveţi în prezent domiciliul prin care se atesta unde şi cât aţi locuit pe teritoriul belgian);

4. O cerere scrisa de mâna/ la calculator în care expuneţi motivele

pentru care doriţi sa deveniţi cetaţean belgian. Alte acte pe care puteţi sa le ataşaţi:

1. Un extras de componenţa a familiei;

2. Un certificat de naţionalitate;

3. Un certificat de casatorie sau de divorţ (apostilate);

4. Atestaţiile de absolvire a cursurilor universitare, lingvistice etc. efectuate pe teritoriul Belgiei;

5. Deciziile de echivalare ale diplomelor obţinute în România;

6. Atestaţiile de proprietate a bunurilor imobiliare pe care le deţineţi în Belgia;

7. O declaraţie de venit;

8. Cel puţin 10 declaraţii de la prietenii sau cunoştintele dvs. care au deja cetaţenia belgiana, prin care sa ateste faptul ca sunteţi o persoana vrednica de a obţine cetaţenia ţarii. Este bine ca fiecare declaraţie sa fie însoţita de o copie dupa cartea de identitate a persoanei care semneaza sau de numarul ei naţional.

Procedura de naturalizare este gratuita, dar unele persoane prefera sa apeleze la un avocat pentru a-şi spori şansele. Anii necesari pentru demararea procedurii se socotesc de la data la care aţi fost înscrişi în Registrul de evidenţa al populaţiei, deoarece data de pe cartea de identitate poate fi data la care vi s-a eliberat documentul şi nu data înregistrarii efective. Este bine sa întrebaţi la primarie când aţi fost luat în evidenţa. În concluzie, cererea de naturalizare se poate face dupa împlinirea a 3 ani de locuire continua pe teritoriul belgian. Dupa publicarea deciziei în Monitorul Oficial, veţi fi chemaţi la primarie pentru a vi se schimba cartea de identitate.

Este posibila posesia a doua cetaţenii? DA! De altfel, cetaţenia belgiana este incompatibila doar cu a urmatoarelor ţari: Danemarca, Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Austria, Spania. Cât timp nu renunţaţi în scris la cetaţenia româna - cu cerere la Ambasada româna, ramâneţi şi cetaţean român. România nu intra pe lista ţarilor incompatibile cu cetaţenia belgiana.