Ambasada României în Regatul Belgiei și ICR Bruxelles vă invită Joi, 18 ianuarie 2018, cu începere de la ora 18:30, la primul eveniment dedicat CENTENARULUI Marii Uniri.
Spectacolul de poezie românească clasică și contemporană "Treptele Unirii", în interpretarea actorului Emil Boroghină, director al Festivalului Internațional Shakespeare, președinte al Fundației "William Shakespeare" vă așteaptă la Reședința Ambasadorului, Rue Washington 37, Ixelles, pentru a petrece o seară memorabilă.

Așteptăm pe această adresă de e-mail răspunsul dumneavoastră, prelungind astfel termenul de confirmare până mâine la orele 16:00.
ÎN PREGĂTIRE în februarie - 2 noi evenimente
În cadrul programului anual 1918 European Dreams of Modernity. 100 years on.“ – cea mai amplă manifestare multidisciplinară internațională organizată de BOZAR în parteneriat cu statele central și est europene în anul Centenarului. Acest program-cadru cuprinde o serie de manifestări (dezbateri, spectacole, concerte, proiecţii de film etc.) care se desfăşoară pe parcursul întregului an 2018, la care participă ţările central şi est-europene, de la Marea Baltică până la Marea Neagră.

Un Newsletter și un comunicat de presă pentru cele două evenimente vor fi emise în perioada următoare.


4 februarie:

Dezbaterea Daydreaming Nations: Remembering 1918 in Europe after 1989, care are drept temă centrală semnificaţia anului 1918 în contextul istoriei europene moderne și contemporane, cu participarea E.S. domnul Adrian Cioroianu, ambasador al Delegaţiei permanente a României pe lângă UNESCO și a jurnalistului şi istoricului Ion M. Ioniţă.


9 februarie:

ICR Bruxelles, Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles (BOZAR) și Université Libre de Bruxelles (ULB) organizează proiecția filmului Pădurea spânzuraților r.: Liviu Ciulei (RO, 158’, 1966, sub. EN)  și dezbaterea-masă rotundă cu titlul Filmul Pădurea spânzuraților r.: Liviu Ciulei, reper pentru filmografia română în contextul modernității europenedupă proiecția filmului. Sala STUDIO a BOZAR, de la ora 19:00; dezbaterea va avea loc în limba engleză.

Proiectul este realizat cu susținerea Centrului Național al Cinematografiei Române (CNC), al Arhivei Național de Film a României (ANF) și a Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu“ al Academiei Române (IIA).

4 invitați - specialiști renumiți - au confirmat participarea:

istoricul de artă Adrian Silvan Ionescu, director al IIA și istoric de artă,

istoricul și criticul de film Bujor T. Rîpeanu,

istoricul de cinema Marian Țuțui, cercetător conducător la IIA și

istoricul de film Dominique Nasta, vice-președinta masteratului „Arta spectacolului, regie și analiză cinematografică“ al ULB, care va modera dezbaterea.

*Actorul Victor Rebengiuc, invitat de onoare al ICR Bruxelles la evenimente a fost nevoit să decline invitația datorită unor spectacole deja programate în care joacă în datele de 7, 8 și 10 februarie la Teatrul Național din București.

Cu sprijinul Institutului de Istorie a Artei vor fi prezentate, în premieră, imagini de arhivă din timpul Primului Război Mondial care fac referire la aspecte istorice, sociale, politico-diplomatice și militare ale vremii, aspecte de critică și de istorie a filmului. Va fi subliniată importanța capitală a succesului filmului românesc la ediția Festivalului de la Cannes din 1965.