"A bridge between HOME and nowadays Europe" (ROMBEL – Romanian Community in Belgium)  🇹🇩❤ VA MULTUMIM pentru sustinere si va anuntam cu bucurie ca proiectul ROMBEL este CASTIGATOR la categoria "Practici care vizează îmbunătățirea incluziunii sociale și culturale a cetățenilor mobili ai UE". Suntem singura asociație românească 🇹🇩 selectata intre primele 10 asociatii europene si-n plus, castigatoare! Dar dincolo de orice recunoaştere externă, este mult mai importantă şi mai semnificativă aprecierea sinceră venită din interior, din partea acelora care fac, alături de noi, Comunitatea Românilor din Belgia. In luna ianuarie 2021 va fi organizata o ceremonie de decernare a premiilor (virtuala) si se va realiza si un video de prezentare a Asociatiei si proiectului RomBel. Este o recunoastere simbolica a comunitatii romanesti din Belgia, a actiunilor RomBel in slujba comunitatii precum si o vizibilitate mai mare in fata altor europeni."Candidatura noastră, din care se reflectă punctual acțiunile întreprinse de RomBel - Români în Belgia în ultimii ani, dar şi maturitatea la care a ajuns comunitatea românească după 18 ani de 'peregrinări', a fost selectată pentru a participa la premiile European Citizen Action Service (ECAS)! Ce surpriză frumoasă! Când citesc numele celorlalte organizaţii, îmi dau seama că jucăm în curtea celor mari, sprijiniţi de zeci de mii de membri activi. O fi mult? O fi puţin? Pentru echipa restrânsă care se află în board este o recunoastere binemeritată! Tare mă bucur că au reținut candidatura noastră, ca membri ai unei comunităţi de expatriaţi şi nu de imigranţi anonimi şi sper ca românii să se identifice cu aceast demers, care reflectă de fapt acţiunile mici şi anonime a sute de asociaţii şi grupuri informale, ce se dedică şi se străduiesc în continuare ca accesul la informaţie să rămână liber, accesibil tuturor şi tradus în acţiuni voluntare cu şi pentru românii din Belgia şi de pretutindeni. Ma bucur mult pentru furnicuțele din spatele acestor reuşite, care au făcut posibile atâtea acțiuni punctuale cu şi pentru noi toţi! Vă felicit aşadar pe voi toţi şi mă bucur că mai multe capete aduc mai multe idei şi că munca în echipă aduce roade!" - Daria Pîrvu, membru Board Asociatia RomBel- Communauté roumaine en Belgique. 
✅Initiative: A bridge between HOME and nowadays Europe (ROMBEL – Romanian Community in Belgium)
EU mobility. Identity. Multiculturalism. Social and cultural inclusion. Those are our objectives! Part of our services focus on providing guidelines on administrative procedures, job hunting, taxation and social laws, health, education, arts and culture to newly arrived Romanians. To ease their transition to Brussels, we have also launched the 'RomBel Dialogues'! Held online, we open up a dialogue on a range of issues important to our expat community. For each session we invite a relevant expert to answer participants' questions, as well as other Romanian organisations that want to share their related activities. Some recent topics and shared information include: - "Legal advice on compensation entitlements for workers who have been impacted by the Covid-19 crisis" - "What does it mean to keep the traditions, the Romanian spirit... what do the Romanians in Belgium need, besides work and bread on the table? "- "Reading Club" for book lovers -"What makes us strong in 2020". Find our more about activities - we invite you to join our community, regardless of nationality!
 
"Nu există nici un loc ca acasă".

Libertatea de circulație oferă europenilor posibilitatea de a lucra, studia sau de a se stabili într-o altă țară a Uniunii Europene decât a lor. Dar, odată ajunși, ei se vor lupta adesea pentru a obține documentele de ședere la timp, pentru a-și găsi un loc de muncă sau pentru a avea acces la asistență medicală. De asemenea, aceștia sunt adesea insuficient informați de drepturile lor politice sau se confruntă cu obstacole atunci când doresc să-și facă auzite vocile la alegerile locale sau ale UE.

