Asociația Apollodore și Ambasada României în Regatul Belgiei au organizat în data de 13 ianuarie 2023, un eveniment cultural dedicat marelui poet Mihai Eminescu. Evenimentul aniversar s-a desfășurat la Reședința Ambasadorului României la Bruxelles și s-a bucurat de prezența reprezentanților asociațiilor românești din diaspora,  a românilor iubitori de artă,  cât și a  belgienilor  dornici să descopere valorile culturii române.

Intitulată ,,Vreme trece, vreme vine”, manifestarea literar-artistică a prilejuit reîntâlnirea publicului cu lirica eminesciană. După cuvântul de deschidere al E.S. Andreea Păstârnac, Ambasador al României în Regatul Belgiei, ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Belgiei Viorel Cibotaru a subliniat importanța creației eminesciene pe cele două maluri ale Prutului.

« Cum să înțelegi lumea fără să te știi pe tine însuți? Cum să-ți dai seama unde îți sunt limitele și unde începe oceanul, care e partea ta de responsabilitate și când trebuie să accepți ce nu poți controla? Cum umblăm prin lunga noastră călătorie fără măcar o mică hartă? Vă spun eu: orbește, ca prin ceață. Deși asta face parte din condiția noastră, este loc pentru mai multă lumină. » Vlad Stroescu, medic psihiatru
Asociațiile RomBel și EuropaNova, impreuna cu Ambasada Romaniei in Regatul Belgiei, au plăcerea de a vă invita la conferința și dialogul cu Cătălina Dumitrescu, autoarea volumului “În interior. Momente de întîlnire cu ține însuți” și coautoare a volumului colectiv “Suntem sănătoși la minte?”, ambele apărute la Editura Humanitas, in 2022.

"Fie-vă dragi copiii, purtați-va cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-va cu ei căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu va vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat.." (Ion Creangă)

Asociația RomBel a organizat in data de 31 octombrie 2022, « Dialogurile RomBel online », invitate au fost doamnele profesoare de la Școala românească EuropaNova : Mirela Niță Sandu, Cristina Galan, Veronica Petrenco și Maria Suldac Miculaiciuc. Din partea RomBel au participat Carmen Solomie, Vic Neagu, Daria Pîrvu și Dorin Fleșeriu.

"Școala Românească EuropaNova Bruxelles este un proiect care se desfășoară din 2016 cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul Românilor de Pretutindeni și care își propune să ofere copiilor din familii expatriate sau mixte un loc de întâlnire, împărtășire și descoperire a culturii române prin învățarea și exersarea limbii materne sau paterne, prin activități distractive și educative supravegheate de profesori cu experiență. Copiii sunt împărțiți în diferite grupe în funcție de nivelul lor de cunoștințe, în cadrul cărora se referă la noțiunile de bază ale limbii române, istorie, geografie și artă românească. Tradițiile românești sunt evidențiate prin teme folosind materiale didactice, videoclipuri și scrieri autentice ale autorilor clasici și contemporani." este mesajul de întâmpinare de pe site-ul www.europanova.be.

Schimbarea orei este o măsură care a fost luată inițial pentru a economisi energie prin reducerea consumului de energie electrică.
‼️ În Belgia, trecerea la "ora de iarna" are loc în noaptea de sâmbătă 29 spre duminică 30 octombrie. Mai exact, la ora 3 a.m. pe 30, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră. Aceasta înseamnă că vom câștiga o oră de somn. 🛌
  🌏 Putina istorie...
 Schimbarea orei și sistemul actual de a avea "ora de vară" și "ora de iarnă" este o veche tradiție care datează din Primul Război Mondial. Astăzi, sistemul este din ce în ce mai criticat și unele țări l-au abandonat deja.
Se spune că ideea a venit de la Benjamin Franklin care, dupa o noapte de insomnie la Paris, a observat pustietatea străzilor la primele ore ale dimineții. Asta l-a facut sa refleteze la toate lumânările salvate dacă oamenii s-ar trezi si s-ar culca mai devreme.
Soarele răsare mai devreme vara. O luminozitate „pierdută” pentru oamenii care, în general, se trezesc mai tarziu. „Majoritatea oamenilor se trezește între orele 6 și 7, dar iarna este ziuă dimineața în jurul orei 8 și vara în jurul orei 6”, explică Agenția pentru Mediu și Controlul Mediului Energie (ADEME). ). Pentru ca în jurul orei 7 a.m. să fie mereu lumină, adaptăm ceasurile.
În engleză, mai degrabă decât ora de vară, vorbim și de „DST” pentru „Daylight saving time”, ora care economisește lumina zilei.

