În data de 14 octombrie vor avea loc alegeri în Belgia, prin care se decide cine va conduce administrațiile locale. Noi, românii din Belgia, avem dreptul să votăm în aceste alegeri, însă mai avem doar 10 zile în care ne putem înscrie pe listele de alegători.

Mai mult ca niciodată, românii contează în aceste alegeri.

De ce să ne pese de aceste alegeri? Pentru că nu am fost niciodată atât de mulți români în Belgia. Suntem peste 70.000 în toată țara, iar 40.000 locuiesc în Bruxelles (conform statisticilor oficiale și fără a include românii ce au deja și cetătenia belgiană).  Odată cu numărul, crește și potențialul nostru de a ne organiza, de a ne coordona și de a influența modul în care suntem tratați de către autoritățile Belgiene. Reprezentând peste 9% din locuitorii din Bruxelles, avem un adevărat potențial de a influența alegerile.

De ce să ne mai pese de aceste alegeri? Pentru că nu am avut niciodată atât de mulți români pe listele electorale pentru listele de consilieri la comunele belgiene. Cel puțin 23 de femei și 5 bărbați vor să ne reprezinte în: Aarlon (1 candidat),  Anderlecht (3 candidați),  Auderghem (1), Berchem-Sainte-Agathe (1), Bruxelles (2),  Laeken (2),  Neder-Over-Heembeek (2), Haren (2), Etterbeek (1), Frasnes-Lez-Anvain (Hainaut) (1), Ganshoren (1), Koekelberg (1), Molenbeek Saint Jean (5), Ottignies-Louvain-la-Neuve (1), Poperinge (1), Roeselare (1), Saint Gilles (1), Saint-Josse-ten-Noode (1), Schaerbeek (1), Sint-Niklaas (1), Woluwe Saint Lambert (1) și Woluwé Saint-Pierre (1).

 

Românii s-au implicat în mai toate familiile politice semnificative din Belgia, ocupând locuri pe listele electorale ale majorității partidelor din actuala guvernare, cu excepția Partidului Popular (PP) și a extremiștilor de dreapta și de stânga. Cel mai popular partid pentru candidații români este Mișcarea Reformistă  (MR), partidul conservator-liberal care l-a dat pe actualul prim-ministru al Belgiei, Charles Michel. MR a atras nu mai puțin de 10 candidați români. Pe listele Partidului Socialist (PS) se regăsesc 8 români, dintre care doi candidează ca independenți. Alte partide pe listele cărora se regăsesc co-naționalii noștri sunt: Partidul Social-Democrat Flamand (De Vlaamse Sociaaldemocratische Partij - sp.a), Centrul Democract Umanist (Centre démocrate humaniste - CDH), Partidul Creștin-Democrat și Vlamand (Christen-Democratisch en Vlaams - CD&V), Liberialii și Democrații Flamanzi (Open Vlaamse Liberalen en Democraten - OPEN VLD) și Partidul Verde (Groen-Ecolo).

Distribuția candidaților români pe diferitele liste electorale. Dimensiunea ariilor crește proporțional cu numărul de candidați aflați pe lista partidului/coaliției respective.

Ce înseamnă asta pentru noi, cei care locuim în Belgia?

În primul rând, faptul că suntem atât de mulți care ne implicăm în viața politică la nivel local, înseamnă că avem o oportunitate de a fi remarcați. Locuim în Belgia, lucrăm în Belgia, creștem copii în Belgia, suntem activi în instituțiile Europene, mediul de afaceri, servicii, pe scena culturală și așa mai departe. A avea reprezentanți români la nivel politic înseamnă că putem să fim mai activi în a le arăta belgienilor ce contribuție aducem țării lor. Putem, până la urmă, să îmbunătățim imaginea României și a românilor.

În al doilea rând, mai am o speranță că putem face o altfel de politică. Mulți am plecat din România în căutarea unui trai de viață mai bun, un venit mai decent și o șansă de a clădi un viitor pentru familiile noastre. De ce să nu căutăm, atunci, și o clasă politică mai decentă, mai puțin coruptă și mai interesată de bunăstarea noastră? Cu siguranță evoluția politică din România inspiră dezgust multora dintre noi. Sigur, politica implică scandaluri peste tot, iar Belgia nu face excepție. Totuși, prin acțiunile lor, acești candidați români sunt dispuși să își dedice timpul de cele mai multe ori peste programul lor obișnuit la jobul de zi (majoritatea lucrează în instituțiile Europene, ONG-uri sau sunt implicați în mici afaceri), iar asta îmi dă un gram de speranță. A fi consilier local nu este o carieră, este o pasiune care aduce vreo cațiva euro pe lună (din câte știu eu, cam 100-200 de euro), mult sub nivelul de investiție personală cerut consilierilor. Am cunoscut câțiva dintre candidați și m-am bucurat enorm să văd oameni motivați de șansa de a face ceva pentru comunitatea română, mai degrabă decât de bani sau faimă.

Ce e de făcut până la alegeri?

În primul rând, haideți să ne inscriem pe listele de alegători. Dacă vrem să avem un cuvânt de spus, mai avem 10 zile pentru a descărca formularul comunei în care locuim, pe care îl completăm și îl trimitem/aducem la comună. Majoritatea candidaților ajută oamenii să se înscrie în comunele în care candidează. Așa că dacă nu știi cum să te înscrii, îi poți contacta direct!

În al doilea rând, haideți să interacționăm cu cei care vor să ne reprezinte. Putem să discutăm cu ei problemele noastre, ideile noastre și să găsim soluții împreună. În septembrie, voi colabora cu RomBel la organizarea de dezbateri publice în care putem să ne cunoaștem candidații. Vom publica toate dezbaterile pe paginile DreptLaVot și RomBel.

Și bineînțeles, pe 14 octombrie, haideți să mergem la vot. La alegerile din 2012, doar 4 din 100 de români cu drept de vot s-au prezentat la urne. Cu cât suntem mai mulți, cu atât ne facem mai remarcați și avem șanse mai mari de a fi reprezentați cum se cuvine.

Ioana Banach

Ioana Banach lucrează în funcția de director adjunct al Fundației Europene Verzi și este inițiatoarea campaniei DreptLaVot, care își propune să încurajeze participarea românilor din diaspora în alegerile locale din Belgia. În trecut, a lucrat ca Manager al Afacerilor Europene la Asociația Europeană a Agențiilor de Comunicare, și a făcut stagii de formare în Parlamentul European și în Organizația Națiunilor Unite.

 

.....

Anul acesta vor candida următorii conationali sau prieteni ai comunitătii românesti (prezentati in ordine alfabetică):


http://rombel.com/evenimente/56771-lista-candidatilor-romani-alegeri-locale-belgia-14-octombrie-2018.html

 

Pe site-ul ROMBEL am inceput să publicam informatii despre fiecare candidat in parte iar pană la data alegerilor vom organiza Dialoguri ROMBEL cu candidatii.

 

Daca sunt candidati care lipsesc de pe aceasta listă vă rugam sa ne comunicati.