Iepurașul din Diaspora este o acţiune caritabilă, organizată cu ocazia sfintelor sărbători de Paște. Ea vine în completarea acțiunii caritabile anuale pe care o desfășurăm de Crăciun, numită Moș Crăciun din Diaspora, lansată cu succes în anul 2012. De atunci, mii de copii români de toate etniile, aflaţi în situații de sărăcie extremă, locuind în diverse județe din România, au primit cadourile donatorilor generoși, oameni cu inimi minunate.

Printre donatorii principali se află copii români din diaspora care vor să ofere o parte din jucăriile lor, sau cărora nu li se mai potrivesc hăinuțele preferate sau pantofii preferați, aflați încă în stare bună. De asemenea, printre donatori se află părinți și alţi adulţi care vor să ofere, poate, doar o pungă de dulciuri unui copil necunoscut, aflat într-o situație extrem de precară în România, într-un sat uitat de lume. Acel copil poate că nu a văzut niciodată cum arată o tabletă de ciocolată, o bomboană sau o jucărie.

Donatorii sunt, în majoritatea lor, cetăţeni români rezidenți în străinătate, dar și din România. Donatorii străini sunt bineveniți, însă recomandăm o mai mare implicare pozitivă a românilor în soluțiile la propriile noastre probleme sociale, evitând expunerea internațională, pe cât posibil. Diaspora Progresistă promovează o imagine internațională pozitivă și înalt competitivă a românilor, evitând, acolo unde este posibil, expunerea unor probleme naționale pe care le putem rezolva la nivel intern, fără sprijin internaţional. Mândria națională este un factor important, la fel ca și bunăstarea copiilor.

Acțiunea caritabilă Iepurașul din Diaspora (la fel ca și acțiunea caritabilă Moș Crăciun din Diaspora) este organizată în fiecare an și funcționează după următoarea structură organizatorică, pe principii de voluntariat 100%:

1) în fiecare an, românii din diaspora (dar și din România) propun puncte de colectare a cadourilor în orașele/ţările unde locuiesc. Aceste locații pot fi magazine românești, cafenele, brutării, patiserii, restaurante, cabinete medicale, birouri notariale, sediile unor firme de transport etc. care pun la dispoziție o adresă și un număr de telefon. Aceste detalii vor apărea pe un afiș/poster personalizat, adaptat la realitatea organizatorică a voluntarilor din zona respectivă. Dacă doriți să organizați un punct de colectare în ţara/orașul unde locuiți, transmiteți un mesaj cu detaliile propuse pe pagina evenimentului https://www.facebook.com/events/829620177159789/ și vă oferim un poster personalizat în cel mai scurt timp! Acest poster poate fi atât imprimat (și lipit de dvs în diverse locuri publice din zona dumneavoastră) cât și distribuit pe rețele de socializare, în format foto, de întreaga echipă de voluntari. Prin acest afiș, pe lângă faptul că îl ajutăm pe Iepurașul de Paște să facă bucurii unor copii nevoiași, facem în același timp reclamă afacerii dumneavoastră! Cu cât mai multe puncte de colectare, în cât mai multe ţări și orașe, cu atât mai multe zâmbete pe chipurile copiilor, în Ziua de Paște!

2) Dacă aveți o firmă de transport și doriţi să participați la această acţiune, transportând gratuit chiar și un singur pachet către România, într-un județ unde avem cel puţin o echipă de voluntari disponibilă, vă trecem pe afișe/ postere, făcându-vă reclamă! Dacă vă rămâne un loc liber în mașină, folosiți-l pentru un pachet al Iepurașului. În acest fel, faceți o bucurie unui copil nevoiaș dar vă faceți și reclamă în toate rețelele unde promovăm această acţiune! Persoanele fizice sunt binevenite, de asemenea, să ofere transport gratuit al pachetelor către diverse judeţe din România, pentru a le înmâna voluntarilor care așteaptă în România (lista disponibila online!). Comunicarea liberă și coordonarea detaliată dintre transportatori, punctele de colectare din diaspora și rețeaua de voluntari din România este încurajată și susținută de voluntarii DP-ROSA. Transportatorii și voluntarii pot adresa orice întrebare pe pagina acțiunii https://www.facebook.com/events/829620177159789/.

3) Voluntarii din România au obligaţia să se înscrie în lista disponibilă online (http://diasporaprogresista.eu/wp-content/uploads/2014/02/Lista_Voluntarilor_din_Romania_2016_update_25martie.pdf) după modelul voluntarilor deja existenți în rețea și activi de mai mulţi ani, oferind aceleași date de contact, menționând unde vor ajunge pachetele etc.Voluntarii din România au obligaţia, de asemenea, să ridice/primească pachetele de la transportatori și să le distribuie copiilor nevoiași din zona respectivă. Recomandarea este ca voluntarii să lucreze în echipe de minimum 2 persoane, una din persoane realizând fotografii. Fotografiile se vor publica pe diverse pagini web/situri/albume foto pe Facebook/Instagram/ Pinterest etc. la alegerea voluntarilor, iar linkurile către aceste albume vor fi făcute disponibile pe pagina https://www.facebook.com/events/829620177159789/ unde donatorii vor putea vedea la cine au ajuns cadourile lor. Inregistrarile video sunt binevenite! Copiii pot mulțumi Iepurasului din Diaspora prin intermediul mesajelor scrise, foto sau/și video.

Iepurașul din Diaspora este o acţiune anuală, inițiată și coordonată de organizația Diaspora Progresistă – Romanian Open Society Abroad (DP-ROSA) alături de colaboratori din străinătate și din România, în beneficiul unor copii aflaţi în dificultate extremă, din România.

Echipa Diaspora Progresistă
Bruxelles, 25 martie 2016

 

*Nu în ultimul rând, am fi deosebit de recunoscători dacă am putea primi sprijin pentru transport și din partea autorităţilor române, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe (http://www.mae.ro/) sau/ și prin intermediul Departamentului pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (http://www.dprp.gov.ro/)