NL ⤵️ zie hieronder

RO Eminescu tradus in neerlandeza- Imaginea Romaniei se sustine si astfel, felicitari Jean-Paul Van der Elst si multumim! 🙏 👏👏Jean Paul ia parte de 3 decenii la activitatile Actie Dorpen Roemenië si a tradus in neerlandeza 30 de poezii eminesciene, printre ele numarandu-se si "Luceafarul", care are 98 de strofe. Cartea are si poeziile in versiune originaa. Efortul este cu atat mai de apreciat cu cat volumul este publicat exclusiv prin grija autorului, fara ajutorul unei edituri. Proficiat! La multi ani astazi, 14 august, la aniversare, Jean Paul. 🍀 Hartelijke gefeliciteerd en geniet van een erg fijne verjaardag.
Poza este preluata dintr-un articol aparut astazi in publicatia Nieuwsblad.
 
NL Eminescu vertaald in het Nederlands –
Met deze volume poëzie van Mihai Eminescu is het imago van Roemenië ondersteund en geef ik een dikke pluim aan de auteur Jean-Paul Van der Elst! 👏👏 Al 3 decennia neemt hij deel aan de activiteiten van Actie Dorpen Roemenië en heeft ook 30 Eminescu- gedichten in het Nederlands vertaald, waaronder "Luceafarul", dat 98 strofen; en heeft ook gedichten in de originele versie. Valt ook te vermelden dat Jean-Paul het gedichten boek ook zelf bekostigde. Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag 🍀 en geniet ervan! De foto is ontleend aan een artikel dat vandaag in het Nieuwsblad is verschenen.
Pictorita Avdia Avrumutoaie  se alatura urarilor noastre: Gelukkige verjaardag Jean-Paul! Idd Jean-Paul verdient een dikke pluim voor zijn hele activiteit sinds hij werkt als freelance schrijver bij ADR Vlaanderen. Een echte promoter van de Roemeense cultuur! La multi ani fericiti si multe succese! 
 
 
🔵🟡🔴 IN PREMIERA IN DIASPORA! proiectul continua ... 
Asociatia non-profit RomBel - Communauté Roumaine en Belgique (ASBL) a lansat in aprilie 2021 proiectul   ✅"ORA DE CONSULTANTA CONSULARA", impreuna cu Ambasada Romaniei in Regatul Belgiei.
A treia intalnire va avea loc pe data de 15 iunie, de la ora 18h00 (Belgia) si are ca tema de discutie - ACTELE NOTARIALE, iar raspunsul la toate intrebarile va fi oferit in direct de catre reprezentantii Sectiei consulare de la Bruxelles.
Va invitam sa adresati intrebarile dvs la adresa de email: 📧 sau in grupul RomBel.- https://www.facebook.com/groups/rombel.org/
Ne dorim un proiect pe termen lung, este in interesul nostru al tuturor sa initiem si sa pastram un dialog civilizat si deschis, spre folosul tuturor.
 
Multumim anticipat! Va asteptam!
 
Echipa RomBel
📧
📧
 
🎯 13 aprilie, ora 18:00 (Be)- Documente de calatorie
🎯 11 mai, ora 17:00 (Be) - Acte de stare civila
🎯 15 iunie ora 18:00 (Be)- Acte notariale
 
Secția Consulară a Ambasadei României la BruxellesADRESĂ: Boulevard du Régent 47-48, 1000 Bruxelles (zona Arts-Loi/ Trône/ Madou)
   
In data de 5 iunie, Bibliotecile publice din Bruxelles organizeaza evenimentul “Book Voyage”, unde rezidentii din Bruxelles isi vor impartasi povestile de calatorie preferate. Din toata lumea, in toate limbile, in 6 locatii diferite din oras: Parc de Forest, Parc du Viaduc, MigratieMuseumMigration, Parc Élisabeth, Parc de Liedekerke si place Saint-Josse, Leesstraat Muntpunt. La acest proiect participa si bibliotecile Boekelberg, Sint-Agatha-Berchem si Jette care organizeaza un eveniment in parcul Elisabeth, Koekelberg - intre orele 14:00 – 16.00, comunitatea romanilor din Bruxelles poate asculta povesti de migratie in limba romana dedicate adultilor. Se prevede si un spatiu special amenajat pentru copii unde li se vor citi carti si spune povesti. Evenimentul va avea in jur de 50 de invitati si prevede si alte spatii amenajate cu povesti in limbile franceza, flamanda, araba si poloneza. Intrarea este libera si nu este nevoie de inscriere.
 
Aici aveti mai multe detalii si programul complet al zilei: https://www.muntpunt.be/book-voyage#fr
 
Rombel -Romani in Belgia sustine acest eveniment. L-am rugat sa ne raspunda la cateva intrebari pe dl. Ewoud Decoorne, responsabil al evenimentului din partea Bibliotecii Jette.
  • Cum a aparut acest proiect si care este importanța sa? 

 Bruxelles este un oraș din ce în ce mai divers. Prin urmare noi, ca bibliotecă publică, considerăm că este esențial să oferim colecții și activități care depășesc impartirea tradițională bilingvă franceză-olandeză. În Jette, atât colecția noastră românească, cât și participarea noastră la evenimentul multilingv Brussels City of Stories demonstrează acest lucru.

