Maramuresul este intaia chemare a sufletului meu. Orice as face, "acasa" ma urmareste si ma tine treaza. Lumina batranilor si caldura naturii din satele tarii mele ma hranesc cu energie. Eu vin din Tara Lapusului, o zona mai putin cunoscuta a judetului Maramures, si mereu mi-am dorit ca lumea sa afle ca dincolo de sculpturile in lemn, manastiri si cetera pe struna subtire, exista chiar mai mult, daca va puteti imagina un univers atat de mare!

Maramuresul este unic si diversificat prin cele patru Tari: Maramuresul istoric, Tara Codrului, Tara Chioarului si Tara Lapusului. Culorile sunt atat de vii si paleta atat de larga, incat musai ar trebuie ca aceasta regiune sa capete marca de Patrimoniu European. Nicio alta regiune nu o are. Nu vad nici macar nevoia sa identificam situri, el cu tot intregul lui este un ecomuzeu viu, ultimul din  Europa. Care alta comunitate mai are o traire muzicala atat de complexa, de la invartita vesela, la duiosia si leganatul codrului, doina si liricul lapusului, pana la fisculasul chioarului?
De aceea, in urma invitatiei Casei de Cultura Belgo-Romana, Arthis, m-am bucurat ca Asociatia Zestrea Maramuresului din Baia-Mare prin Presedinta Mirela Badea, a adunat un grup de artisti si artizani reprezentand toate cele patru Tari pe care vi le-am amintit. Laolalta cu ei: Rafila Barbos, Maria si Claudiu Bozga, Nicolaie si Aurica de la Ansamblul Tiblesul, Filip Maria, Filip Ligia, Alin Boitor cu Gheorghe Hegedus, am lansat cererea noastra catre autoritatile locale si nationale din Romania, sa preia initiativa de obtinere a "European Heritage Label".

Recunoasterea valorilor inseamna credibilitate, succes si incredere in sine. Abordarea noastra este ca schimbarea in bine vine de la oameni si prin oameni. Dezvoltarea durabila, rurala si urbana deopotriva, se face prin recunoasterea si identificarea traditiilor ancestrale care pot fi transformate in avantaj competitiv, intr-un mod sustenabil.

Actiunea a fost avansata prin prisma conceptului "Casa Europeana a Maramuresului" tocmai pentru a oferi celor de-acasa o umbrela sub care sa isi reprezinte interesele si ideile in capitala Europei. Casa este a noastra, a tuturor celor care vor sa locuiasca in ea.

Sunt pasi mici, e drept, intr-o lume globalizata si prinsa intre mai multe viteze. Insa, cred ca imaginile vorbesc de la sine. Iar faptul ca, in ciuda furtunii, standul s-a golit in cateva ore de painea de malai, laptele de bivolita, pascuta, ciocolata de casa, sarmale, miere si ciuperci la borcan, imi intareste convingerea ca merita sa luptam pentru ceea ce iubim. Satele capata incredere ca pot, ca au sens.

De aceea, bucuria prezentei aici este importanta, aceasta fiind transmisa mai departe, oamenii isi cauta in lazile vechi hainele cu margele tesute in tiara, isi organizeaza calendarul cultural de peste an, pun intrebari cu privire la modul in care pot iesi din precaritate si cum isi pot vinde produsele agro-alimentare in lume. In momentul in care iti pui intrebari, se naste premisa schimbarii. De aceea, oricat de putin ni s-ar parea, contactul direct cu o mana de oameni, inseamna convingerea indirect daruita mai departe celor care vor sa isi ia vietile in maini altfel. Romania nu isi poate afla drumul numai cerand altora sa faca pentru ea. Romania trebuie sa faca ea, in primul rand. Iar daca si eu si altii care iubesc tara mai putem oferi ceva in acest sens, cred ca drumul este mult mai meritous. Si cand se va atinge masa critica, eu nu voi mai fi o simpla idealista, atunci acestea vor fi realitati. Si cei ca mine, care considera "emigrarea" o calatorie cu talc, s-or putea intoarce linistiti pe prispa casei.

Multumim asadar celor care ne-au chemat, celor care-au venit si sper ca astfel de actiuni sa consolideze caramizile din constructia pentru generatiile viitoare. Prezentul parca nici nu mai e asa de rau cand suntem uniti, nu-i asa?

Codruta Filip