Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

Ciclul preşcolar

Email Imprimare PDF

Politica de învaţamânt este organizata astazi de cele 3 comunitaţi. Doua grupuri iau iniţiativa: cel privat şi cel public (în care se încadreaza municipalitaţile, provinciile şi comunitaţile). Exista 3 mari reţele de învaţamânt: comunitar, liber subvenţionat -în mare parte catolic-şi învaţamântul oficial subvenţionat, care este organizat de provincii şi comune. Şcolarizarea obligatorie acopera 12 ani, de la 6 la 18 ani şi poate fi precedata de o "pepiniera" de educaţie, învaţamântul preşcolar (deocamdata nu este obligatoriu, însa indicat). Învaţamântul primar începe de la vârsta de 6 ani iar învaţamântul secundar cuprinde trei grade de vârsta şi începe de la 12 ani. Fiecare nivel are doi ani de şcoala. Anul I al primului nivel este în principiu comun pentru toate tipurile de studiu, iar începând cu al doilea an alegerile se diversifica. Învaţamântul secundar cuprinde învaţamântul secundar general, tehnic, artistic şi profesional. Învaţamântul superior (de la 18 ani, nu este obligatoriu) include universitaţi şi învaţamântul superior non-universitar. Instituţiile sunt grupate în mai multe reţele:
-şcolile subvenţionate de comunitaţile existente în Belgia -şcolile oficiale subvenţionate de catre primarii şi provincii -şcolile libere subvenţionate de catre stat, dar administrate privat
cum ar fi şcolile confesionale, şcolile metodice - Steiner, Montessori, Freinet, etc...

Ciclul preşcolar


Organizarea structurii sistemului educativ pentru copiii de vârste mici este în grija comunitaţii; aşadar, fie ca este vorba despre creşe sau doar supraveghere în afara orelor de program, instituţiile vor avea fie statut neerlandofon, fie francofon, ceea ce nu exclude ca personalul sa fie bi -sau multilingv. Structurile oficiale, agreeate, sunt controlate de "Kind en Gezin" (partea flamanda) şi "L'Office de la Naissance et de l'Enfant" (structura francofona); controlul se face la nivel de infrastructura, igiena şi programa pedagogica.

Pentru informaţii despre serviciile agreate în localitatea dvs., adresaţi-va la: KIND EN GEZIN, Guldenvlieslaan 67, 1060 Bruxelles (pentru Bruxelles şi Brabantul Flamand) - www.kindengezin.be şi Comite subrégional de l'Office de la Naissance et de l'Enfant, Boulevard Léopold 44, 1080 Bruxelles, Tel: 02/ 413.27.49. De obicei sunt organizate şi servicii de supraveghere ("garderie" în franceza), aşadar copilul poate ramâne în continuare la creşa (situaţie valabila şi pentru învaţamântul primar) şi dupa orele de program, în general pâna la ora 18:00. O buna adresa daca sunteţi în cautare de baby -sitting este: www.liguedesfamilles.be. Mai exista o posibilitate: femei care au în grija la domiciliul propriu un numar relativ mic de copii (neerlandeză -"onthaalmoeders", franceza ''mère d'accueil''). În ceea ce priveşte îngrijirea copiilor bolnavi, cea mai mare parte a mutualitaţilor au un serviciu de îngrijire la domiciliu, de aceea este indicat sa va interesaţi direct la respectiva societate.

 

 
        
Banner
Ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.7142
RON - TRY 0.7739

Utilizatori

We have 275 guests and 0 members online


Ghidul romanului in Belgia