Avancronica unui eveniment organizat la Parlamentul European, 28 septembrie 2016, ora 18.00 – Întâlnire cu Nicușor Dan, Dan Mașca, Sebastian Burduja și Lucian Mîndruță, organizată de TheRoundtable.eu

După episodul noiembrie 2014, s-a așternut liniștea peste relația diasporei românești cu țara și instituțiile ei. O nouă lege a votului prin corespondență a fost adoptată, dar cei mai mulți dintre noi nu au accesat noile ei facilități.

Dincolo de noua lege însă, nimic nu s-a schimbat. Avem în continuare același număr de deputați (3), deși suntem mai numeroși decât 6 județe mari de acasă, care sunt reprezentate în Parlament de un număr mult mai substanțial de aleși (36).

Lucrătorul român din străinătate rămâne bun de plată – banii săi trimiși acasă depășesc investițiile străine – și de mobilizat la vot în momente critice, cum a fost acel noiembrie.

De câțiva ani încoace însă, diaspora s-a implicat activ în schimbarea României. A strigat tare împotriva furtului de la Roșia Montană, a influențat un referendum și a condus practic la alegerea unui Președinte, a reacționat organizat și deosebit de util în folosul victimelor dramei de la Colectiv.  O forță politică însă a românilor din diaspora nu există și nu este deloc evident că o asemenea reprezentare este dorită în țară.

Noi forțe politice au apărut însă acasă, forțe ce s-au născut direct din acțiunile la care țara și diaspora au participat împreună în acești ultimi ani.

Acesta este punctul de plecare al întâlnirii pe care TheRoundtable.eu v-o propune. Suntem o organizație a tinerilor români preocupați de idei pentru societate dintr-o perspectivă nouă, mai dezinvoltă, mai europeană – cum este cetățenia activă democratic, educația pentru un nou mileniu, sportul inclusiv și adaptarea la o eră digitală. Cu ideile noastre vrem să contribuim de aici la o Românie mai modernă, mai europeană.

Am invitat la Bruxelles alături de noi patru lideri care - în opinia noastră - vor avea multe de spus în anii care vin.

În primul rând, l-am invitat pe Nicușor Dan. Pentru cei dintre voi care sunt din București, numele matematicianului și activistului pentru salvarea patrimoniului și naturii este sinonim cu curajul de a se împotrivi abuzurilor, folosind căile legii. După un rezultat bun la alegerile locale, Uniunea Salvați Bucureștiul se extinde la nivel național și își dorește să ofere o altenativă la alegerile din 11 decembrie.

Dan Mașca, antreprenor și activist târgu-mureșan, vede lucrurile dintr-o perspectivă care pune accentul pe dictonul conform căruia toată politica este locală. Partidul Oamenilor Liberi, alcătuit în egală măsură din români, maghiari sau sași crede de asemenea în depășirea clivajelor etnice. Dan Mașca este și un adept al reducerii rolului statului în economie și societate, crezând mult mai mult în puterea și inteligența oamenilor eliberați de dependența față de stat.

Un tânăr care s-a întors recent în România după ani de studii și activitate profesională în Statele Unite este Sebastian Burduja. După ani în care a construit organizații ce reprezintă studenți și tineri profesioniști români acasă și în străinătate, Sebastian și Partidul PACT pe care îl reprezintă propun alegătorilor o Românie ca afară, o Românie deșteaptă, cu politici pe bune, după cum arată sloganul electoral ales pentru această toamnă.

Nu în ultimul rând și deși nu este politician, l-am invitat alături de noi și pe jurnalistul Lucian Mîndruță. Lucian este exponentul unei noi generații și, prin scrisul și comentariile lui, este promotorul curentului cetățenilor implicați activ în societate. Lucian este bineînțeles cunoscut publicului și datorită emisiunilor televizate pe care le-a realizat, în special pentru „Profețiile despre trecut”. Lucian a fost unul din cei care au votat în 2014 în rândul oamenilor din diaspora și dintre jurnaliștii au adus imaginile cozilor din Paris pe ecranele televiziunilor și calculatoarelor de acasă.

Vă chemăm să dezbatem alături de invitați o politică altfel, diferită de cea cu care am fost obișnuiți din 1989 încoace. Va rămâne pentru fiecare dintre voi să judece dacă această Românie este într-adevăr altfel. Veți analiza viziunea fiecăruia și discuta felul în care diaspora poate cântări politic în viitorul țării. Vă așteptăm!

Eveniment Citizens at the gates, 28 septembrie 2016, orele 18.00-20.00, sala JAN 4Q 2, Parlamentul European

Urmat de discuții informale: London Calling, Rue de Dublin 46, (Place des Londres), ora 21.00

Înscriere necesară în vederea accesului la PE: https://roxana1287.wufoo.com/forms/rsvp-citizens-at-the-gates/

Limba de desfășurare: română

Informații suplimentare:


Vizitați și urmăriți activitățile noastre: www.theroundtable.eu, https://www.facebook.com/theroundtable.eu/, https://twitter.com/TheRoundtableEU