Revista "Timpul Belgia" a plublicat in martie 2021 un articol scris de Jean-Paul Van der Elst, profesor de neerlandeza si engleza, acum pensionat si iubitor al Romaniei. Articolul, tradus de Nicoleta Beraru, scriitoare si traducatoare, este dedicat lui Eugène van Itterbeek, om al literelor, publicist si om politic. A studiat dreptul şi limbi romanice la Universitatea Catolică din Leuven. Opera  poetică a belgianului stabilit din 1991 in Romania, constă din versuri în neerlandeză, franceză şi – în traducere – în germană şi română. 

Jean-Paul Van der Elst a scris un articol despre un poet belgian care a trait la Cisnadioara si a fost profesor universitar la Sibiu - Eugene van Itterbeek. Inca o dovada despre puntile culturale Romania - Belgia. "În 1991 se mutase definitiv în România după o perioadă în care avusese probleme conjugale. Mai întâi a locuit în Sibiu, dar apoi a cumpărat – pentru 20 000 de dolari – o casă veche de aproape 200 de ani în Michelsberg. (...) Pentru ei, el era profesorul cam zăpăcit care locuia de ani buni în satul lor şi care făcea naveta aproape zilnic la Sibiu, în apropiere, unde devenise profesor de literatură franceză la Universitatea Lucian Blaga. Tot el a înfiinţat şi un Centru pentru Studii Neerlandeze, unde preda dezinteresat cursuri de limbă şi literatură neerlandeză. Eugène van Itterbeek a fost cetăţean de onoare al satului vecin, Răşinari, locul de naştere al filosofului Emil Cioran, pe care van Itterbeek îl admira”.
____
Iedereen kende er Eugène die door zijn dorpsgenoten ‘Itterbeek’ of ‘mijnheer de professor’ werd genoemd. Hij onderhield vriendschappelijke contacten met zowel de Roemeens- als de Duitssprekende buren. Voor hen was hij de wat warrige professor die al jaren in hun dorp woonde en haast dagelijks naar het nabij gelegen Sibiu pendelde waar hij in 1995 professor Franse Literatuur werd aan de Lucian Blaga Universiteit. (...) Maar bovenal is van Itterbeek een publicist. Zijn literaire productie is bijzonder groot. Hij is ook een propagandist van de poëzie. In Leuven sticht hij de Europese Vereniging ter Bevordering van de Poëzie, met een eigen Europees Poëziehuis (inclusief bibliotheek) in Leuven. De uitgaven van de vereniging gingen onder het imprint Europees Poëziecentrum De Zevenslapers. Met Jos Stroobants lanceerde hij de Europese poëziefestivals (1979-1994). Bij elke editie hoorde ook een publicatie. Hij was voorts secretaris van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen."

Cititi intregul articol in Revista "Timpul Belgia" aici