Cercul Artiștilor Diplomați din Bruxelles expune în cadrul Festivalului  Sărbătoare la Castel / La Fête au(x) Château(x)

Expoziția MINDSCAPES (pictură, fotografie)

4 țări, 7 artiști ai The Brussels Circle of Diplomatic Artists BRUCODA

19 iunie 2022, ora 15.00 – vernisaj

20-26 iunie 2022, Lu-Du, 16:00-18:00 vizitarea expoziției

Châteaux de Godinne (rue du Prieuré 1, 5530 Yvoir) – Église de Godinne

 

În 19 iunie 2022, ora 15:00, are loc vernisajul expoziției „MINDSCAPES” a The Brussels Circle of Diplomatic Artists BRUCODA și întâlnirea publicului cu artiștii la Château de Godinne (rue du Prieuré 1, 5530 Yvoir) – Église de Godinne, eveniment cu acces liber ce are loc în cadrul deschiderii oficiale a festivalului La Fête au(x) Château(x) / Sărbătoare la castel(e).

Expoziția este deschisă publicului zilnic, în perioada 20-26 iunie, între orele 16:00 și 18:00. Cu peste 8 expoziții organizate în centrele culturale și galeriile din Belgia, o rezidență și 3 galerii virtuale, BRUCODA prezintă în expoziția MNDSCAPES lucrările a 7 artiști plastici din 4 țări: pictură – Ioana BELTIC-PIASSONI (România), Roxana BUTA (România), Pompiliu CONSTANTINESCU (România), Maria Teresa DURAN (Belgia-Columbia), Anne-Marie VON PUTTKAMER (Germania), Heike TIEDE (Germania) și de fotografie – Claus SIEBENEICHER (Germania).

Organizat de Asociația HORIZON, Festivalul La Fête au(x) Château(x) / Sărbătoare la castel(e) – aflat la prima ediție – este o premieră în Belgia prin formatul de prezentare a patrimoniului arhitectural valon, dar și internațional, prezentând peste 8 castele de patrimoniu valon, 20 de evenimente din mai multe domenii artistice: muzică, arte vizuale, teatru, dans, având peste 100 de invitați.

In acest weekend de sarbatoare se desfasoara o activitate cultural - sociala deosebita, care marcheaza atat semnarea unui protocol  de relatii culturale intre zona istorica Maramures din Romania si provincia Hainaut din Belgia,  cat si solidaritatea intre oameni - toate profiturile acestui eveniment vor fi directionate catre reteaua Restos du Cœur Charleroi.

La evenimentul care se intinde pe durata a patru zile participa oficialitati belgiene si romane: Ministru-președinte al Valoniei, dl. Elio di Rupo, Guvernatorul Provinciei Hainaut, dl. Tommy Leclerq, deputata permanenta a culturii in Hainaut, dna. Fabienne Capot, primarul de la Merbes-le-Chateau, dl. Philippe Lejeune si consiliera pentru cultura de la Merbes-le-Chateau, dna. Veronique Preaux. Partea romana este reprezentata de Ambasadorul Romaniei in Regatul Belgiei, dna Andreea Pastarnac, Secretarul de Stat pentru Cultura, dna Diana Baciuna si directorul Directiei Judetene pentru Cultură Maramureş, dl. Ioan Marchis. 

Scurt istoric ...

Sâmbătă, 30 aprilie 2022, într-un decor idilic din apropierea graniței cu Franța, în localitatea belgiană La Buissière, excelența sa Ambasadorul României în regatul Belgiei doamna Andreea Păstârnac și asociația Condorcet Voltaire au inițiat proiectul de colaborare și înfrățire culturală dintre regiunea Wallonă și Maramureș. Inițiativa a fost pusă la cale de Pierre Dutron, președintele asociației, care a locuit la Cavnic 12 ani, și Antoniu Nyerjak, "original" (cum ii place sa-si spuna) tot din Cavnic și care locuiește în Belgia din 2009. Pierre Dutron este un mare și cunoscut pasionat de tot ce înseamnă cultură și tradiții din Maramureș și România, fiind "părintele" mai multor asociații culturale. Antoniu Nyerjak, printre altele cantautor folk, a fost ambasadorul onorific al României în capitala culturala europeana Mons 2015 și colindă lumea cu iarba verde și cu spiritul Cavnicului natal în suflet.

