Singurii munți care trebuie sparți sunt munții de obstacole care stau în calea dezvoltării Roșiei Montane. Ne-am luptat ani de zile pentru salvarea patrimoniului natural și cultural din regiune. Acum o luăm de la capăt; de data aceasta, însă, pentru oamenii care trăiesc într-una dintre cele mai sărace zone din România,” a declarat eurodeputatul Mircea Diaconu în deschiderea seminarului internațional intitulat Roșia Montană: Poveste fără sfârșit, care a avut loc joi, 17 martie, la sediul din Bruxelles al Parlamentului European.

Înalți oficiali ai Comisiei Europene, reprezentanți ai autoritătilor naționale, ai organizației pan-europene Europa Nostra și ai Institutului Băncii Europene de Investiții au discutat despre elaborarea unui proiect de valorificare a patrimoniului cultural al Roșiei Montane care să transforme acest sit într-un veritabil motor de dezvoltare a întregii regiuni. Proiectul prevede conceperea unei strategii pe termen lung, luând în considerare și posibile finanțări europene din perioada financiară 2016-2020. În cadrul seminarului, reprezentanți ai unor foste zone miniere din Spania, Slovenia și Anglia au prezentat experiența lor în  implementarea unor proiecte de valorificare a patrimoniului cultural care au condus la dezvoltarea economică a respectivelor zone.

Conform responsabilului Comisiei Europene pentru politici de dezvoltare regională și urbană în România, în prezent există 277 de milioane de euro disponibili pentru proiecte culturale, prioritate având cele integrate în strategii de dezvoltare locală. Din păcate, așa cum menționa reprezentantul Asociației Alburnus Maior (Campania „Salvați Roșia Montană") multe intenții și proiecte de dezvoltare sustenabilă se lovesc uneori de reticența unora dintre autoritătile locale.

Împreună cu primarii din Abrud, Brad, Bistrița, Certeju de Sus și Sălciua, cei aici de față, putem realiza lucruri importante care, sperăm noi, vor avea un impact și o influență și asupra localității Roșia Montană. Nu numai că proiecte de genul Gold Corporation nu se mai pot derula în momentul de față, dar s-au făcut niște pași importanți pentru a ne asigura că nu se vor realiza nici în viitor,” a menționat Mihai Ghyka, Secretar de Stat în Ministerul Culturii. Primarul localității Brad, Florin Cazacu, a confirmat situația socio-economică precară din regiune, atrăgând atenția asupra încheierii drastice și dezastruoase a activitătii miniere în urmă cu zece ani, fără a i se oferi comunitătii locale alternative. „Ne uităm la un munte de aur cu burta goală. Avem nevoie de soluții,” a adăugat Cazacu.

Vice-Președintele Europa Nostra, Costa Carras, a ținut să-i felicite pe cetătenii români care au fost implicați în oprirea proiectului Gold Corporation la Roșia Montană: „Societatea civilă românească s-a dovedit a fi cu mult deasupra liderilor politici; Roșia Montană a devenit un exemplu demn de urmat în întreaga Europă.”

Unică în lume prin lungime și gradul de păstrare, rețeaua de galerii din subteranele Roșiei Montane nu a fost cercetată integral până în prezent, fiind construită timp de aproape 2000 de ani prin metode tradiționale, din perioada antică până în cea modernă. Galeriile Romane de la Roșia Montană nu sunt doar parte din istoria noastră ca popor, dar - așa cum afirmau Piet Jaspaert, Vice-Președinte al Europa Nostra, și Ștefan Bâlici, directorul Institutului Național al Patrimoniului, - aceste galerii sunt parte integrantă a istoriei Europei, continuitatea și grandoarea  Imperiului Roman fiind finanțate de aurul din minele Roșiei Montane.

Am dorit să oferim autoritătilor locale, naționale și europene o platformă de dezbatere”, a concluzionat Mircea Diaconu, care s-a declarat profund dezamăgit de refuzul multor primari locali de a folosi oportunitatea oferită de acest seminar pentru a pune bazele unei strategii care să aducă bani și locuri de muncă în regiune.
Am pus pe hârtie planuri și idei concrete pentru întreaga regiune, iar în luna mai voi merge la Roșia Montană pentru a sprijini reprezentanții locali care au acceptat invitația noastră, dar și pentru a convinge primăriile care nu au fost alături de noi astăzi, că poate exista dezvoltare economică și după moartea proiectului Gold Corporation,” a adăugat europarlamentarul.

___________________________________
Imagini de la conferință: