Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului
Stiri Romania

Comunicat - Consiliul Romanilor de Pretutindeni

Email Imprimare PDF

In data de 13 iunie 2017 Consiliul Romanilor de Pretutindeni a dat curs invitatiei de a participa la intalnirea de lucru a Comisiei pentru comunităților de români din afara granițelor din cadrul Camerei Deputatilor. Au fost prezenți la aceasta ședință de lucru Președintele Comisiei domnul deputat Constantin Codreanu, deputații Adrian Pau, Matei Adrian Dobrovie, Nicolae Daniel Popescu și Doru Coliu alături de domnul Ovidiu Iane, Secretar de stat în cadrul Ministerului Pentru Românii de Pretutindeni.

Din partea CRP au participat Cornel Radu-Loghin și Bojko Stankovic (Vicepreședinți), Niculița Ghiță și Mirel G. Prisecariu ( consilieri).

Scopul acestei întâlniri de lucru a fost discutarea metodologiei pentru organizarea următorului Congres al Românilor de Pretutindeni, Congres ce conform legii 299/2007 se organizează anual. Mai multe propuneri de metodologie au fost prezentate și dezbătute, analizându-se atât detaliile tehnice cu privire la organizarea Congresului cât și metodele de înscriere ale viitorilor delegați la Congres Un accent deosebit s-a pus pe necesitatea ca noua metodologie să asigure o amplă și reala reprezentare a comunităților de români din străinătate la urmatorul Congres.

Membrii Consiliului Românilor de Pretutindeni au prezentat Comisiei metodologia propusă de către CRP al carei text a fost citit si dezbatut. In cadrul dezbaterilor care au durat câteva ore au fost analizate punctual mai multe propuneri atat din partea reprezentantilor CRP cat si a membrilor Comisiei si a reprezentantului MPRDP.

Conform celor discutate în următoarele zile Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputatilor va realiza o propunere de metodologie urmând ca aceasta sa fie dezbatuta in ședința comisiilor reunite pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaților și Senat. Metodologia va fi ulterior supusă dezbaterii publice, dezbatere în cadrul careia Consiliul Românilor de Pretutindeni va transmite punctele sale de vedere.

Despre această ședință, Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu, a declarat: Le mulțumesc reprezentanților Consiliului Românilor de Pretutindeni pentru prezență și pentru discuțiile aprinse, poate prea aprinse pe alocuri. Important e că, la final, am concluzionat toți că ceea ce facem împreună trebuie să rezulte într-un sprijin sincer, constant și consecvent pentru românii noștri din afara României.”

Vicepresedintele CRP, domnul Cornel Radu-Loghin a subliniat faptul ca aceasta sedinta a fost: “O sedinta de lucru pe textul metodologiei pentru organizarea urmatorului Congres al românilor de pretutindeni, o sedinta care a demonstrat ca parlamentarii români pot si trebuie sa colaboreze cu societatea civila, apolitica, asa cum este si trebuie sa ramâna Consiliul Românilor de Pretutindeni.”

Consiliul Românilor de Pretutindeni salută rezultatul acestei ședințe de lucru și speră că această dezbatere să deschidă drumul unei colaborări cu Comisiile din Parlamentul României cu rezultate in folosul comunităților de români din lume. 

 

Prima întâlnire de lucru a Consiliului Românilor de Pretutindeni

Email Imprimare PDF

În perioada 17-18 februarie a.c., a avut loc prima întâlnire de lucru a Consiliului Românilor de  Pretutindeni (CRP).

În cadrul evenimentului găzduit de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni au participat 24 de membrii ai CRP din SUA, Israel, Italia, Spania, Grecia, Belgia, Marea Britanie, Irlanda, Serbia, Ucraina si Kazakhstan.

Întâlnirea de lucru a fost condusă de președintele acestui for consultativ, domnul Marius Livanu.

În deschiderea evenimentului au participat ca invitați domnul Ovidiu Iane, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și doamna Adelina Palade, Secretar General în cadrul ministerului.

În alocuțiunile susținute, cei doi reprezentanți ai ministerului au manifestat susținerea pe care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni o oferă Consiliului Românilor de Pretutindeni în conformitate cu Legea 299/2007. Aceștia au făcut de asemenea o prezentare a programului de lucru al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și și-au exprimat interesul deosebit pe care îl au față de comunitățile de români din întreaga lume și programele pe care Ministerul nou format le are în plan pentru anul în curs pentru românii din străinătate.

În cadrul acestei întâlniri de lucru s-a propus o nouă metodologie privind organizarea viitoarei ediții a Congresului Românilor de Pretutindeni. Noua metodologie propusă va fi transmisă către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și către Comisiile pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Camerei Deputaților și Senatului, urmând să fie supusă dezbaterii publice.

S-a realizat de asemenea o propunere de schimbare legislativă pentru Legea 299/2007 care are ca scop clarificarea unor aspecte ce privesc organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni şi buna funcţionare a acestuia .

Consilierii prezenţi la întâlnirea de lucru au propus, dezbătut şi organizat Comisiile de lucru ale Consiliului.

Citeşte mai mult...
 

