Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului
Stabilirea în Belgia

Închirierea unei locuinţe

Email Imprimare PDF

Închirierea unei locuinţe

Mai multe informaţii despre drepturile şi obligaţiile dvs. în societatea belgiana se gasesc pe siteul www.droitbelge.be/droit_immobilier_bail.asp. În primul rând, pâna nu aveţi o locuinţa oficiala ( vizitata de poliţistul de cartier ), nu puteţi avea carte de identitate. În ceea ce priveşte contractele de închiriere, exista doua tipuri: contracte de scurta durata, de la 1 la 3 ani şi contractul de 9 ani. În general, pe lânga plata primei rate de chirie, se cere şi o garanţie de 2 luni ( banii sunt puşi într-un cont separat, pe numele chiriaşului şi al proprietarului, aşa încât niciunul nu poate scoate banii fara acordul celuilalt; în caz de degradare a locuinţei proprietarul îi poate folosi pentru reparaţii ). A gasi o locuinţa de închiriat nu este însa un lucru uşor, mai ales când proprietarii nu prea au încredere în strainii nou veniţi şi fara acte. Ei vor sa fie siguri ca sunteţi solvabili şi peste câteva luni, deci e posibil sa va ceara şi câteva fişe de salariu. Daca închiriaţi prin intermediul unei agenţii, comisionul este platit de catre proprietar. Însa, daca doriţi ca agenţia sa caute o locuinţa expres dupa dorinţa şi criteriile dvs, sa va apere interesele, atunci se lucreaza pe baza unei misiuni de cautare. În acest caz comisionul este platit de catre persoana care cauta locuinţa şi este negociabil.

ATENŢIE! Faceţi inventar nu numai la ceea ce se gaseşte în apartament, dar şi la starea tuturor bunurilor ex: robineţi ruginiţi sau care nu mai funcţioneaza, centrala de încalzire, faianţa, gresie, geamuri, etc. pentru ca altfel la plecare e posibil sa existe discuţii cu proprietarul şi, în caz ca acesta constata ca s-au produs daune, sa nu va mai restituie garanţia. Daca totul este în regula, în mod normal la expirarea contractului de închiriere vi se restituie garanţia plus dobânzile aferente. Ar fi de preferat sa faceţi poze când este de faţa şi proprietarul. De fapt, pentru a se evita neînţelegerile, noua legislaţie din domeniu impune în mod obligatoriu înainte de ocuparea locuinţei, stabilirea unui inventar amanunţit al starii lucrurilor. Actul se anexeaza la contractul de închiriere şi se înregistreaza. Constatul poate fi facut amiabil între locatar şi proprietar, cu menţionarea amanunţita a situaţiei, sau de catre un agent imobiliar agreat IPI sau un expert. Conform legii, atunci când se apeleaza la un agent sau expert aceasta se face în baza unei misiuni şi tariful este cunoscut de catre parţile implicate. Cheltuielile sunt partajate între locatar şi proprietar, daca se alege un expert unic, sau fiecare parte plateşte pentru misiunea agentului /expertului ales. Proprietarul este obligat sa predea apartamentul curat, legislaţia belgiana interzice închirierea locuinţelor insalubre.

Daca apelaţi la serviciile unei agenţii imobiliare, va recomandam sa nu platiţi nimic înainte de a semna contractul şi nici sa nu semnaţi un contract de exclusivitate cu o agenţie. Agenţia reprezinta interesele persoanei care plateşte comisionul şi, în rest, respecta legalitatea tranzacţiei. Dupa întocmire, contractul de închiriere trebuie înregistrat la serviciul de finanţe al localitaţii de domiciliu, înregistrarea fiind gratuita (va va ajuta şi la înscrierea la primarie): www.belgium.be/eportal. Huurdersbond sau sindicatul chiriaşilor www.huurdersbond.be va poate ajuta sa gasiţi raspunsul la nenumarate întrebari. Este foarte important daca nu doriţi prelungirea contractului de închiriere sa anunţaţi din timp: cu cel puţin 3 luni înainte şi prin scrisoare recomandata, altfel contractul se prelungeşte de la sine, în cel mai rau caz pâna la 9 ani...

