Comunitatea Basarabenilor din Belgia, Bruxelles, 30 aprilie 2009

Declaraţia Comunitatii Basarabenilor din Belgia privind situaţia din Moldova

Fiţi conştienţi de faptul ca sunteţi liberi sa va decideţi soarta!

Comunitatea Basarabenilor din Belgia se adresează tuturor forţelor civile si politice democratice din Moldova sa se mobilizeze pentru a face obstacol căderii prada a Republicii Moldova in ghearele distrugătoare ale dictaturii voroniste.

Atacurile constante la adresa presei libere de la Chişinău, ultimul in data fiind cel al consilierului Ministrului de Interne care cerea "explicaţii privind politica editoriala" a ziarului Timpul, precum si cele la adresa publicaţiilor "Ziarul de Garda" si "Jurnal de Chişinău"; atacurile la adresa ONG-urilor sensibile la valorile unei societati deschise; denigrarea liderilor politici, in speţa calificarea lui Dorin Chirtoaca, primarul capitalei si vicepreşedinte al Partidului Liberal, drept "bolnav psihic" de carte preşedintele Voronin; ameninţările adresate instituţiilor europene precum ca ar "crea cortine de fier", sunt gesturi disperate ale unui regim autocrat a cărui ambiţie este de a se menţine la putere cu orice preţ, fie el prin strangularea criticilor sau manipularea instituţiilor europene, a Parlamentului European, a Reprezentantului Special al UE pentru Rep.Moldova sau a Consiliului Europei, prin distribuirea de "documente" de genul "Moldova under attack" la Strasburg, produs a postului de televiziune NIT.

Stimaţi basarabeni dornici de a trai intr-o societate democratica, preşedintele Voronin doreşte o atitudine obedienta fata de persoana dumnealui, de genul "când tătuca Voronin spune o vorba in casa, aşa sa fie", altfel spus paternalist, autoritar si atotputernic, care nu poate fi tolerat de o fiinţa umana luminata.

Spectrul terorii folosit de autorităţile comuniste de la Chişinău pentru a tine populaţia la  cheremul sau este mizerabil, primitiv si las. Ţinem sa va spunem inca odată ca cetăţenii moldoveni de peste hotare sunt la fel de tulburaţi de ceea ce se întâmpla in Moldova, ca si toata populaţia Moldovei in ansamblu. Vom continua sa va susţinem prin toate toate mijloacele democratice posibile, prin informarea corecta a cetăţenilor europeni si a factorilor de decizie despre evoluţia reala a situaţiei in presa, societate si politica si vom folosi toate pârghiile necesare pentru ca situaţia din Moldova sa nu fie banalizata de mass-media europeana, de instituţiile europene si de carte cetăţenii europeni.

Lupta pentru democraţie este una anevoioasa, dar fara cale de întoarcere, dar care merita efortul. Suntem convinşi ca toţi cetăţenii din Moldova merita o soarta mai buna decât cea pe care le-o rezerva regimul comunist de la Chişinău copiilor, fetelor, tinerilor contestatari si minţilor luminate si dotate de spirit critic ale naţiunii.

Fiţi tari!

Pentru Comunitatea Basarabenilor din Belgia,
Ludmila Bulgar
Valeriu Tataru
Agafia Zahu-Cosmir
Nadejda Rusu
Nina Serban
Olesea Corotcova-Morozova
Andrei Gurin

In presa:
http://garda.com.md/stiri/belgia-incurajeaza-la-mobilizare-generala