Protest in solidarity with Romania, from Bulgaria

Email Imprimare PDF


The protest took place today at 5 PM next to the Romanian embassy in Sofia.  Detalii aici
 

Veaceslav Șaramet - Își dorește unitate pentru românii din diaspora și are încrederea că poate schimba semnificativ lucrurile pentru cei plecați de acasă

Email Imprimare PDF

Veaceslav Șaramet este tânărul basarabean care candidează pe prima poziţie de pe lista pentru Camera Deputaţilor pentru diaspora, din partea Partidului Social Democrat. De mai bine de zece ani, Veaceslav locuiește la București și, în tot acest timp, s-a luptat şi continuă să se lupte pentru drepturile basarabenilor care studiază în România, ca și pentru interesele tuturor românilor de peste hotare.

Știe prea bine ce înseamnă dorul de casă, despărţirea de locurile natale, de familie şi de prieteni.  Nu i-a fost uşor, căci a trecut şi el, ca şi toţi ceilalţi tineri din Basarabia veniţi să înveţe în România, prin procesul de acomodare într-un loc nou şi prin hăţişul formalităţilor obligatorii, deseori complicate şi îndelungi. Poate de aceea, se gândește în primul rând la relația pe care poate şi pe care trebuie să o aibă statul român cu românii de peste hotare: o relaţie simplă, eficientă, cu cât mai puţină birocraţie şi cât mai mult respect.

Îşi asumă, fără ezitare, faptul că este un om de stânga. În pofida tinereţii sale, este determinat şi are deja la activ numeroase proiecte naționale și internaționale. Chiar dacă se află la începutul carierei politice, este o surprinză plăcută să vezi cât de bine și-a definit scopurile și cu câtă atenţie a conturat iniţiativele pe care vrea să le pună în aplicare cu susținerea PSD.  Cei care îl cunosc spun că energia lui pozitivă este molipsitoare – sunt extrem de puţine circumstanţele în care se dă bătut, atunci când îşi pune ceva în minte. „Eu nu prea dau înapoi, când îmi e greu, spun ceea ce spun întotdeauna: tăt normal!”

Aşa cum e şi firesc, Veaceslav este preocupat de numărul mare de tineri care părăsesc România, pentru a studia ori pentru a munci. De aceea, el îşi doreşte ca aceştia să poată avea cele mai bune condiţii pentru a învăţa şi pentru a progresa profesional în ţara lor.

Mulţi dintre colegii lui, tineri medici ca şi el, au plecat din ţară, unii chiar în Belgia. Cu toate că par a se descurca de minune, profesând pe salarii semnificativ mai mari decât în țară, mulţi dintre ei i-au mărturisit s-ar întoarce fără ezitare acasă, dacă ar avea acolo condițiile din spitalele Europei Occidentale.

Citeşte mai mult...
 

30 milioane de euro pentru românii din diaspora care vor să deschidă o afacere în țară

Email Imprimare PDF
Ministerul Fondurilor Europene, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, lansează în consultare publică Ghidul Programului „Diaspora Start-Up”.

Citeşte mai mult...
 

Noi curse aeriene la Aeroportul Kogălniceanu: Timișoara, Iași, Milano, Atena, Roma și altele!

Email Imprimare PDF

În cadrul unei conferințe de presă organizate la Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu, conducerea aeroportului, împreună cu primarul Constanței, Decebal Făgădău și reprezentanții companiei aeriene Blue Air au anunțat deschiderea unor noi curse. Astfel, principalele destinații interne vor fi Timișoara, Iași, Oradea și Cluj, în timp ce destinațiile externe vor fi Milano, Atena, Roma, Paris, Stuttgart și Bruxelles. Rutele regulate vor fi operabile începând cu luna aprilie 2017. Tarifele pentru cursele interne vor fi de 90 de lei, iar un drum cu mașina la Oradea care este parcurs în prezent în 12 ore, va fi parcurs în numai 45 de minute.

UPDATE. Noile zboruri introduse în aprilie 2017 cu plecare de pe Aeroportul Constanța vor fi spre Cluj, Timișoara (2 zboruri / săptămână), Iași, Oradea (1 zbor / săptămână), Roma, Paris, Milano, Stuttgart și Bratislava sau Varșovia. De asemenea, vor fi menținute pe perioada verii zborurile charter Constanța – Tel Aviv (3 zboruri / săptămână), și vor fi introduse chartere spre Beirut și Bruxelles
sursa

 

Ziua de 2 septembrie, zi de doliu naţional în memoria românilor decedaţi în urma cutremurului din Italia

Email Imprimare PDF
Guvernul României a declarat ziua de vineri, 2 septembrie, zi de doliu naţional în memoria românilor decedaţi în urma cutremurului din Italia, instituţiile arborând astăzi drapelul în bernă.

Potrivit documentului publicat de Guvern, în ziua de 2 septembrie toate instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale au obligaţia arborării drapelului României în bernă. Drapelul României în bernă se mai arborează la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ de orice grad, instituţiilor de cultură şi misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi în aeroporturi, porturi, gări şi autogări, ca pavilion pe navele de orice fel şi pe alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc. Aceeaşi obligaţie revine şi persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă. Potrivit documentului, în ziua de 2 septembrie posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură şi-au adaptat programul în mod corespunzător.

mediafax.ro

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
        
Noiembrie 2017
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


Curs Valutar
RON - EUR 4.6400
RON - TRY 1.0112

Utilizatori

We have 117 guests and 0 members online