Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

Reţeaua belgiana de transport

Email Imprimare PDF

Reţeaua belgiana de transport

Belgia este foarte bine conectata la reţelele vest-europene de transport si dispune de peste 3.500 km de cale ferata din care aproximativ

3.000 km sunt electrificaţi. Compania naţionala de transport feroviar -Societatea Naţionala de Cai Ferate belgiana - asigura majoritatea legaturilor. Frecvenţa trenurilor este ridicata şi costul transportului este redus, existând si pachete promoţionale de transport -www.b-rail.be, www.sncb.be. Nou! Pâna la un numar de 4 copii mai mici de 12 ani pot calatori gratuit cu trenul daca sunt însoţiţi de un calator platitor de bilet (cu o vârsta mai mare); avantajul este valabil pentru calatoria la clasa a II-a catre toate destinaţiile în Belgia; copiii mai mici de 12 ani care poseda o "carte de reducere pentru familie numeroasa" pot calatori gratuit tot timpul, chiar daca nu sunt însoţiţi. Serviciile internaţionale sunt realizate fie cu trenuri InterCity spre Amsterdam, Strasbourg sau Zürich, fie prin trenuri de mare viteza spre Paris, Londra, Köln, Frankfurt, Amsterdam, Marsilia, Bordeaux.

Transporturile urban şi interurban sunt de competenţa regiunilor, existând trei societaţi de transport în comun: De Lijn pentru regiunea Flandra, TEC pentru regiunea Valonia şi STIB/MIVB pentru Regiunea Bruxelles Capitale. Bruxelles şi Anvers sunt oraşele care au sistem de metrou, sisteme de transport lejer şi tramvaie existând în Bruxelles, Anvers, Charleroi şi Gent. Tramvaiul de coasta este o linie de tramvai interurban ce ruleaza de -a lungul întregii coaste belgiene, de la frontiera cu Franţa pâna la cea cu Olanda.

Belgia are peste 149.000 km de drumuri amenajate din care peste

1.700 km de autostrazi. Marile aglomeraţii dispun de una sau mai multe centuri ocolitoare. Autostrazile sunt notate cu litera 'A' şi urmeaza traseele drumurilor europene, centurile sunt denumite 'ring' şi sunt notate cu litera 'R', iar drumurile naţionale sunt notate cu litera 'N'. Portul Anvers este unul dintre cele mai mari porturi mondiale, mai exact al patrulea ca marime. Este situat pe estuarul râului Escaut sau Schelde. Alte porturi maritime sunt Bruges situat la Zeebrugge, porturile Gent şi Oostende. Belgia dispune de peste 2.000 km de canale navigabile, din care peste 1.500 km sunt utilizați în mod curent. Principalele porturi interioare sunt cele de la Bruxelles şi Liège.

Pentru transportul urban în Bruxelles exista reţeaua STIB www.stib.be, www.mivb.be -se pot afla traseele tuturor mijloacelor de transport în comun şi, foarte util, este calculat cel mai rapid şi mai scurt traseu. Din data de 4 aprilie 2009 a intrat în funcţiune "noul metrou" -6 linii performante. Preţul unui bilet este de 1,70€ la automatele de bilete (amplasate în staţiile de metrou) şi 2€ la şofer. Important: biletul este valabil o ora, se foloseşte pentru autobuz, metro, tramvai şi trebuie compostat la fiecare urcare într-un mijloc de transport. Foarte practica este soluţia biletului de 1 zi, mai ales în cazul în care aveţi mult de calatorit; mai mult, sâmbata şi duminica, biletul de o zi de 4.50€ este valabil pentru 2 persoane! Copiii calatoresc gratuit pe toate mijloacele de transport pâna la vârsta de 12 ani (pentru STIB este necesar un card eliberat de companie care se poate procura numai de la agenţiile de tip Bootik); persoanele în vârsta de peste 65 de ani pot calatori gratuit (cu un card eliberat de Stib), iar în rest exista mai multe tipuri de abonament: lunar, anual, pentru elevi; exista şi opţiunea mai rentabila a biletului cu 10 calatorii Jump-12.30€. De menţionat ca tichetele magnetice eliberate de Stib sunt valabile şi pentru tren în regiunea Bruxelles. Exista de asemenea reţeaua NOCTIS - pentru calatoriile de noapte. La Bruxelles foarte utila şi ceva mai ieftina decât tichetele obişnuite este cartela reîncarcabila MOBIB care se elibereaza contra sumei de 5 euro la orice Bootik Stib ţi este validata prin scanare în mijloacelor de transport. O calatorie costa 1,60€, iar 10 calatorii -11,20€.

Pentru regiunea flamanda consultaţi www.delijn.be şi pentru Valonia

- www.infotec.be. Foarte avantajoase, pentru toate liniile şi toate companiile de transport sunt abonamentele. Exista angajatori care deconteaza integral sau parţial deplasarea pâna la serviciu. Mai multe despre avantajele financiare în materie de transport ale angajatorului dvs. puteţi obţine la Contact Center - Serviciul public federal de finanţe -tel: 025725757 sau www.minfin.fgov.be.

 

 
        
Banner
Ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.7081
RON - TRY 0.7739

Utilizatori

We have 223 guests and 0 members online


Ghidul romanului in Belgia