• Mărește dimensiunea fontului
  • Micește dimensiunea fontului

Comunicat - Consiliul Romanilor de Pretutindeni

Email Imprimare PDF

In data de 13 iunie 2017 Consiliul Romanilor de Pretutindeni a dat curs invitatiei de a participa la intalnirea de lucru a Comisiei pentru comunităților de români din afara granițelor din cadrul Camerei Deputatilor. Au fost prezenți la aceasta ședință de lucru Președintele Comisiei domnul deputat Constantin Codreanu, deputații Adrian Pau, Matei Adrian Dobrovie, Nicolae Daniel Popescu și Doru Coliu alături de domnul Ovidiu Iane, Secretar de stat în cadrul Ministerului Pentru Românii de Pretutindeni.

Din partea CRP au participat Cornel Radu-Loghin și Bojko Stankovic (Vicepreședinți), Niculița Ghiță și Mirel G. Prisecariu ( consilieri).

Scopul acestei întâlniri de lucru a fost discutarea metodologiei pentru organizarea următorului Congres al Românilor de Pretutindeni, Congres ce conform legii 299/2007 se organizează anual. Mai multe propuneri de metodologie au fost prezentate și dezbătute, analizându-se atât detaliile tehnice cu privire la organizarea Congresului cât și metodele de înscriere ale viitorilor delegați la Congres Un accent deosebit s-a pus pe necesitatea ca noua metodologie să asigure o amplă și reala reprezentare a comunităților de români din străinătate la urmatorul Congres.

Membrii Consiliului Românilor de Pretutindeni au prezentat Comisiei metodologia propusă de către CRP al carei text a fost citit si dezbatut. In cadrul dezbaterilor care au durat câteva ore au fost analizate punctual mai multe propuneri atat din partea reprezentantilor CRP cat si a membrilor Comisiei si a reprezentantului MPRDP.

Conform celor discutate în următoarele zile Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputatilor va realiza o propunere de metodologie urmând ca aceasta sa fie dezbatuta in ședința comisiilor reunite pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaților și Senat. Metodologia va fi ulterior supusă dezbaterii publice, dezbatere în cadrul careia Consiliul Românilor de Pretutindeni va transmite punctele sale de vedere.

Despre această ședință, Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu, a declarat: Le mulțumesc reprezentanților Consiliului Românilor de Pretutindeni pentru prezență și pentru discuțiile aprinse, poate prea aprinse pe alocuri. Important e că, la final, am concluzionat toți că ceea ce facem împreună trebuie să rezulte într-un sprijin sincer, constant și consecvent pentru românii noștri din afara României.”

Vicepresedintele CRP, domnul Cornel Radu-Loghin a subliniat faptul ca aceasta sedinta a fost: “O sedinta de lucru pe textul metodologiei pentru organizarea urmatorului Congres al românilor de pretutindeni, o sedinta care a demonstrat ca parlamentarii români pot si trebuie sa colaboreze cu societatea civila, apolitica, asa cum este si trebuie sa ramâna Consiliul Românilor de Pretutindeni.”

Consiliul Românilor de Pretutindeni salută rezultatul acestei ședințe de lucru și speră că această dezbatere să deschidă drumul unei colaborări cu Comisiile din Parlamentul României cu rezultate in folosul comunităților de români din lume.

Noiembrie 2017
Lu Ma Mi Jo Vi Du