Europeans Throughout The World (ETTW, www.euromonde.eu) organizația expatriaților europeni împreună cu RomBel - Români în Belgia (www.rombel.com) si celelalte organizații membre, lansează campania de crowdfounding pentru promovarea votului on-line (i-voting).
Obiectivul final este ca cei peste 80 de milioane de expatriații europeni, și implicit românii din diasporă, sa-și poată exercita dreptul la vot de oriunde din lume, fără constrângeri, on-line, prin internet.
Experienta votului în diaspora la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014 a arătat limitările sistemului clasic de vot. Birocrația și nepopularitatea votului prin corespondență s-a probat în 2016. Estonia în schimb, votează on-line din 2005. Noi de ce nu o putem face? E timpul să cerem aleșilor nostri votul on-line.
Un sondaj Eurobarometer arată că două treimi din expatriați europeni ar participa la vot dacă ar putea vota on-line. De aceea ETTW a decis lansarea acestei campanii în toate statele membre ale UE. Primul nostru obiectiv sunt alegerile europene din 2019.
Legislația și procedurile de votare sunt responsabilitatea fiecărei țări, de aceea prin această campanie cautam sprijinul tuturor cetățenilor europeni care traiesc sau au familii în străinătate. Donațiile vor fi utilizate exclusiv pentru a promova votul on-line prin conferințe, seminarii, acțiuni în social media și alte evenimente de conștientizare la nivel european și în statele membre, inclusiv România.
In 29 Iunie 2016 am organizat impreuna cu ETTW prima conferinta din Parlamentul European dedicata votului on-line, prin internet. Urmatoarea conferinta despre votul on-line (i-voting) dorim sa o organizam in Romania in 2018.
Aș dori să vă rog să sprijiniți campania de finanțare prin donarea unei sume aici: https://ettw.koalect.com/project/7751/purchase-donate cât și prin distribuirea acestui articol și material video spre prietenii și comunitățile dumneavoastră prin facebook, e-mail, linkedin, messenger, etc...

Vă mulțumim anticipat pentru sprijinul dumneavoastră.

Dorin Fleseriu,
membru al ETTW, www.euromonde.eu