Câteva drepturi şi obligaţii pe scurt:

CHIRIAŞ

1. Întreţinere şi curaţenie: locuinţa, podele, instalaţii sanitare; curaţarea coşului de fum; zugraveala interiorului şi întreţinerea acesteia; ţevile: desfundare, detartrare; înlocuirea parţilor deteriorate.

2. Înlocuirea şi reparaţia a tot ceea ce se strica: uşi, geamuri, chiuveta; cheile pierdute, yala forţata; înlocuirea becurilor, gaurile din perete, petele de pe tapet.

3. Supravegherea starii generale pe dinauntru şi pe dinafara locuinţei.

4. Sesizarea imediata a proprietarului în caz de defecte.

PROPRIETAR

1. Întreţinerea şi reparaţia în afara locuinţei: balcon, acoperiş, faţada; lucrarile mari: electricitatea, instalaţiile sanitare, ţevile de gaz; încalzirea centrala; faianţa/gresia.

2. Înlocuirea aparaturii defecte.

3. Reparaţia defectelor sesizate de catre chiriaş.

Exista doua modalitaţi de a închiria: imobile nemobilate (doar bucataria este utilata) şi cele mobilate; alegerea o faceţi în funcţie de propriile interese şi mai ales de perioada pe care va gândiţi sa o petreceţi în acel apartament. Daca va cumparaţi singuri mobila şi ulterior nu mai doriţi sa o mutaţi în alt imobil, o puteţi vinde la magazine din reţeaua Troc International (preiau şobila de acasa, o vând, contra unui comision, evident) şi astfel va recuperaţi o parte din bani.

SFÂRŞITUL CONTRACTULUI DE ÎNCHIRIERE -acest lucru se poate face fie:

La cererea chiriaşului -pentru un contract pe termen scurt: cu 3 luni înainte, anunţat în scris prin scrisoare recomandata ( în caz contrar, veţi pierde garanţia depusa ); soluţia: înţelegere de comun acord ( puteţi gasi un alt chiriaş care sa va preia contractul ). Pentru un contract pe termen lung: se reînnoieşte automat la fiecare 3 ani; cu 3 luni înainte prin scrisoare recomandata (daca întrerupeţi contractul în primii 3 ani trebuie sa platiţi o compensaţie )

La cererea proprietarului: - pentru un contract de 3 ani sau mai puţin: proprietarul nu poate stopa contractul! Pentru un contract de 9 ani: în orice moment daca el sau familia sa vin sa locuiasca acolo; dupa 3 sau 6 ani pentru renovare; dupa 3 sau 6 ani fara motiv (plateşte o compensaţie pentru chiriaş). În toate situaţiile e necesar însa un preaviz de 6 luni. Pentru cautarea unei locuinţe aveţi mai multe variante: începeţi cautarile înca din ţara, contactând agenţiile imobiliare prin email - o data ajunşi în Belgia aveţi deja câteva întâlniri prestabilite; în Belgia fiind, cautaţi o rezidenţa, unde se poate închiria pe termen scurt şi mediu fara garanţii bancare, iar între timp alegeţi ceea ce va place. O agenţie imobiliara aparţinând unor conaţionali români este www.bureau-immo.be.cx -doamna Nadia Codreanu, Gsm: 0473.66.26.49, Tel/ Fax: 02.346.19.00. Pe siteul www.ximmo.be exista o opţiune foarte practica: puteţi afla care sunt "împrejurimile" locuinţei -şcoli, centre culturale, comerciale, sportive, spitale, medici, farmacii, restaurante....

 

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
        
Banner
Ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.7081
RON - TRY 0.7739

Utilizatori

We have 391 guests and 0 members online


Ghidul romanului in Belgia