Dorești să îți coși o IE tradițională, hai la noi la șezătoare unde testam pânze și fire, facem probe la modele, cercetăm, croim împreună. 🙂 Scoala Româneasca "EuropaNova" si RomBel - Români în Belgia vā invitā la Șezătoarea “Dor călător”, sâmbătă, 22 octombrie, la ora 17:00. Inițiatoarea acestui proiect de succes este Dna. Elena Rentea.
Șezătoarea se va desfășura la adresa:
Clos du Parnasse, 11E, 1050 Ixelles, Bruxelles
 
Pentru relații suplimentare puteți trimite mesaj la:
- e-mail: sau
- telefon: 0032485392998
 
Aflați mai multe informații din articolele publicate pe site-ul RomBel:
 
 
 

Este pentru prima dată când am stabilit, pentru promovarea concertului DOR, un parteneriat social-media între Asociația Rombel-Români în Belgia și Asociația Agora for Life. Ne bucură și ne onorează.  În mod practic, este însă al doilea parteneriat, primul fiind cel pentru promovarea proiectului TV « Timpul Reîntoarcerii » dedicat românilor care s-au întors în țară, din diaspora. 

Invitație la concertul "DOR" - 29 octombrie 2022 ora 19:00 Conservatoire royal de Bruxelles - o împletire a cântului tradițional cu muzica clasică. Stăm de vorbă cu dna Mihaela Popescu, președinta Asociației "Agora for Life" 

  • Concertul de muzică clasică DOR și-a făcut un nume datorită calității sale impecabile,  dar și muncii din culise, pentru organizarea sa. Anul 2022 marchează a patra ediție, ce aduce nou această ediție ? Un scurt istoric al evenimentului ar fi binevenit. 

De-a lungul anilor am împărtășit mereu ideea că împreună putem face lucruri mari și este o plăcere să colaborăm cu RomBel pentru proiectele de suflet pe care le desfășoară Agora for life, cum este cazul emisiunii "Timpul Reîntoarcerii", de la Trinitas TV, dedicata românilor care s-au întors în țară din străinătate - între care și prietena noastră dragă din Belgia, Adina Blaga. Ne bucură mult partenariatul social-media, pentru promovarea concertului DOR, aflat, iată, la cea de-a patra ediție!

Pentru prima dată în Belgia, "Festivalul Mustului 2022" care se vrea a deveni o tradiție, ajunge în 6 orașe, într-o desfășurare de 8 zile în total. Pentru iubitorii de must, de un pahar de vorba de veselie, iată unde  au loc evenimentele. 

08-09.10.2022 -  Anderlecht/Bruxelles, 230 Bd. Sylvain Dupuis

15-16.10.2022 -  Zeebrugge/Brugge, Kustpark Knappen

22.10.2022 - Rocourt/Liège Parking Kinepolis, 200 Chaussée de Tongres

29.10.2022 -  Dome/Charleroi, 2 Rue des Olympiades

05.11.2022 - Antwerpen, Stuivenbergplein

12.11.2022 - Luxembourg

RomBel - Români în Belgia, în calitate de reprezentant al comunității românești, este partener al întregului Festival și vă invită să închinăm împreună câte-o cupă de must cu urarea tradițională: "Noroc și sanătate!" Am stat de vorbă cu dl Daniel Tomuleasa, unul din organizatori și co-fondatori ai proiectului MDM Events -Belgia, care a avut amabilitatea să ne aducă informații în plus despre acest eveniment, despre care vorbește lumea și care se va întâmpla în direct chiar începând cu acest weekend, 8-9 octombrie 2022.