• ADRESĂ: Boulevard du Régent 47-48, 1000 Bruxelles (zona Arts-Loi/Trône/Madou)

Începând cu data de 25 septembrie 2017, Secția Consulară își desfășoară activitatea la un nou sediu.

Sediul Secției Consulare este situat în centrul orașului, în imediata apropiere a următoarelor

stații ale mijloacelor de transport public:

 • Metrou: linia1/5 și  2/6: stația Arts - Loi sau Madou
 • Tramvai: liniile 92 și 94: stația Parc
 • Autobuz: liniile 29, 63, 65 et 66: stația Madou
 • Tren: Gara Centrală (Gare Centrale), situată la 10 minute de mers pe jos.

Începând cu data de 16 octombrie 2017 cererile pentru serviciile consulare la Secția consulară se depun PE BAZĂ DE PROGRAMARE PREALABILĂ. (click AICI )

ZIUA

ORA

SERVICII CONSULARE

LUNI, MARȚI și JOI

09:00-15:00

Depunere cereri pentru toate tipurile de servicii pe bază de programare (click AICI.) și ridicare acte şi paşapoarte (click AICI.).

MIERCURI

12:00-18:00

Depunere cereri pentru toate tipurile de servicii  pe bază de programare(click AICI.) și ridicare acte şi paşapoarte(click AICI.).

VINERI

09:00-13:00

Depunere cereri pentru toate tipurile de servicii pe bază de programare (click AICI.) și ridicare acte şi paşapoarte(click AICI.).

14:00-15:00

Depunere jurământ de credinţă. Vor depune jurământul de credință numai persoanele programate în prealabil.​

15:00-17:00

Oficierea de căsătorii la ambasadă. Se vor oficia căsătoriile pentru care au fost preluate dosarele programate.

Programările se pot efectua:

 • pe pagina web E-Consulat www.econsulat.ro.
 • la ghișeu;
 • telefonic la numărul 0032 (0) 2 346 98 14 (în situația în care nu reușiți să vă programați pe portalul www.econsulat.ro.) Având în vedere numărul mare de solicitări, vă rugăm să utilizați cu prioritate portalul www.econsulat.ro pentru programări.

Procedură programare (click AICI)

IMPORTANT!

ü  Acest serviciu este în beneficiul dumneavoastră pentru a fi evitate deplasările inutile la consulat, cauzate de existența unor dosare incomplete.

ü Vă recomandăm să vă programați, pentru a evita timpii de aşteptare la ghişeu.

ü  Utilizând această variantă, puteți alege singur ziua și intervalul orar în care să vă prezentați la Secția consulară și puteți evita deplasările multiple.

Utilizarea Ghișeului consular virtual www.econsulat.ro facilitează accesul mai rapid la serviciile consulare, diminuează considerabil timpii de așteptare și elimină riscul de a vă prezenta la sediul Secției Consulare fără documentele necesare.

FĂRĂ PROGRAMARE:

- ridicarea de pașapoarte și acte (altele decât cele care se pot presta pe loc)  pentru care s-au depus cereri anterior. Eliberarea documentelor se face pe baza bonurilor de ordine primite în sală.

-       depunerea cererilor pentru titluri de călătorie pentru persoanele care urmează să călătorească urgent în România. Urgența deplasării va fi dovedită.

NOTE:

 • Ø Începând cu 01.02.2017, majoritatea serviciilor consulare sunt prestate cu titlu gratuit (ex: actele notariale, titlurile de călătorie, toate serviciile de stare civilă, etc).

Excepţie fac:paşaportul simplu electronic (taxa este de 59 euro), paşaportul simplu temporar (20 euro), cererea de renunţare la cetăţenia română (605 euro), cererea de redobândire a cetăţeniei române (65 euro), cererea de clarificare a cetățeniei române (30 euro).

Listă taxe consulare (click AICI).

Plata pentru taxele aferente serviciilor consulare se poate efectua în numerar, sau prin card bancar de debit (tip Bancontact).

 • Actele notariale (procuri, declarații), atestațiile, certificatle de cutumă, titlurile de călătorie și pașapoartele temporare etc. se eliberează în ziua depunerii cererii.
 • Certificate de naștere/căsătorie/deces se pot elibera în aceeași zi, sau în cel mult câteva zile, în funcție de numărul de solicitări înregistrate în ziua respectivă.

Pentru a verifica DACĂ A SOSIT PAȘAPORTUL dumneavoastră la ambasadă, click AICI sau pe pagina principală pe butonul ”PAȘAPOARTE PRIMITE LA SECȚIA CONSULARĂ” situat pe ecran în partea dreaptă.

Introduceți codul numeric personal (CNP) și prima literă a numelui de familie.
În cazul în care este vorba despre pașaportul copilului dumneavoastră, va trebui să introduceți codul numeric personal al copilului și prima literă a numelui său de familie.