Ceea ce transformă o destinație într-o casă este capacitatea de a depăși aceste provocări și de a se integra în societatea gazdă. Deși acest lucru include eforturi personale, necesită de asemenea în mare măsură ajutorul autorităților și asociațiilor locale.

Pentru a recunoaște astfel de practici incluzive, în aprilie 2020 au fost lansate Premiile ECAS 2020 „@HOME”. Concursul lansează covorul roșu către inițiativele asociațiilor, ale orașelor și regiunilor care sporesc libertatea de circulație în Uniunea Europeana și încurajează practicile incluzive pentru cetățenii mobili ai Uniunii Europene.

Inițiativele au vizat următoarele categorii:

1) Practici menite să atenueze efectele focarului COVID-19 asupra cetățenilor mobili ai UE
2) Practici care vizează îmbunătățirea incluziunii sociale și culturale a cetățenilor mobili ai UE
3) Practici care vizează îmbunătățirea incluziunii politice a cetățenilor mobili ai UE.
4) Practici care vizează îmbunătățirea drepturilor de intrare și ședere a cetățenilor mobili ai UE

Asociațiile au fost încurajate să-și depună candidatura în iulie 2020 și ECAS a dorit nu numai recunoașterea eforturilor importante ale acestora, ci și să motiveze cât mai multe, în pornirea de inițiative similare! https://ecas.org/ecas-awards-2020/

RomBel - Români în Belgia și-a depus candidatura la categoria "Practici care vizează îmbunătățirea incluziunii sociale și culturale a cetățenilor mobili ai UE":
"Mobilitatea europeană. Identitate. Multiculturalism. Incluziunea socială și culturală. Acestea sunt obiectivele noastre!

Activitățile noastre sunt reprezentative pentru comunitate și o mare parte din ele se concentrează pe furnizarea de date cu privire la procedurile administrative, ăutarea unui loc de muncă, impozitare și legi sociale, sănătate, educație, artă și cultură adresate românilor nou-sosiți în Belgia. Pentru a le facilita tranziția, am relansat și „Dialogurile RomBel - Online”! Ținute în mediul online, în perioada de lockdown, am deschis o serie de dialoguri cu privire la preocupări importante pentru comunitatea noastră de expatriați. Pentru fiecare sesiune invităm un expert relevant să răspundă la întrebările participanților și invităm și alte asociații românești care doresc să împărtășească cu noi activitățile lor conexe. Unele informații și subiecte recente dezbatute au inclus: - „Consultanță juridică privind drepturile de despăgubire pentru lucrătorii care au fost afectați de criza Covid-19” - „Ce înseamnă să păstrezi tradițiile, spiritul românesc ... care sunt nevoile românilor din Belgia, în afară de muncă, masă și casă ? "-" Clubul de lectură "pentru iubitorii de cărți -" Ce ne face puternici în 2020 ".
Aflați mai multe despre activitățile noastre: vă invităm să vă alăturați comunității noastre, indiferent de naționalitate!
Suntem singura asociație românească 🇹🇩 selectata intre primele 10 asociatii europene si-n plus, castigatoare! Dar dincolo de orice recunoaştere externă, este mult mai importantă şi mai semnificativă aprecierea sinceră venită din interior, din partea acelora care fac, alături de noi, Comunitatea Românilor din Belgia.
Pentru noi, platforma Rombel înseamnã un proiect de suflet, pornit dintr-o necesitate evidentă şi destinat celor care, la un anumit moment din viața lor, au nevoie de ajutor şi care, cu bucurie întorc, la rândul lor, ajutorul primit. Ca întotdeauna, cine doreşte este binevenit alături de noi, în rândul voluntarilor şi 2021 va fi cu siguranță un an cu multe provocări, pe care ne pregătim să le întâmpinăm #împreună! Pentru că aşa înțelegem noi că trebuie să se sprijine o comunitate !