Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

Călătorie minori în străinătate

Email Imprimare PDF

Calatorie minori în strainatate

Primaria belgiana elibereaza copiilor o carte de identitate cu fotografie, cu care aceştia pot calatori în Europa (este diferita faţa de ID cardul cu care pot calatori oriunde în interiorul Belgiei). Copiii pot obţine un paşaport propriu sau pot fi înscrişi în paşaportul parinţilor. Daca un minor calatoreşte doar cu unul dintre parinţi, acesta trebuie sa fie în posesia unei declaraţii oficiale din partea celuilalt parinte, prin care-şi exprima acordul pentru efectuarea calatoriei.

Cele mai corecte informaţii se gasesc pe siteul www.mae.ro la secţiunea "Condiţii de calatorie". Atenţie! Multe state restricţioneaza calatoriile minorilor în strainatate, daca aceştia nu sunt însoţiţi de parinţi sau de tutorii lor legali sau daca parinţii/turorii legali nu şi-au dat consimţamântul. În România, legislaţia aplicabila (Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetaţenilor români în strainatate) prevede ca minorilor li se permite ieşirea din ţara numai daca sunt însoţiţi de o persoana fizica majora. Copiii minori (sub 18 ani) posesori de paşapoarte individuale trebuie sa prezinte la ieşirea din ţara, pentru a putea calatori în strainatate, înscrisuri autentificate conform legii din care sa rezulte acordul ambilor parinţi sau al persoanelor responsabile de creşterea, supravegherea şi îngrijirea lor. Când copilul este înscris în paşaportul unuia dintre parinţi şi se deplaseaza în strainatate împreuna cu acesta, parintele trebuie sa prezinte la ieşirea din ţara acordul legalizat al celuilalt parinte, cu excepţia cazurilor în care parinţii sunt divorţaţi şi acesta din urma are copilul încredinţat spre creştere şi educare prin hotarâre judecatoreasca, ramasa definitiva şi irevocabila. Mare atenţie la întocmirea procurii de catre notar; poliţia de frontiera îşi rezerva dreptul de a nu permite parasirea ţarii de catre minor daca procura nu este întocmita corect (lipsa datelor despre documentele parinţilor, a datei de parasire şi întoarcere din/în ţara etc.). Pentru mai multe informaţii recomandam consultarea siteului Inspectoratul General al Poli ţiei de Frontiera Române www.politiadefrontiera.ro.

Este recomandat de asemenea sa încheiaţi, înainte de efectuarea deplasarii, o asigurare de calatorie pentru copil, care sa includa acoperirea cheltuielilor medicale în caz de îmbolnavire sau accident (inclusiv transportul în România).

 

 
        
Decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.6478
RON - TRY 0.7641

Utilizatori

We have 86 guests and 0 members online


Ghidul romanului in Belgia