PROCEDURĂ PROGRAMARE  E-CONSULAT

Pentru programare pe portalul E-consulat, trebuie urmați paşii de mai jos:

 • Accesaţi site-ul https://www.econsulat.ro folosind Google Chrome și  creaţi-vă un cont personal cu parolă prin apăsarea butonului „Înregistrați-vă la Consulat/Cont nou” (în cazul în care nu aveți deja un cont înființat pentru alt serviciu consular anterior).
 • După ce vă autentificaţi în cont, alegeţi serviciul consular dorit, completaţi datele care vă sunt solicitate și încărcaţi documentele care vă sunt indicate.
 • Trimiteţi on-line cererea către Secţia Consulară prin apăsarea butonului “Trimiteți cererea” pentru a fi analizate vizual  de către un funcționar. Dacă cererea nu va fi trimisă cererea  pentru programare nu  poate fi vizualizată de personalul Secției Consulare. Prin urmare, nu se poate  efectua programarea.
 • Aşteptaţi ca cererea dvs. sa fie validată de Secţia Consulară.
 • După validare veţi primi un mesaj automat care vă invită să vă programaţi singur deplasarea la Secția Consulară folosind secţiunea "Programați-vă" a sistemului econsulat.ro.
 • Vă puteţi programa singur la ghişeu în ziua/ora pe care le doriţi în funcţie de disponibilitatea  pentru tipul de serviciu solicitat.

IMPORTANT! - Folosiţi contul personal creat  de fiecare dată când solicitaţi un serviciu consular.

- Se pot programa mai multe servicii consulare de pe același cont.

- Vă punem la dispoziție un scurt film de prezentare cu pașii pe care trebuie să îi urmați

pentru  introducerea cererii pe cale electronică, prin portalul Econsulat.ro:

https://www.econsulat.ro/Video/Despre_sistem.mp4.

FILME PREZENTARE GHIȘEU CONSULAR ONLINE:

CUM OBŢIN INFORMAȚII CONSULARE?

Modalităţi de contactare pentru obţinerea de informaţii cu privire la serviciile consulare:

1. WEB:

- https://www.econsulat.ro

- https://informatiiconsulare.ro

- https://bruxelles.mae.ro (rubrica Vize și servicii consulare)

2. E-mail:

La acest e-mail puteţi obţine exclusiv informaţii consulare. Mesajul dvs. va fi preluat de call-center consular din România, iar un operator vă va oferi informaţii consulare. În cazul în care solicitarea dvs. este complexă, mesajul va fi direcţionat automat către Secţia Consulară de la Bruxelles, iar un consul va răspunde la solicitarea dvs.

3. Telefon:   +32 (0)2 347 5338

+32 (0)2 345 0040

+32 (0)2 344 1658

Aceste numere sunt conectate direct la call-center-ul consular care funcționează non-stop la București, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Apelând aceste telefoane veţi fi direcţionat către un operator din România, fără costuri suplimentare. Operatorul va prelua apelul și vă va furniza informaţii consulare.

În cazul în care solicitarea dvs. este complexă, apelul va fi direcţionat către Secţia Consulară de la Bruxelles, iar un consul vă va oferi informaţiile solicitate. Înainte de apelarea numerelor de telefon mai sus indicate, vă adresăm rugămintea să consultaţi  informaţiile postate pe acest site.

Informaţii telefonice pot fi obţinute non-stop de la operatorii Centrului de Contact si Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate, inclusiv in timpul week-end-ului.

Vă reamintim că, din cauza numeroaselor solicitări telefonice ale cetățenilor români și străini, nu este posibilă preluarea tuturor apelurilor. De aceea, vă rugăm să folosiți și celelalte mijloace de comunicare (în special e-mail-ul:;) pentru contactarea Secției Consulare sau obținerea informațiilor consulare.

Pentru o comunicare optimă, vă recomandăm ca în mesajul pe care il transmiteți să indicați un număr de telefon la care să puteți fi contactat pentru eventuale clarificări suplimentare referitoare la situația dumneavoastră.

4. Fax:         +32 (0)2 343 69 35

5. Portalul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate vă oferă informaţii complete despre toate serviciile consulare: https://www.informatiiconsulare.ro.

6. Portal web Facebook al Departamentului Consular din Ministerul Afacerilor Externe.

Pentru obţinerea unor informaţii consulare suplimentare, puteţi adresa solicitarea prin e-mail, fax, telefonic, sau personal la sediul Secţiei Consulare la Bruxelles, în cadrul orelor de lucru cu publicul.

 

ATENŢIE!

În CAZURI DE URGENŢĂ (ex. decese, accidente cu victime, calamitati naturale, dispariții etc.) Secţia consulară poate fi contactată la  următorul număr de telefon:

+32 (0)2 344 0854

La numărul de urgenţă NU se fac programări și NU se furnizează informaţii consulare.

 

ASISTENŢĂ ŞI PROTECŢIE CONSULARĂ ACORDATĂ CETĂŢENILOR ROMÂNI

În zilele de sărbători legale NU se lucrează cu publicul:

 

1 și 2 ianuarie - Anul Nou

4 și 5 iunie - Rusaliile

24 ianuarie - Ziua Unirii

15 august - Adormirea Maicii Domnului

16 aprilie și 17 aprilie - Paștele

30 noiembrie - Sfântul Andrei

1 mai - Ziua Muncii

1 decembrie - Ziua Naţională a României

1 iunie - Ziua Copilului

25 decembrie și 26 decembrie - Crăciunul