In data de 17 iulie 2018, a fost adoptata Hotărârea de Guvern privind condițiile în care românii pot călători în străinătate împreună cu copiii minori (aduce carificari prin modificarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, aprobate prin HG nr.94/2006). 

ATENȚIE - Certificatul de naștere nu reprezintă document de călătorie!

MINORUL CU DOMICILIUL/REȘEDINȚA ÎN STRĂINĂTATE

  • Dacă minorul, cetățean român, are domiciliul sau reședința în străinătate, i se permite ieșirea din România, fără prezentarea unei declarații din care să rezulte acordul părintelui/părinților, dacă însoțitorul prezintă la controlul de frontieră documente care atestă faptul că minorul se deplasează în statul de domiciliu/reședință.
  • În situația în care minorul este însoțit de o terță persoană (alta decât parinții sau reprezentantul legal), aceasta trebuie să prezinte certificatul de cazier judiciar și, după caz, actul din care să rezulte calitatea de persoană desemnată din cadrul unei societăți comerciale autorizate, în condițiile legii, să desfășoare activități de transport internațional de persoane.

La scoala românească elevii si profesorii si-au scufundat impreuna mainile in covata de aluat si au facut cozonaci .. ca la mama acasa. S-au pregatit sa intampine Sfintele Sarbatori de Paști 2021 cu oua colorate, bunataturi culinare, au confectionat si scris felicitari si au socializat romaneste. "Înregistrarile pot fi utilizate la clasa ca punct de plecare în explicarea traditiei românesti de incondeiere. Evenimentul a fost apreciat de cei prezenti, dar, totodata, si de cei absenti prin folosirea materialelor în scop didactic." - spune Mirela Sandu Nita, vicepresedinte EuropaNova, vorbind despre filmuletele realizate cu ocazia activitatii, care au fost publicate si pe youtube. 
Iata si mesajul lor: "Noi sarbatorim cu oua incondeiate, salam de biscuiti si cozonaci. Toate sunt preparate la scoala noastra! Entuziasmul copiilor ne-a umplut sufletele de bucurie. Sa aveti parte de sarbatori minunate ! Paste fericit!" 
 
               
La 1 mai 1561, regele Carol al IX-lea a oficializat ceea ce va deveni o traditie in Franta si va fi ulterior preluata de Belgia: după ce a primit la acea dată o crenguță de lacramioare ca o amuleta care poarta noroc, a decis să o ofere doamnelor în fiecare an. la curte. Floarea este și cea a întâlnirilor romantice. Pentru o lungă perioadă de timp, în Europa au fost organizate „balurile de lacramioare”. A fost, de asemenea, unul dintre singurele baluri ale anului în care părinții nu erau admisi. În acea zi, fetele tinere se imbracau in alb, iar băieții isi decorau butonierele cu o crenguță de lacramioara (crin de vale).
 
... și Ziua Muncii.
 
1 mai 1886: sâmbătă în Chicago, s-a lansat o mișcare de protest pentru ziua de 8 ore de către sindicatele americane. O grevă urmată de 400.000 de angajați paralizează multe fabrici. Mișcarea a continuat și pe 4 mai, în timpul unei demonstrații, a fost aruncată o bombă asupra poliției care a răspuns. Evaluare: zece morți, inclusiv 7 ofițeri de poliție. Cinci anarhiști au fost condamnați la moarte.
 
20 iunie 1889: congresul celei de-a doua internaționale socialiste, întrunită la Paris pentru centenarul Revoluției Franceze, decide să facă din 1 mai o zi de luptă în întreaga lume cu obiectivul zilei de opt ore. Această dată a fost aleasă în memoria mișcării de la 1 mai 1886 din Chicago.

UNIVERSITATEA THOMAS MOORE /GEEL/ BELGIA isi prezinta programul de studii in cadrul unui webinar organizat de catre  asociatiile ADR Vlaanderen si Vatra Limburg. Webinarul va avea loc sâmbătă, 8 mai 2021, la ora 10:00 CET. Ești interesat de studii universitare? Ești interesat de o profesie care oferă multă varietate, care oferă un amestec fascinant de tehnologie și medicină și îți permite să îmbunătățesti viața oamenilor folosind abilitățile tale manuale? Atunci acest webinar este pentru pentru ține! Thomas More oferă acum aceste studii și în limba engleză. Universitatea noastră cu specializare în tehnologie ortopedică pregătește studenții pe parcursul unui program de 3 ani. Studiile sunt acreditate de organizația profesională internațională și evaluate că fiind la cel mai înalt standard. Diploma obținută oferă opțiuni excelente de angajare la nivel internațional.

ADR-Vlaanderen si Vatra Limburg, cu sprijinul Ambasadei Romaniei in Regatul Belgiei, va invita la prezentarea noului program de studii de 3 ani (in limba engleza) de tehnologie ortopedică al Universitatii Thomas More, Geel, Belgia. Acest program oferă o diplomă de licență internațională, cu oportunități de angajare internaționale deosebite.

Webinarul va avea loc sâmbătă, 8 mai 2021, la ora 10:00 CET. Acesta este link-ul evenimentului Facebook: https://www.facebook.com/events/2988175871413004/