"Moartea părinților trezește în Margarita Kostenko amintiri de mult reprimate despre istoria tulburătoare a familiei. În casa părintească regăsește, între filele unui jurnal, fotografia de grup a unor gardieni stând lângă o groapă comună din lagărul de la Treblinka, cu tatăl ei în mijlocul lor. Revoltată, Margarita simte nevoia acută să afle întregul adevăr despre părintele ei, iar căutările o aruncă într-un infern emoțional: cum mai poate să respecte a cincea poruncă biblică? De ce au păstrat părinții fotografia? De ce mama nu i-a părăsit tatăl? Justificările fostului călău de la Treblinka, consemnate în jurnal, și confesiunile soției din paginile aceluiași jurnal, scrise după moartea soțului, compun o imagine amestecată a Holocaustului, cu personaje în aceeași măsură dezumanizate și pline de compasiune, cu povești de dragoste neverosimile și victime pentru care supraviețuirea devine un blestem" este recenzia facuta de editura Polirom. 

"Sunt oare un călău?" de Lilia Calancea este un roman recent apărut în colecția Ego.Proză a Editurii Polirom.
Invitate, alături de autoare: Carmen Solomie și Eusebia Ionescu
Moderează: Mirela Nita Sandu

În preajma sărbătorilor de primăvară Elena Rentea , Șezătoarea "Dor Călător" Belgia - impreuna cu partenerii si colaboratorii sai - La blouse roumaine, RomBel - Români în Belgia , EuropaNova Bruxelles - invită toți doritorii, de la mic la mare, la un atelier de confecționare a mărțișoarelor personalizate. Încurajăm prezentarea propriilor creații și împărtășirea experienței de confecționare a Mărțișoarelor. Materialele de confecționare sunt oferite de șezătoarea noastră.
La desfășurarea activității se vor respecta restricțiile legale aplicate la zi de autoritățile Belgiei.
 
,,Mărțișorul"-element de patrimoniu cultural imaterial înscris în lista UNESCO în 2017 în dosarul comun al României și Republicii Moldova.
Atelier de Mărțișoare personalizate - Educație prin cultură.
 
Nu lăsa pe mâine ce poţi să "mărţişoreşti" azi!❤🤍
Vino să întâmpinăm primăvara cu creativitate, umor şi frumos. 🍀

Link eveniment facebook : https://www.facebook.com/events/647117206400818

 

 "Fapt e că la un moment dat, m-am trezit despuiată de emoţii şi m-am abandonat în discuţii care din  formale au devenit din ce în ce mai informale şi suficient de animate încât să ţină trează o sală plină ochi de oameni. Nu mi s-a întâmplat până acum să nu-mi ajungă cărţile pentru toată lumea, nici să constat că nu au ajuns scaunele pentru toată lumea. Una peste alta, mi-a plăcut foarte mult să mă prind în twist-ul pe care prezentarea romanului ‘Regăsirea’ l-a adus cu ea. Mulţumiri organizatorilor pentru chiverniseală şi publicului pentru prezenţă, întrebări şi reflecţii ! » ne-a spus, dupa ce si-a tras sufletul dupa emotiile lansarii de carte, scriitoarea Ncoleta Beraru. 

Lansare de carte la Bruxelles | «DESPRE BRÂNCUȘI, MICROMONOGRAFIE», autori Ana și Dan Trestieni, o carte inedită despre viața și opera lui Brâncuși
Este o mare bucurie pentru comunitatea românilor din Belgia de a se reuni chiar în preajma zilei naționale pentru a-l onora pe Constantin Brâncuși (1876-1957), unul dintre cei mai influenți sculptori ai secolului XX. Cartea este perspectiva personală a Anei Trestieni (matematiciană și poetă) și a lui Dan Trestieni (sociolog) de a marca în felul lor împlinirea a 145 de ani de la nașterea genialului Constantin Brâncuși: ea începe în februarie 1876, anul nașterii sculptorului și se sfârșește în februarie 2020 cu expoziția retrospectivă Brâncuși de la Bozar, din Bruxelles. Micromonografia conține de asemenea informații inedite, cum ar fi o analiză a recent publicatelor epistole de dragoste între Brâncuși și tânăra balerină Marthe Lebhertz, punând în evidență caracterul excepțional al personalității maestrului (cartea este un produs intelectual accesibil și acelora care nu sunt specializați în istoria artelor).
La multi ani, Romania! La multi ani, romani!
 
 
Anul acesta de Ziua Națională, cel mai important eveniment al românilor, ne va reuni in Belgia in data 4 decembrie 2021, pentru a ne sărbători tradițiile și identitatea în cadrul spectacolului „Mica Românie din Belgia”, la Bruxelles. Asociatia RomBel - Communauté roumaine en Belgique s-a alaturat, la propunerea Asociatiei RomEtoile, acestei initiative care a regrupat mai multe asociatii romanesti non profit cu sediul în Belgia, care propun si recitaluri ale unor artisti locali. RomBel si dl. Antonio Nyerjak vor aduce pe scena muzica folk.